Tudi mene je ta film navdušil in več let sem eksperimentiral s sekanci, ki so zelo podcenjen material za naše vrtove in imel zelo presenetljive rezultate.
Nekaj osnov:
- če želite gojiti zelenjavo na omenjen način ne razmišljat o plasti, ki je na začetku manjša od pol metra. Ja, 50 cm. Pomembno za vzpostavitev mikroživljenja za razgradnjo, v pol leta se lahko zniža za več kot pol. Pravi oboževalci so rdeči deževniki in ličinke zlatih minic. Njihovi izločki pa bomba za rastline in to želimo doseči s to metodo. In vsako leto dodatnih 20+ cm.
- ne preveč računat na prvotno zemljo, ki je spodaj. Paul ima spodaj kamnit teren. Če ga dobro poslušate na začetku pravi, da tam nebi nič raslo.
- potrebujete vir dušika. Gnojevka iz raznih kopriv, gabeza... zmleti ostanki rib... Paul uporablja kurjeke. Pri oksidaciji ogljika in drugih bakterijskih oblikah razgradnje rjavega materiala so potrebne velike količine N, zato ga je za rastline potem premalo oz jim je nedostopen. Kompostni čaj!
- Ni vseeno kakšni sekanci so. Predvsem pa če so samo sekanci v prvem letu ne pričakovat pridelka. To kar Paul uporablja je že na 3/4 kompost. Američani imajo veliko podjetij, ki urejajo vrtove in okolico, in posledično imajo ogromno mešane lesno-listnate zmlete mase, ki jo vozijo na deponije, kjer se kompostira, dokler so pogoji optimalni torej do(C:N =30:1). Del je potem kompost, del pa nepredelani sekanci vendar vseeno dobro inokulirani z gljivami in bakterijami, ki svoje delo nadaljujejo na gredi.
- Da bi imeli tak vrt in takšno zelenjavo kot jo ima Paul je potrebnih več let. 1-2 če pridno delate, 3-5 pa če pustite naravi da opravi svoje. seveda ob vsakoletnem dodajanju.
Sam sem sekance najprej uporabljal na potkah. Po 2 letih mi je iz potk rasel lepši radič kot na gredi
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Krompir pa sem na pol metra globoki gredi ven pobiral kar z roko. Korenje lahko spuliš z dvema prstoma
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
Del "predelanih" sekancev vsako leto presejem in uporabim kot substrat za sadike.
Moj glavni problem pa je vir.
Toliko na hitro, pa še en namig: bokashi
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)