Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Saj vem, da je čas, MFranc. Spisek imam, ampak moram razmisliti glede števila sadik. Če jih bom imela 6, potem skoraj moram posejati vsa semena iz paketkov od Semillas. Ker če mi jih nekaj ne vzklije, bo premalo sadik. Če bi pa imela od kake sorte le 3 sadike, bi lahko polovico semen prihranila za naslednje leto, ker bodo še kaljiva. In mi mogoče ne bi bilo treba sadik izolirati za pobiranje semen - vsaj nekatere. Oziroma bi naslednje leto le imela še nekaj originalnih semen in svoja pobrana za rezervo...
Beli je zelo dober, ima malce dimljen okus, je pa najbolj pekoč. Zaenkrat mi je najbolj všeč zeleni, sem poskusila tvoje plodove. lani.
Beli je zelo dober, ima malce dimljen okus, je pa najbolj pekoč. Zaenkrat mi je najbolj všeč zeleni, sem poskusila tvoje plodove. lani.
-
Meni je od 11 sort že 8 vzklilo. Ne še vsa semene seveda, nekatera še čakam, ker bi želel imeti vsaj po 4 ali 5 sadik tistih najbolj željenih sort. Moruga scorpion yellow je absolutni zmagovalec v času kalitve - 5 dni, sledi pa ji habanero lantern - 7dni. Slednji so od pepperseeds.eu in danes sem spet zasledil nove kalčke. 7 pot in madame j. se še nista prikazala. Sicer so pa stari komaj 9 dni, tako da sploh ni problema. Po drugi strani pa počasi izgubljam upanje nad Habanero orange. Sejani pred 16-imi dnevi in še vedno nič. Še 2 leti stara semena Bhut jolokije so ji prehitela.... Nekaj jih je še v papirnatih brisačah, kot test, morda pa se tam kaj dogaja. Sicer pa imam kar precej habanero sort letos. Habanero black (lanska rastlina uspešno prezimuje + letošnji kalčki), yellow, chocolate, lantern in red, tako da bom že preživel brez oranžnih.
Ker teče debata ravno o Habanerotih, bi vprašal ali ima kdo odvečno seme White Habanera, oz Peruvian White Habanera. Bi se lepo priporočal zanj
In še dve vprašanji:
1.
katera izmed naslednjih sort ima, po vaših izkušnjah, najboljšo rast, oziroma zraste v največjo rastlino (ne plod!) in posledično potrebuje tudi največji lonec - Habanero black, yellow, orange, red, chocolate, lantern, moruga sc. yellow, 7 pot douglah, madame jeanette, bhut jolokia.
Imam namreč en velik lonec 45 cm premera, 30l + zagotovo, v katerega bi dal izbrano rastlino. Lantern, chocolate morda?
2.
Katero gnojilo naj kupim? Želel bi samo eno, vsestransko, ki bi ga uporabljal čez nekaj tednov za rast in kasneje ob cvetenju, ne prepogosto v glavnem. Bi bilo kaj takega glede NPK v redu? Če bo na voljo bom kupil seveda raje organsko. Vseeno če je tekoče ali trdno.
LpNazadnje urejal/a Majro 22 Jan 2015 13:37; skupaj popravljeno 2 krat
Ker teče debata ravno o Habanerotih, bi vprašal ali ima kdo odvečno seme White Habanera, oz Peruvian White Habanera. Bi se lepo priporočal zanj
In še dve vprašanji:
1.
katera izmed naslednjih sort ima, po vaših izkušnjah, najboljšo rast, oziroma zraste v največjo rastlino (ne plod!) in posledično potrebuje tudi največji lonec - Habanero black, yellow, orange, red, chocolate, lantern, moruga sc. yellow, 7 pot douglah, madame jeanette, bhut jolokia.
Imam namreč en velik lonec 45 cm premera, 30l + zagotovo, v katerega bi dal izbrano rastlino. Lantern, chocolate morda?
2.
Katero gnojilo naj kupim? Želel bi samo eno, vsestransko, ki bi ga uporabljal čez nekaj tednov za rast in kasneje ob cvetenju, ne prepogosto v glavnem. Bi bilo kaj takega glede NPK v redu? Če bo na voljo bom kupil seveda raje organsko. Vseeno če je tekoče ali trdno.
LpNazadnje urejal/a Majro 22 Jan 2015 13:37; skupaj popravljeno 2 krat
Haroo Shania, nekaj sem jih kupila tule:
http://stores.ebay.co.uk/Premier-Seeds-Direct
Nekaj pa tule:
http://www.semillas.de/
http://stores.ebay.co.uk/Premier-Seeds-Direct
Nekaj pa tule:
http://www.semillas.de/
-
mfranc je napisal/a: |
... Sam sem zjutraj le opazil prvi kalček Santake, pa čisto malo sem zvečer dvignil temperaturo, od 26 na 28 °C. Zvečer bo 9 dni. Vidim, da si postal kar velik pridelovalec čilija, morda pa bi le razmislil o nabavi kakšnega kalilnika? Saj niso tako dragi. LP |
Če smem vprašati, kateri termostat uporabljate za vzdrževanje temperature in za koliko stopinj vam niha temperatura med delovanjem?
LP