Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Aljaž vsekakor je nadaljnje poročanje o razvoju pod danimi pogoji še kako zaželeno, saj bodo vsa spoznanja marsikomu z malo manj izkušnjami
še kako koristila. Četudi bodo morebitni rezultati pod pričakovanji (želim vse najboljše!), je vsekakor prav, da se tudi o tem kaj spregovori.
Gre za poučnost, saj je splošno znano, da se je "ceneje" učiti na tujih napakah kot na lastnih - forum na katerem je najti
zvečine samo hvalo z nekimi uspehi (o napakah se po pravilu modro molči) pa je zgolj bahaštvo brez vsake uporabne vrednosti.
LP
še kako koristila. Četudi bodo morebitni rezultati pod pričakovanji (želim vse najboljše!), je vsekakor prav, da se tudi o tem kaj spregovori.
Gre za poučnost, saj je splošno znano, da se je "ceneje" učiti na tujih napakah kot na lastnih - forum na katerem je najti
zvečine samo hvalo z nekimi uspehi (o napakah se po pravilu modro molči) pa je zgolj bahaštvo brez vsake uporabne vrednosti.
LP
aljaž, pohvalno!! Takšne doma narejene stvari so najbolj zanimive. Sam imam podobno konstrukcijo, z dvema fluoro žarnicama in bistveno več kartona kot pa lesa V glavnem dosti bolj na hitro narejeno.
Kaj so osram fluora žarnice? t8,t5? Lani sem imel samo eno, pa nisem kakšnih slabih rezultatov opazil. Letošnje sadike pa zaenkrat tudi dobro kažejo, ker se sploh ne pretegujejo in počasi poganjajo prve prave liste. Je pa res da nimam z ničemer primerjat. Za osebno pridelavo in predvsem zgoden štart se mi zdi takšna osvetljava dovolj, pa še predraga ni. Maja ali junija pa itak gredo rastline ven pod nenadomestljiv vir svetlobe - Sonce.
Kaj so osram fluora žarnice? t8,t5? Lani sem imel samo eno, pa nisem kakšnih slabih rezultatov opazil. Letošnje sadike pa zaenkrat tudi dobro kažejo, ker se sploh ne pretegujejo in počasi poganjajo prve prave liste. Je pa res da nimam z ničemer primerjat. Za osebno pridelavo in predvsem zgoden štart se mi zdi takšna osvetljava dovolj, pa še predraga ni. Maja ali junija pa itak gredo rastline ven pod nenadomestljiv vir svetlobe - Sonce.
Majro je napisal/a: |
aljaž, pohvalno!! Takšne doma narejene stvari so najbolj zanimive. Sam imam podobno konstrukcijo, z dvema fluoro žarnicama in bistveno več kartona kot pa lesa V glavnem dosti bolj na hitro narejeno. Kaj so osram fluora žarnice? t8,t5?. |
Več ti bo znal pojasniti mfranc, ampak mislim da jih dobiš v obeh izvedbah torej T8 in T5.
Je pa tako da so nasplošno T5 tanjše, novejše in imajo običajno boljši izkoristek. Npr. Pri dolžini 115 cm je T5 žarnica 54W, svetlobni tok pa cca 4500 lm. Moje, ki so T8, od sebe dajo samo 3350 lm, pri enaki dolžini 115 cm pa imajo 36 W.
Opomba: podatki so za sijalke sylvania...
T5: http://www.internetnatrgovina.com/sijalka-fluorescencna-fho-54w840-0002782-p-589.html
T8: http://www.internetnatrgovina.com/sijalka-fluorescencna-36w840-luxline-plus-0001510-p-547.html