Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Popolnoma domač BOKAŠI posip
---------------------------------
Potrebščine:
- 18L jupol kanta
- 10L vedro s pokorovom
- otrobi
- listavka
- moscavado sladkor ali melasa
----------------------------------
Zuf po temlem tvojem receptu sem danes naredila posip. V garaži imam 12 stopinj, v kurilnici pa 18-20. Kam naj postavim to posodo za en mesec? Hvala za odgovor
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Potrebščine:
- 18L jupol kanta
- 10L vedro s pokorovom
- otrobi
- listavka
- moscavado sladkor ali melasa
----------------------------------
Zuf po temlem tvojem receptu sem danes naredila posip. V garaži imam 12 stopinj, v kurilnici pa 18-20. Kam naj postavim to posodo za en mesec? Hvala za odgovor
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Če koga zanima, 18.2. pride predavateljica z BC Naklo predavat o tem, kar nas prijazno uči že nekaj časa zuf in ostali. Če koga zanima, so spodaj detajli, mislim da je zaželen prispevek 3 eur.
VABILO
V sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka, ter Biotehniškim centrom Naklo vas vabimo na predavanje:
UPORABA KORISTNIH ORGANIZMOV PRI PRIDELAVI HRANE
ki bo v sredo, 18. Februarja, 2015 ob 19. uri,
v OŠ Medvode, Ostrovrharjeva 4
O varovalnem biotičnem varstvu in ustvarjanju podpirajočega okolja za razmnoževanje koristnih organizmov, ki služi kot pomoč pri sonaravni in ekološki pridelavi hrane nam bo govorila dr. Marija Gregori, višja predavateljica in raziskovalka na Višji strokovni šoli Biotehniškega centra Naklo.
Po predavanju bo možno kupiti nekaj proizvodov BC Naklo, ki jih lahko kupite tudi v njihovi trgovini in sonaravno prdelane pridelke, ter predelke lokalnih pridelovalcev.
Dodatne informacije so na voljo na naslovu www.sorskopolje.si, matjaz.jerala@siol.net.
VABILO
V sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka, ter Biotehniškim centrom Naklo vas vabimo na predavanje:
UPORABA KORISTNIH ORGANIZMOV PRI PRIDELAVI HRANE
ki bo v sredo, 18. Februarja, 2015 ob 19. uri,
v OŠ Medvode, Ostrovrharjeva 4
O varovalnem biotičnem varstvu in ustvarjanju podpirajočega okolja za razmnoževanje koristnih organizmov, ki služi kot pomoč pri sonaravni in ekološki pridelavi hrane nam bo govorila dr. Marija Gregori, višja predavateljica in raziskovalka na Višji strokovni šoli Biotehniškega centra Naklo.
Po predavanju bo možno kupiti nekaj proizvodov BC Naklo, ki jih lahko kupite tudi v njihovi trgovini in sonaravno prdelane pridelke, ter predelke lokalnih pridelovalcev.
Dodatne informacije so na voljo na naslovu www.sorskopolje.si, matjaz.jerala@siol.net.
figula je napisal/a: |
zuf, žal mi je, posip se je pokvaril . Posodica je 3/4 prazna in je bilo več zraka notri, pa še ene 3 dni nisem nič odpirala. Tako da ne vem kaj točno je bil pravi vzrok. Proti dnu je posip tudi čedalje bolj moker. Tako da mogoče če bi dal v malo manjše posodice ali ga malo bolj osušil?? ker zgoraj je bil super . |
Razlog, da se je pokvaril je preveč moker posip.
Takrat, ko sem delal posip, sem dal preveč vode in je od otrobov po malem kapljalo - preveč vlažno.
Ko se posip dela, mora ob stisku v pesti ostati skupaj, vendar ne sme kapljati iz njega, tudi če ga močno stistnemo.
Toliko v vednost, zakaj se je pokvaril.
Sem imel druge posipe v posodici od zelja, neposušene za sprotno rabo in se niso pokvarili - bilo so natlačeni in po uporabi zrakotesno zaprti, ko sem jih rabil sem pa samo popraskal zgornjo plast.
Preverjeno je najbolje uporabiti pol manj vode - če imamo 8kg otrobov, damo 4 litre vode.
Če nismo gotovi glede količin, vodo sproti dodajamo in skrbno mešamo in preverjamo vlažnost - pri temu posipu, ki se je pokvaril sem naredil napako in naenkrat vlil preveč vode, pa je prišlo premokro.
Vlage je pri zorenju posipa itak dovolj, ker dihta in se dela kondenz - je bolje malo manj vlažno narediti, kot preveč.
zuf je napisal/a: |
20. december 2014 Z domačim BIM sem navlažil otrobe, dodal nekaj malega vermikomposta in navadnega komposta ter zrakotesno zaprl v sod. |
Uspelo - sladkasto kisel vonj preveva narejen posip.
Zadnje dni ga postopoma sušim (10L naenkrat) na krušni peči, hitro je suh.
Ponosno povem, da sva v navezi s prijateljem, ki je Bokashi kompostiranje uvedel v eno izmed osnovnih šol, kamor ta posip v suhem stanju tudi potuje.
To ste mojstri. Vse čestitke, za tak uspeh, da se že mladi zanimajo za te stvari.
Zuf sedaj imam pa jaz eno vprašanje. Sem v šajtrgi zmešala: otrobe, 1 kocko stisnjene šote namočene v vodo, 1 60 cm dolgo korito zemlje, kjer je bil čili lani, 4 pesti zmučkanih jajčnih lupin, za fejst tri pesti zdrobljenih asiminih listov, in vsebino enega organka. Vse to sem zelo fino premešala. Zgleda takole:
.
Kaj naj sedaj s tem naredim?
Naj dam v huboke ali v vrečo od zemlje? Sem te nekje brala, da mora to odležat. Če sem prav razumela, ne vem.
Ali naj to potem hranim še v garaži? je 11 stopinj danes ko ni sonca. Sicer je kakšno stopinjo več.
Prosim te za odgovor in hvala lepa. Vonj ima pa vse skupaj tako rahko kislast.
Imam namen to potrest okoli rastlinic, kadar jih bom sadila v vrt.
Hvala še enkrat in lp
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Zuf sedaj imam pa jaz eno vprašanje. Sem v šajtrgi zmešala: otrobe, 1 kocko stisnjene šote namočene v vodo, 1 60 cm dolgo korito zemlje, kjer je bil čili lani, 4 pesti zmučkanih jajčnih lupin, za fejst tri pesti zdrobljenih asiminih listov, in vsebino enega organka. Vse to sem zelo fino premešala. Zgleda takole:
.
Kaj naj sedaj s tem naredim?
Naj dam v huboke ali v vrečo od zemlje? Sem te nekje brala, da mora to odležat. Če sem prav razumela, ne vem.
Ali naj to potem hranim še v garaži? je 11 stopinj danes ko ni sonca. Sicer je kakšno stopinjo več.
Prosim te za odgovor in hvala lepa. Vonj ima pa vse skupaj tako rahko kislast.
Imam namen to potrest okoli rastlinic, kadar jih bom sadila v vrt.
Hvala še enkrat in lp
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...