Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2015
Medtem, ko punca spi, ga fantje biksajo...
Takole je pri meni pognal Portugalc (imam eno glavico od Bicikla)
Ni več za šparat, a ne. Torej smo ga danes rabili za kuho in primerjali z Anko.
Portugalc ima belo lupino in strok bolj kroglaste oblike. V glavi so stroki približno enake velikosti. Lupina je tanjša kot pri aAnki, zato se malo težje lupi (posebno del okoli vršička). Portugalc ima v primerjavi z Anko bolj belo meso, Ankino meso je bolj krem barve. Okus je podoben, a je moja hči rekla, da je Anka bolj pekoča, Portugalc pa bolj polnega okusa...
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 4 fotografije_________________naredimo svet lepši
Takole je pri meni pognal Portugalc (imam eno glavico od Bicikla)
Ni več za šparat, a ne. Torej smo ga danes rabili za kuho in primerjali z Anko.
Portugalc ima belo lupino in strok bolj kroglaste oblike. V glavi so stroki približno enake velikosti. Lupina je tanjša kot pri aAnki, zato se malo težje lupi (posebno del okoli vršička). Portugalc ima v primerjavi z Anko bolj belo meso, Ankino meso je bolj krem barve. Okus je podoben, a je moja hči rekla, da je Anka bolj pekoča, Portugalc pa bolj polnega okusa...
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 4 fotografije_________________naredimo svet lepši
Ne vem dosti o spomladanskem sajenju, ker česen vedno sadim jeseni. Sem pa lansko leto nekaj pozabljenih zarodnih čebulčkov sadila zgodaj spomladi, pa so lepo zrastli.
Mislim, da je spomladi najtežje zadeti pravi čas za sajenje, da zemlja kmalu po sajenju ne zmrzne in se česni lahko ukoreninijo. Pa tudi mokro je zgodaj spomladi precej.
Gotovo pa bodo več uporabnega povedali tisti, ki sadijo česen spomladi._________________naredimo svet lepši
Mislim, da je spomladi najtežje zadeti pravi čas za sajenje, da zemlja kmalu po sajenju ne zmrzne in se česni lahko ukoreninijo. Pa tudi mokro je zgodaj spomladi precej.
Gotovo pa bodo več uporabnega povedali tisti, ki sadijo česen spomladi._________________naredimo svet lepši
- lpmami
- Prispevkov: 8369
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Jaz sem česen zelo pogosto sadila pozno spomladi. Bil je zelo zdrav, okusen, pridelek pa ne prav bogat - torej, glavice niso bile velike. Ampak tudi stročki, ki sem jih potikala, niso bili veliki. Sorta: neznanec od mame
Sadila sem tudi že v maju. Od tega je bil pridelek skromen. Že rast je bila skromna. A tudi ta je bil sicer zdrav._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sadila sem tudi že v maju. Od tega je bil pridelek skromen. Že rast je bila skromna. A tudi ta je bil sicer zdrav._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Prosim za nasvet.
Česen mi počasi pričenja propadati. Pri koreninicah se po malem pojavlja sivo-zelena plesen, stročki, oziroma meso na spodnjem delu pa gnijejo. Ni še panika, bo pa.
Kaj naj storim?
Skladiščenje zagotovo ni idealno (težava je verjetno temperatura, ki se tudi spusti pod ledišče; ugibam)
Skratka, ne bi ga želel zavreči.
Razmišljam, če ga olupim, obrežem poškodovane in zamrznem v zamrzovalniku, bo to uredu? ..... razen tega, da bo vse v skrinji dišalo po česnu.
Česen mi počasi pričenja propadati. Pri koreninicah se po malem pojavlja sivo-zelena plesen, stročki, oziroma meso na spodnjem delu pa gnijejo. Ni še panika, bo pa.
Kaj naj storim?
Skladiščenje zagotovo ni idealno (težava je verjetno temperatura, ki se tudi spusti pod ledišče; ugibam)
Skratka, ne bi ga želel zavreči.
