Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.
Pred 5-timi leti sem posadil 2 borovnici tu na obali(Lucija). Sam sem takrat izbral edino sorto, ki so jo imeli v Agrariji. Žal imena ne vem. Po navodilih na forumih sem izkopal luknjo dolgo 1,5m in široko 60cm.Obložil sem jo s plastičnimi ploščami, na dno sem dal bolj grob materjal iz iglastega gozda, nato iglice in zgoraj kupljen substrat za rododendrone pomešan z zemljo in humusom iz iglastega gozda.
Po petih letih Imam še vedno vsako leto samo za dobro pest borovnic.
Preidimo na vprašanje, od poznavalcev me zanima:
- Se predam, ker nisem na primernem območju.
- Poskusim s kakšno sorto, ki ste jo predlagali kot bolj primerno za južne kraje.
-Izberem kakšno drugo jagodičevje, bolj primerno za naše kraje. Če sploh je kaj. Je pa prostor v delni senci trte in oljke.
Hvala.
Po petih letih Imam še vedno vsako leto samo za dobro pest borovnic.
Preidimo na vprašanje, od poznavalcev me zanima:
- Se predam, ker nisem na primernem območju.
- Poskusim s kakšno sorto, ki ste jo predlagali kot bolj primerno za južne kraje.
-Izberem kakšno drugo jagodičevje, bolj primerno za naše kraje. Če sploh je kaj. Je pa prostor v delni senci trte in oljke.
Hvala.
Poskusi malo pognojiti s sadjarskim NPK,jeseni ali zgodaj spomladi ter
Amonsulfat spomladi 3x šibko pest na 14-20 dni.Po gnojenju takoj zalij ali
posuj pred dežjem.Ne pozabi:Nikoli suha in nikoli v vodi!!!
Lp. Ferdo
PS Lahko pa obenem poskusiš še s kakšno južno sorto._________________Narava vse povrne!
Amonsulfat spomladi 3x šibko pest na 14-20 dni.Po gnojenju takoj zalij ali
posuj pred dežjem.Ne pozabi:Nikoli suha in nikoli v vodi!!!
Lp. Ferdo
PS Lahko pa obenem poskusiš še s kakšno južno sorto._________________Narava vse povrne!
Če se je toliko posedlo moraš nujno dvigniti.Zdajle,čimprej spomladi
dva možakarja z vilami dvignita vse skupaj z grudo iz jame,napravi novo posteljo in posadi na novo.Pod grudo daj 1/5 kg sadjarskega NPK.Korenine ne smejo priti direktno na gnojilo.Če substrat ni loćen od okolice je sedaj čas,da to urediš.Voda iz okolice se ne sme stekati v substrat._________________Narava vse povrne!
dva možakarja z vilami dvignita vse skupaj z grudo iz jame,napravi novo posteljo in posadi na novo.Pod grudo daj 1/5 kg sadjarskega NPK.Korenine ne smejo priti direktno na gnojilo.Če substrat ni loćen od okolice je sedaj čas,da to urediš.Voda iz okolice se ne sme stekati v substrat._________________Narava vse povrne!
Za letos imam problem kam z borovnicami rešen .Zelo uspešno so mi pri tem pomagale srne .Triletni grm so objedle skoraj do zemlje.Ostale so le 10cm vejice. .Res je tudi moja krivda.Prejšnji dve leti sem jih ovila.Tokrat ne.
Prosim za nasvet.Ali se bo borovnica obrasla ali je bolje da jo kar zamenjam.
Prosim za nasvet.Ali se bo borovnica obrasla ali je bolje da jo kar zamenjam.
bodika je napisal/a: |
Za letos imam problem kam z borovnicami rešen .Zelo uspešno so mi pri tem pomagale srne .Triletni grm so objedle skoraj do zemlje.Ostale so le 10cm vejice. .Res je tudi moja krivda.Prejšnji dve leti sem jih ovila.Tokrat ne. Prosim za nasvet.Ali se bo borovnica obrasla ali je bolje da jo kar zamenjam. |
Preglej morebitne poškodbe in pod poškodovanim mestom odreži.
Tvoje sadike so se že dobro ukoreninile, tako da bodo dobro odgnale.
Če pa želiš kakšno sorto zamenjati, pa je sedaj najboljši čas.
Ne pozabi na malo močnejše gnojenje zgodaj spomladi._________________lp