Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Obrezovanje vrtnic - splošno

Moderator: Melona

Odgovori
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Jaz jih mislim sedaj enkrat obrezati, bolj zgodaj kot ponavadi, saj sem gor pustila šipke in je sedaj čas, da dobijo moč za ostalo rast. Pa gnojiti jih še moram istočasno.
Včeraj sem bila v Sv. Ivanu, šla sem po šipke. Šipkov skoraj nič, vrtnice so začeli obrezovati samo nekatere primerke, druge konec meseca.
V Valdoltri - Ankaran bo obrezovanje ta petek._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
pepa6

Odgovor Napisal/-a pepa6 »

Jaz pa sem v dvomih kako obrezati rogove,galke,burbonke,damaščanke-vse imajo take visoke veje in izgledajo neurejene.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Pepa6, najbolje, da se udelezis katere od delavnic obrezovanja.

Jaz imam 99% obrezanega, manjka se kak rez tu in tam, tisti, ko gres mimo in vidis "a, se to". Pri meni so brsti ze konkretno odebeljeni in pohiteti moram tudi s privezovanjem in upogibanjem vej, da ne bodo zacvetele samo konice.

Na Sv. Ivanu bo delavnica obrezovanja v soboto, 31. januarja, 70€, vendar v italijanscini. Za Valdoltrino pa je povedala ze Poezija. Ampak po tradiciji bo dez. Wink_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Janika

Odgovor Napisal/-a Janika »

Hojla,
vrtnice bom tukaj na Gorenjskem kot vsako leto obrezala konec februarja, ali pa še celo marca, me je strah pozebe. Bom pa kmalu očistila trajnice in februarja porezala hortenzije - paniculata. Ja pa seveda ribez, pa malo zredčila borovnice, pa še in še. Naj že hitro mine še nekaj tednov, da lahko začnem...._________________Janika
pepa6

Odgovor Napisal/-a pepa6 »

Gardeni-ja če bi imela kakšno drugo službo bi se lahko udeležila,s sedanjo pa ni možno,žal.Delam cele dneve,edino en vikend sem fraj.Otroke vidim max. 2-3 ure na dan.Škoda,da ni nikjer opisano in s slikami pokazano to obrezovanje.Rada bi,da je mojih 400 različnih lepotic lepo obrezanih in negovalnih.Še svojega seznama vrtnic nisem obnovila in popravila.
NOVALIS

Odgovor Napisal/-a NOVALIS »

Lepo pozdravljene vse vrtničarke.
Imam eno vprašanje. Lani sem posadila spinosissimo vrtnico Old Yellow Scotch - ima dve dolgi tanki vejici. Kaj naj storim, ali naj jo kaj obrežem ali ne?
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Nisem strokovnjak, še daleč ne, ampak lahko le napišem, kaj sem počela in še počnem jaz. Te enkrat cvetoče prvi dve sezoni pri meni režem oziroma krajšam, in poskušam zgostiti grm._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ko sem posadila svojo edino hibr. spinosissimo Ormiston Roy, sem našla podatke, da naj bi jo malo prirezala takoj po saditvi, nato pa ne več. Ker same odvržejo star les in bi z obrezovanjem menda tvegali, da naslednje leto ne bi cvetele. Tako jo pustim pri miru, grm je kar luškan in vsako sezono lepo cveti. Če se bo v bodoče pokazalo, da to ni ok, bom videla.
NOVALIS

Odgovor Napisal/-a NOVALIS »

Obema hvala za odgovor.
Glede na to, da ima ravno dve vejici, bom verjetno storila tako, da bom eno prikrajšala, eno pa ne - bom videla, kaj bo nastalo. Potem pa vam pošljem kakšno sliko.
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Pri nas že močno diši po pomladi. Še en ruk hladnega zraka, a ne hud in bomo z obema nogama v pravi pomladi.
Vrtnice so v glavnem porezane. Roke kljub rokavicam popikane in popraskane kot vsako leto. Ugotavljam, da je obrezovanja vsako leto več. Vrtnice rastejo, predvsem pa ramblerji v višino in širino.

Grmi te pocukajo kot vsako leto enako, ampak kako te šele ramblerji primejo, da ne moreš ne naprej ne nazaj! Dolge gibke vejice s tankimi, zaukrivljenimi nabrušenimi trni te zaustavijo, kot da bi rekli ''postoj'' tako redko prideš sem...in cvetimo samo enkrat. Potem ko hočeš kaj reči probaš iti naprej ne gre, greš malo rikverc nazaj, a tam te drži vejica na stegnu, roko imaš tako že zaustavljeno, in ko probaš malo levo in desno, da bi se izvlekel iz te goščave, ti gornji del ramblerja zagotovi, da ti lasje ne ostanejo več skrbno speti v čop, ampak ti ga z vso veličino ramblerjevskega frizerskega talenta natupirajo in izvlečejo pramene iz repa na vse smeri. In ko se končno izvlečeš iz goščave ven ob kakšnem blagem ali bolj glasnem ''au'' že čutiš, kje so novi vbodi trnov na telesu. Nisi še niti nič obrezal, samo odstranil odmrlo suho vejo. Ob tem se velikokrat spomnim na Doli in njeno posestvo, ter množico ramblerjev.

Vam je znano kaj? Veste kaj, ob vsem tem obrezovanju preko 100 vrtnic ugotavljam, da zaslužimo pohvalo. Za gnojenje, za obrezovanje in za skrb za njihovo dobro rast. Če vas nobeden ne pohvali doma, kar se prevelikokrat rado zgodi, prejmite drage rožarke mojo pohvalo za vse to kar delate. Na koncu cvetovi razveselijo prav vse, ki gredo mimo vrtnic. In vonj jim doda dodatek vrednosti. In tudi če ne bodo priznali, vedite, da lepote ni mogoče spregledati. Pa naj bo kmalu tudi pri vas pomlad. Very Happy_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Odgovori