Moj prvi post, prijavil sem se z namenom iskanja nasvetov za sajenje ameriških borovnic. Prebral sem vse strani te teme, a ker je nasvetov za substrat ogromno, bi prosil za pomoč pri izbri primernega zame. Odprt sem za vse predloge, mnenja, kritike, etc.
Torej, hiša(parcela; vrt) je locirana na meji med Krasom in Vipavsko dolino. Na sliki spodaj so griči v ozadju že Kras. Smo na nadmorski višini 410m. Klima je ugodna, zmrzali nimamo (zelo redko), poletja so lahko zelo vroča in sušna.
Gre za popolnoma amatersko sajenje, posadil bi 2-3 sadiki za lastno uporabo. Lokacija je načeloma že izbrana. Lipa zadaj (levo na sliki) zagotavlja senco pred največjo pripeko.

Sedaj pa zares.
1.) Vrste sadik nimam še izbranih (predlogi?).
2.) Na označenem mestu, bi skopal cca. 30cm? luknjo (pravokotnik). Če bo finančno sprejemljivo, bi jo obdal s smrekovimi stebrički in tako posledično dvignil substrat. V nasprotnem primeru se bomo znajdli kako drugače.
3.) Polaganje PVC folije, samo na robovih ali tudi na dnu(seveda preluknjane)?
4.) Za vrsto substrata sprašujem Vas. Kakšen in količinsko? Vse skupaj bi dvignil za prb. 30-40 cm nad ostalo zemljo. Teren se malce spušča proti označenemu mestu(vdor vode) P.S. Lahko se odpravim na Trnovsko planoto (Nanos) in vzamem par vreč gozde zemlje izpod iglavcev (smrek).
5.) Gnojilo. Bral sem o N-P-K (S) 8-24-20+16%SO3. Mogoče ga ima ferdo36 še kaj za prodati?
6.) Čas sajenja. Trenutno ni izvedljivo ker je zemlja malce pomrznjena. Ali sadim pred spomladjo (do sredine marca), ali raje počakam jesen?
7.) Sem kaj pozabil?
Za vse nasvete se Vam zahvaljujem že vnaprej!
Lep pozdrav,
Jure