Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

Odgovori
ivipiči

Odgovor Napisal/-a ivipiči »

Ojla
Od jutri do 02.02.2015 bi naj bilo idealno rezanje cepičev jablan in hrušk mesec dni kasneje pa češnje in kaki. L.P ivan_________________Veselo na delo !
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Pozdravljeni
imam vprašanje okoli cepljenja. Imam namreč starejšo jablano Idared in bi jo rad obžagal in nacepil druge sorte. Nekje sem zasledil, da bi jo moral obžagati že jeseni. Je to res ?
Hvala in lep pozdrav
anci1211

Odgovor Napisal/-a anci1211 »

Če požagate pomladi se še ne bo rana zarastla in bo problem uhajanje sokov. Posledično pa se bo drevo težko borilo z rano in še poskrbelo da se cepiči zarastejo.
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

papasmrk je napisal/a:
Pozdravljeni
imam vprašanje okoli cepljenja. Imam namreč starejšo jablano Idared in bi jo rad obžagal in nacepil druge sorte. Nekje sem zasledil, da bi jo moral obžagati že jeseni. Je to res ?
Hvala in lep pozdrav

Kot je že anci1211 dejala, da se ob takšnem pristopu lahko pojavijo omenjene težave.
Vendar obstaja rešitev. Jaz sem pred leti "prenavljal" starejšo jablano, ki sicer raste na sejancu in se je obneslo.
Jaz sem to počel postopoma. Vsako leto spomladi sem porezal približno tretjino krošnje. Na obrezanem mestu so lepo pognali novi poganjki, ki so bili še v istem letu -avgusta primerni za okulacijo. To sem ponavljal tri leta zapored in jablana je sedaj prenovljena. Na njo sem nacepil več različnih sort.
Če ti okulacija ne gre, boš na ostale načine cepljenja moral počakati do naslednje pomladi.
Torej, malo naštudiraj krošnjo, kje in koliko lahko porežeš, nato pa jo približno za tretjino "oskubiš" letos, ostalo pa še v naslednjih dveh letih.
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Elstar,
torej je opcija, da pomladi en del krošnje odrežem in potem upam, da bo kak poganjek do poletja pripravljen na okulacijo. Kaj pa če bi že pomladi na najtanjšo vejo krošnje, ki ima cca 4 cm premera že pomladi nacepil dva cepiča in v primeru da se ne prime bi do poletja itak zrasli poganjki in potem poskusil z okulacijo.

Lep pozdrav
elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Ja, tudi to je zelo dobra opcija, ki sem jo prej pozabil omeniti.
Morda zaradi tega, ker moje drevo je že precej v letih in ni bilo
nobene mlade veje na razpolago.
Tvoje drevo je verjetno mlajše in boš lažje našel primeren les za pomladno cepljenje.
Kar pogumno in upamo na uspeh!
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Lani mi je dve stari tepki žled precej polomil!
Na pomlad sem ju obžagal v nulo!
Pri prvi sem tanjše veje pocepil in vse rane zamazal s cepilno smolo.
Razen enega cepiča se je vse prijeloo in močno odgnalo
Pri drugi sta bili ostali samo dve debelejši veji ki sem ju pokrajšal na meter.
Na obeh so odgnali novi poganjki ki jih bom letos pocepil!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
ivipiči

Odgovor Napisal/-a ivipiči »

Ojla cepatorji Wink
No vidim, da se nekateri kar precej pripravljate na pomladno cepljenje. V našem okolju imamo srečo, da si lahko malo dalj časa odpočijemo.
Počivanje pa da mnogo novih idej in ustvarjalna žilica neda miru. Zato sem predelal še eno mojo zamisel v pripomoček "cepatorja" Made in I.L.
Ni špecijalni nož so pa škarje za perfektni rez cepičev Wink Question Idea Shocked Arrow :lol.

Rezilo zaprto.

Rezilo odprto

Nekaj modelčkov odrezanih za fotko.
Pričakujem izboljšave !!! ?? Cool

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije_________________Veselo na delo !
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Ivipiči.
E, to sem pa jaz v preteklosti (24h) že nekje videl. Če me spomin ne vara, po vsej verjetnosti včeraj na Skype. Rezultat večerne debate v preteklih dneh kako kaj narediti, drugače povedano; Beseda je "meso" postala, NOVO PREDELANO ORODJE,za kopulacijo.1 A. Tudi v mojem loncu se nekaj kuha.
lp. Vinkoz
Nazadnje urejal/a vinkoz 06 Feb 2015 23:44; skupaj popravljeno 1 krat
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Je kdo poskušal cepiti orehe? Za to pa rabiš škarje ne?

Nekaj orehov se mi je zasejalo po parceli. Od mojega oreha, ki ima ogromne plodove. Pa bi poskusil cepiti, ker se mi jih ne da izkopati.

Lp Luka_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Odgovori