Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Imam dober spomin, si bom zapomnila, pajo, tvojo izjavo. Cool Hvala zanjo.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Eeh ni panike saj te bom spomnil._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
GMT

Odgovor Napisal/-a GMT »

chili je napisal/a:
Pozdravljeni !
pridružujem se debati o kaljenju chiijev in paprik Smile pa me zanima kakšne metode gretja kaljenčkov uporabljate. MFranc je rekel mat, kaj pa drugi? Ker vidim, da vam fuul uspeva. BRAVO! Jaz sem pred 3 leti imela na peči pa chiliji niso ratal, paradižniki so pa podivjali. 2 leti sem sadike kupovala, letos pa sem rekla, da ponovno poskusim.

Če ste o tem že konkretno debatirali pa bi prosila, da me usmerite na že napisane debate. Hvala!

Živjo, vsem,

Nihanje temperature kot si ga opisala v drugih objavah, verjetno ne koristi pri kaljenju.

Sam sem dal svojo prvo rundo, ki sem jo imel za kalitveni test (v papirnatih brisačkah), kalit na na radiator prekrit s časopisnim papirjem.

Za drugo rundo sem si najprej pomagal z ogrevalnim kablom za terarije. Potem sem jih prestavil na ogrevalne podlage, temperaturo pa kontrolira termostat, nastavljen na Low: 24 in High: 28.

Vse se da dobiti v trgovini, z naročilom preko interneta.
Ni najbolj poceni in reklame ne bi delal. Lahko pa vprašaš na ZS.

Večinoma sem sadil semena iz čilijev, ki sem jih uspel kupiti v trgovini. Odstotek kalivosti je med nič in sto. Very Happy

Računal sem na med 150 in 250 sadik, trenutno sem na 175, malo še upam, da se kdo še prebudi. Predvideno je, da jih ob pikiranju konec tedna vsaj 25 zavržem.

Ker se še malo lovim, in kljub temu, da sem prebral ta in še vse ostale slovenske čili forume, bom zadovoljen, če mi do presajanja na prosto ostane polovica sadik, kar bo dvakrat preveč.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Da ne bo samo ponosnega razkazovanja, kako super uspevajo naši sejančki, še en primer nepredvidljivosti in muhavosti narave:

Na fotografiji sta en mesec stara Habanera, ki sta bila istočasno sejana, istočasno sta vzklila, pa tudi rasla sta v popolnoma identičnih pogojih.
Levi je za svojo starost normalno razvita rastlinica, ki s "polno paro" napreduje, medtem, ko je desni majhen kilav nedonošenček s samo dvema
majhnima stalnima listkoma (klična listka sta medtem že odpadla) in nikakor da "zaštarta". Seveda bi ga bilo najbolje zavreči (imam dovolj s saditvenim
načrtom predvidenih rastlin), a ga bom iz čiste radovednosti obdržal, da vidim kaj se bo do pomladi z njim dogajalo...

LP
Haroo Shania

Odgovor Napisal/-a Haroo Shania »

Da še jaz dodam svoje izkušnje. Jaz sem jih dala kalit v kokosove tabletke in jih dala v sobni rastlinjak (čisto enostaven, poceni, zelen s prozornim pokrovom), ki sem ga kupila v Obiju. Habanero Orange (kupljeni v nemčiji v mega vrtnariji) so prišli ven že čez 4 dni, Carolina Reaper ( kupljeni pri Čilli Pipp-u) pa 5 -6 dni. Na radiator sem postavila malo večje kamenčke in gor postavila ratlinjak ter ga pokrila z dekico, da je bila tema. Glede na to, da sem čisti začetnik in, da po vseh informacijah traja malo dlje, da vsklijejo, sem bila zelo presenečena in srečna, ko so tako hitro pokukali na plan:)
Zdaj so že v lončkih in so neverjetno močni in lepi v mojem doma narejenem grouboxu z lučko:) (Plastična zložljiva šlatla z luknjami, alu folija, škatla oblečena zunaj v pliš in lučka)
Smile res so moji ognjenji otročički_________________Haroo Shania
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Spiridon - malega oblikuj v bonsaj čili Idea idealno, če ima upočasnjeno rast
http://www.fatalii.net/Chile_Peppers
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

@Spiridon - tole je podobna zgodba kot pri meni. Jest se pač držim tega, da obdržim le tiste rastline, ki dobro rastejo, "nedonošenčke" pa raketiram v kompost, ker iz njih tako ali drugače ni kaj veliko pričakovati.

Imava pa podobno rast glede na datum kaljenja. Super. Wink
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Zelenc je napisal/a:
@Spiridon - tole je podobna zgodba kot pri meni. Jest se pač držim tega, da obdržim le tiste rastline, ki dobro rastejo, "nedonošenčke" pa raketiram v kompost, ker iz njih tako ali drugače ni kaj veliko pričakovati.

Imava pa podobno rast glede na datum kaljenja. Super. Wink

Saj drugače tudi pri meni letijo v bio odpadke, a tale, ki je normalno štartal in potem "zatrokiral", mi je vzbudil radovednost. Prizanešeno
mu je bilo samo zato, da vidim kako se bo dalje obnašal.

LP
Majro

Odgovor Napisal/-a Majro »

Spiridon, takšno habanero sadiko sem imel tudi sam lani. Končalo se je tako, da sem jo zabrisal na kompost, ker so ostale rastline iste starosti že zdavnaj bile končne velikosti in zorele, ta pa je bila visoka ena 15-20 cm, rastla je s polžjo hitrostjo in predvsem je imela izstopajočo flourescentno barvo! Tako da osebno takih zakrnelih sadik ne bi negoval, v kolikor ni razlog da je en sam primerek sorte.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Če gre za firbec pol ok, sicer pa ne pričakuj da bo kaj od nje...
Odgovori