Razmišljam, če ga olupim, obrežem poškodovane in zamrznem v zamrzovalniku, bo to uredu? ..... razen tega, da bo vse v skrinji dišalo po česnu.
Sem si spravila tale recept za vložen česen in se že en mesec spravljam, da bi ga naredila , zato ne morem povedati, če je kaj prida .
http://m.okusno.je/recept/vlozen-cesen
je pa mogoče ideja?
http://m.okusno.je/recept/vlozen-cesen
je pa mogoče ideja?
Jaz imam en recept, za katerega rabim 30 ali več neolupljenih strokov česna. Enkrat sem ga pozabila dodati v pekač . Ker sem se bala, da ga ne bom mogla porabiti za druge namene zadosti hitro, sem ga zamrznila. Ob uporabi v istem receptu je bil odličen, nihče ni opazil razlike. Dodala sem kar zmrznjenega.
Ne verjamem pa, da bi bil dober tudi za na solato - za kuhanje pa definitivno!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne verjamem pa, da bi bil dober tudi za na solato - za kuhanje pa definitivno!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Jaz ze par let vlagam cesen v domac jabolcni kis. Ves droben cesen ze v jeseni vlozim. Ravno zdajle pa prebiram zalogo in tisti cesen, ki kaze znake da ne bo obstal cvrst ali zacenja odganjat, olupim in vlozim.
Olupljen cesen blansiram eno minuto v vodi. Posebej segrejem kis, ki mu po obcutku dodam malo soli. Blansiran cesen prelozim v kozarcke, zalijem z vrocim kisom in zaprem. V kolikor cesna ne blansiramo, potemni. Se vedno je uziten, ni pa najlepsi za oko.
Na tak nacin sem letos vlozila tudi zarodne cebulice cesna. So prava poslastica.
Ravno tako vlagam tudi drobno salotko._________________CARPE DIEM
Olupljen cesen blansiram eno minuto v vodi. Posebej segrejem kis, ki mu po obcutku dodam malo soli. Blansiran cesen prelozim v kozarcke, zalijem z vrocim kisom in zaprem. V kolikor cesna ne blansiramo, potemni. Se vedno je uziten, ni pa najlepsi za oko.
Na tak nacin sem letos vlozila tudi zarodne cebulice cesna. So prava poslastica.
Ravno tako vlagam tudi drobno salotko._________________CARPE DIEM
Hvala za nasvete. Vse lepo in slastno, vendar mi ni ravno všeč termična obdelava, saj se že tako ali tako vse kuha in kuha in ..... Ker sem letošnjo zimo brez ohrovta, radičev in ostalih solat, sem že na robu potrpljenja. Razen kislega zelja in jabolk je vse ostalo kuhano. Zato takšen odziv.
No, nekaj ga bom vseeno vložil, ... vino pa raje popil "a ne".
... čeprav bi utegnil biti tudi z vinčkom dober.
@oreo, pri nas, ki smo bolj "kmetavzarskega" profila pojemo vse kar je zeleno , sploh sedaj pozimi gre vse v solato, če le ni preveč vlaknasto. Razlago o superkoristnosti takšnih vršičkov pa bi si (laično) razložil kot mlado in vitalno zelenje, katero s pretvorbo shranjenih hranil pričenja z novim življenjem. Nič kaj strokovnega.
No, nekaj ga bom vseeno vložil, ... vino pa raje popil "a ne".
... čeprav bi utegnil biti tudi z vinčkom dober.
@oreo, pri nas, ki smo bolj "kmetavzarskega" profila pojemo vse kar je zeleno , sploh sedaj pozimi gre vse v solato, če le ni preveč vlaknasto. Razlago o superkoristnosti takšnih vršičkov pa bi si (laično) razložil kot mlado in vitalno zelenje, katero s pretvorbo shranjenih hranil pričenja z novim življenjem. Nič kaj strokovnega.