Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Medrodovno cepljenje sadja

ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Ker je ravno debata o semenih po križanju,imam nekaj izkušenj s slučajnimi križanci pri borovnicah.V nasadu sem nabral 50 samosevcev
torej sadik iz slučajno križanih sort.Od vseh je bilo samo pet primernih za nadaljevanje poskusa.Nekaj je bilo neplodnih,nekaj plazečih,ostali pa so bile,ali zelo drobni,ali pa preobčutljivi na na gljivične in bakterijske bolezni.
Poskus je trajal 10 let in ostale so štiri sorte,ki jih še preskušamo.
Pri nekaterih smo z gensko analizo ugotovili starše.
Morda ne spada ravno v to debato,je pa zanimiv poskus.
Pri vsakem poskusu,tudi pri medvrstnem križanju mora miniti vsaj deset
let,šele nato pa lahko govorimo o rezultatih._________________Narava vse povrne!
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Ja dolga je doba, da se pride do pametnih rezultatov._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Pri meni skupaj raste nekaj sort sorodnega jagodičja,maline, robide, taybery,rdeča robida, črna malina.
S pobožno željo, da se je kaj skrižalo sem pobral semena iz vseh sort in jih posejal, brez uspeha, nič ni vzklilo. Mogoče kdo ve kako pripraviti semena za nadaljevanje
življenja
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Si upošteval vse ukrepe za pripravo semen za kaljenje, mislim predvsem na morebitno potrebno stratifikacijo?
Odgovori