Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Myrtus communis - mirta
-
Metuljc, moram priznati, da sem v debati s Figulo jaz zanetila iskrico dvoma: namreč, ali je mirta, ki jo (verjetno) lahko nabavimo pri vrtnarjih, avtohtona ali kultivar in se morda razlikuje od "divje", samonikle. Kot n.pr. pri telohu in mnogih drugih rastlinah. To je bila samo moja bojazen, ker seme, ki sem ga dobila (zelo sem hvaležna zanj), izhaja najbrž od kupljene in ne v naravi rastoče rastline.
Toliko, da ne bo kdo kaj kriv namesto mene ! lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Toliko, da ne bo kdo kaj kriv namesto mene ! lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nikoli nisem huda, ne dvomim pa v to, da je prav in potrebno, da se napačna poimenovanja (napačne izraze) popravlja, sicer se zasidrajo in delajo le zmedo.
V naravi rasteta 2 vrsti glej WIKI, ena v Sahari, druga, ki jo poznamo mi, je navadna mirta (Myrtus communis).
Nedvomno obstajajo vrtnarski različki, ki imajo katero od človeku všečnih lastnosti potencirano (recimo večji cvet,....). Je pa to še vedno ista vrsta, in zato še vedno navadna mirta. Le kak "privesek" svojemu znanstvenemu imenu lahko dobi Myrtus communis ‘Pumila’. Taka so pravila botaničnega poimenovanja in prav je, da se jih držimo.
V naravi rasteta 2 vrsti glej WIKI, ena v Sahari, druga, ki jo poznamo mi, je navadna mirta (Myrtus communis).
Nedvomno obstajajo vrtnarski različki, ki imajo katero od človeku všečnih lastnosti potencirano (recimo večji cvet,....). Je pa to še vedno ista vrsta, in zato še vedno navadna mirta. Le kak "privesek" svojemu znanstvenemu imenu lahko dobi Myrtus communis ‘Pumila’. Taka so pravila botaničnega poimenovanja in prav je, da se jih držimo.
Metuljc nekaj je na tem okrog kultivarjev. na tržnici jih rožarke vsako pomlad prodajajo. so mini grmički in bi rekla da ne rastejo nikamor ne v posodi ne v zemlji. saj pri meni niso, in če se prav spomnim je tu in tam plavi cvet. o vonju ne duha ne sluha. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
Metuljc, spoštujem tvojo sveto vojno za pravilno rabo imen. Ne nameravam se lotiti strokovne debate, ker ti po svojem (ne)znanju nisem kos. Vendar pa moram povedati, da tokrat ni šlo za del botaničnega imena, kot n.pr. divji kostanj, ampak za pogovorni jezik. Tako recimo v vsakdanjem življenju ljudje rečemo za neko rastlino, ki raste v naravi, da je divja. Za razliko od vrtnarskih različic, kultivarjev.
Škoda, da je Klavdija poniknila, lahko bi razložila, od kod izvira njena mirta, od katere mi je poslala semena. Gotovo ni taka, kot jih omenja voda, ki ne dišijo (na tržnici), kajti napisala je, da izredno diši.
Zdaj je treba samo skrbeti, da se iz teh "črvičkov", ki so pokukali na plano, razvijejo rastline. Kar malo strah me je, da jih ne bi ugonobila. lp
p.s. Če bodo zrasle v spodobne rastline, jih bo gotovo nekaj viška, ker sem posejala preveč semen.
Voda, zelo hvaležna bi bila za kak primerek "divje" , Metuljc, mirno kri!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Škoda, da je Klavdija poniknila, lahko bi razložila, od kod izvira njena mirta, od katere mi je poslala semena. Gotovo ni taka, kot jih omenja voda, ki ne dišijo (na tržnici), kajti napisala je, da izredno diši.
Zdaj je treba samo skrbeti, da se iz teh "črvičkov", ki so pokukali na plano, razvijejo rastline. Kar malo strah me je, da jih ne bi ugonobila. lp
p.s. Če bodo zrasle v spodobne rastline, jih bo gotovo nekaj viška, ker sem posejala preveč semen.
Voda, zelo hvaležna bi bila za kak primerek "divje" , Metuljc, mirno kri!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
voda je napisal/a: |
Metuljc nekaj je na tem okrog kultivarjev. na tržnici jih rožarke vsako pomlad prodajajo. so mini grmički in bi rekla da ne rastejo nikamor ne v posodi ne v zemlji. saj pri meni niso, in če se prav spomnim je tu in tam plavi cvet. o vonju ne duha ne sluha. lpvoda |
Tiste, z modrimi cvetovi, ki ne zaživijo ne poleti ne pozimi, ne v loncu, ne na gredi , sem enkrat kupila pod imenom "Japonska mirta". Izkušnje so bile enake, kot tvoje.
Saj obe misliva na TOLE, a ne?Nazadnje urejal/a muha 14 Feb 2015 10:38; skupaj popravljeno 1 krat
sedaj si mi odprla spomin. tako je japonska mirta. lpvoda
no moja do te velikosti nikoli ni prišla, kljub temu da so prodajalke zagotavljale trajnost rastline v zaščitenem. te so pa enoletnice._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)Nazadnje urejal/a voda 14 Feb 2015 10:44; skupaj popravljeno 1 krat
no moja do te velikosti nikoli ni prišla, kljub temu da so prodajalke zagotavljale trajnost rastline v zaščitenem. te so pa enoletnice._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)Nazadnje urejal/a voda 14 Feb 2015 10:44; skupaj popravljeno 1 krat