Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

Odgovori
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Živijo,

sem čist frišna v sajenju paradajzov! Laughing

Kak teden sem prebirala forume in sestavljala listo sort, ki bi jih za začetek preizkusila. Če ima kdo par semen katere od spodaj navedenih sort bi z veseljem kupila! Razz

No zanimajo me katerekoli sorte, saj moram sporobat, da bom videla, kaj nam sploh leži. Saditi imam namen na balkon, v rastlinjak (upam, da bo do takrat stal!) in na vrt.

Stupice, Kimberly, Bloody butcher, Cosmonaut volkov, Brandywine, Coeur de Boeuf, Whippersnapper, Chocolate Stripes, Momotaro, Gold Nugget, Black Krim (ali katera druga sorta črnega paradižnika), Kosovo
Irenca

Odgovor Napisal/-a Irenca »

Imaš na ZS, ti z veseljem pošljem, kar imam Very Happy
venus

Odgovor Napisal/-a venus »

Zdravo novinka! Nisem videla tvojega prispevka, predno sem ti pislala zs. Imam kar nekaj sort, ki si jih zelis. Ko bos vedela katere sorte nisi dobila, mi javi, da uskladiva seznam. Lp Darja
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Danes ponoči Smile sem posejal prve "tahitre" paradajze za v lonce, korita. Pod dolgem času bom spet gojil Gardener's Delight. Ostali so še Kata od vode, Stupice, Paul Robenson, Zuckertraube in en noname običajen srednje velik okrogel.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

OK, končna lista za letos Smile

Prvotni cilj je bil max 10.

Novi cilj je max 5 redna linija + max 10 poskusna.

Družinski okus je bolj v smeri "edini pravi paradajzi so rdeči" (moje ženske so žal iz plemena hrana = dunajc + krompir, eksotika je sumljiva) s črnimi dodatki zame.

Preverjeni:
- stupice
- cherokee purple
- anna russian
- marianna's peace

(sam od sebe se bo v tej skupini pojavil še podivjani sweetie, ki začne sredi poletja bezljati sredi šodra na dvorišču.)

Poskusni:
- 0-33
- beliy naliv
- carbon
- carmello
- neves azorean red
- cosmonaut volkov
- new big dwarf
- perth pride
- tsar kolokol
- lithuanian
Avi

Odgovor Napisal/-a Avi »

Pozdravljeni!
Prosila bi vas za nasvete glede sadik paradižnika. Letos prvič bolj na veliko sejem in glej za zlomka, sem ga že polomila Smile V sejalni plato s 104 luknjami sem posejala semena pardižnikov, paprik, čilijev ter jajčevcev. Seveda nisem pomislila na to, da ne bodo istočasno vzkalili in bodo s tem problemi. Sedaj je od sejanja mimo že 9 dni in nekaj paradižnikov ter jajčevcev je zunaj, paprika ter čiliji pa precej zaostajajo.
Prosim za nasvete, kaj je najbolje narediti? Glede na to, da so za kalenje potrebne višje temperature, potem pa nižje, ne vem, kaj naj naredim? Če jih pustim na toplem, dokler ostali vzkalijo, se bodo ti, ki so že zunaj in veliki tudi 3 cm verjetno precej pretegnili. Res bi rada rešila te paradižnike, ker sem za marskitero sorto imela samo po dve semenki, torej vaje ne morem ponoviti ločeno po vrstah.

Prilagam pa še sliko za lažjo predstavo velikosti paradižnikov ter jajčevcev.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Avi, samo ponavljaš naše napake Wink Laughing . Ko je tako fajn posejati vse v en plato, a ne?
Jaz sem lani situacijo reševala tako, da sem sproti izrezala ven kvadratke z že vzklilimi rastlinami in jih prestavila v drug podstavek. Ne takoj prvi dan, počakala sem, da so pokazali nagnjenje k pretegovanju. Letos sem sejala v ločene lončke. Saj tudi paradižniki ne vzklijejo vsi istočasno. Meni je en Whippersnapper vzklil dobrih 5 dni pred ostalimi iste sorte Surprised . Mogoče je bil bolj malo zasut??
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pozdravljena in dobrodošla na forumu!
Najbolje, da žrtvuješ plato in ga razrežeš. Meni se še za iste vrste plodovk ne obnese, ker kalijo različno, tako da sejem vsako sorto posebej v plastični lonček in prestavlaj iz pokritega v nepokrit del, potem pa iz toplega na hladnejše mesto.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

To napako si naredila samo enkrat, ti zagotavljam iz lastnih izkušenj. Smile
Te sadikice lahko brez problema pikiraš.
Avi

Odgovor Napisal/-a Avi »

Muha, si me nasmejala in hvala za razumevanje Smile Je takoj boljši občutek, ko vem da nisem edina, ki ga je sposobna tako mimo pihniti Very Happy
Hvala tudi vama, Plamenka in Zuf. Bom upoštevala vaše nasvete. Sem res upala, da pride tudi pikiranje v poštev. Samo malo me skrbi- še niso premičkene in prenežne sadikice? Ampak čisto tako- za kaj pa potem sploh pridejo prav tile platoji?
Odgovori