Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Uporaba hormonov pri vzgoji rastlin

crtj-admin
Site Admin

Uporaba hormonov pri vzgoji rastlin

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Izločeno od tukaj

figula je napisal/a:
zuf, jaz spet firbcam kako kaj semena Embarassed Si že dal kaj kalit?

Sama sem danes dobila prvo pošiljko. Jih čakam še nekaj, malo so se mi možgani skisali in sem namesto paradižnikov naročala drevesa in grmovje Embarassed Confused Shocked Laughing Laughing

Ko pridejo še preostala in skrivno orožje (Gibberellin), se bo tudi pri meni začelo dogajati molitev

figula, čisto lepo slovensko je hormon imenovan giberelin, ampak, dokler ne bo abscizin razgrajen, giberelin ne bo mogel na delo.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

metuljc, že mogoče da se lepo slovensko reče z enojnimi črkami - ampak po slovensko google ne najde nič zadetkov Crying or Very sad .

Imaš ti kaj uporabnega gradiva, ki bi se bralo "po naše" Smile, bi bila hvaležna
Če pa najdeš še kinetin in chitosan, bom lažjega srca delala poskuse Wink

Če sem si prav zapomnila kaj od prebranega, delujeta hormona GA in abscizin skupaj a vsak na svoj način in na različno "ciljno skupino".
Seveda pa si lahko vse skupaj samo domišljam, ker je bila moja "učna profesija" čisto nekaj drugega Laughing
metuljc

Kako ne? Vse tole.
Bo kaj brati, se mi zdi.
Kinetin je eden od citokininov, hormonov, ki stimulirajo rast celic oz, delitve celic.
Drugače pa, s hormoni se ne da kar po domače, njih učinek je še kako vezan na koncentracijo, te pa so izjemno majhne.
Tukaj je stroke zadosti. PP -158 strani Shocked

Abscizin in giberelin sta antagonista, delujeta torej nasprotno.
figula

hvala metuljc, videti je, da je moj google iskalnik že preveč personaliziran na angleščino Laughing Laughing
Saj ne mislim s hormoni delati po domače, zato pa se mi noge in roke tresejo .... Rolling Eyes
upam, da bo v slovenskih linkih tudi kaj uporabne stroke, grem čitat ...
metuljc

Najprej preberi zadnji "slajd" na PP. Cool Aja, drsnica je uradni naziv. Rolling Eyes
figula

da ne bomo pacale po tej temi, bi prosila muho, da odpre novo temo: rastlinski hormoni ali kaj podobnega in naju z metuljc preseli tja, hvala Smile
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@metuljc, prva povezava pokaže brskalnik google, ... če lahko popraviš

@figula, GA, bo to uradna pot ? ... nisem na tekočem, vendar včasih je bilo "NO GO", sicer pa prijetno poizkušanje. Zadevščina (rastni regulatorji nasploh) v praksi je izjemno komplicirana in pogojena z neskončno dejavniki. Znanost vsekakor in daaaaaaaleč stran od masovnih generičnih zapisov na spletu v stilu "en, da, tri". Pa kljub vsemu ...

@zuf, imaš kakšne praktične izkušnje (lahko posredno) kako se obnese jelša pri obrezovanju na štor. Bi si eno vsadil na moj "wanna be" gozdni sadni vrt v nastajanju in bi jo želel zadržati v nižjih gabaritih.
figula

juglans, ne, ne, nič tako naprednega kot je nakazovala zadnja cinična pripomba od metuljc. Ne bom se potegovala za Nobelovo nagrado, hej - še celo evropska sredstva me ne zanimajo Laughing Laughing

Rada bi samo pomagala kaliti nekaterim semenom, ki sem jih v navalu navdušenja kupila. To je vse kar se bo na koncu sfižilo ali uspelo.

Sigurno pa ne mislim z GA podaljševati svojih paradižnikov in ostale zelenjavice ....
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Vem da ne misliš ..... , ampak "oni" tega ne mislijo ........ in tako hitro preskoči na obravnavo, ki si jo ne bi želela. Brez veze, glede tega ostani malce "pridušena" pa bo.
Pa poizkus razčleni na več enot, bo bolj sigurno.

Tudi sam se spravljam v nabavo takšnega semenja, vendar je še nekaj preprek in nebi želel prehitevati.
Če smem, sortni arzenal pa je?
Odgovori