Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čebula - Allium cepa L.

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Zuf, ker imaš pomisleke počkaj kot ti je svetovala Metuljc. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Razmišljam enako, kot metuljc.

Ne glede na to, kako je določena rastlinska vrsta temperaturno vzdržna, je bolj pomembno ob kakšnih pogojih se je formiralo tkivo. (nova rast poganjka, listje, mlade kali) Stanje utrjenosti takšne rastline je prilagojeno predhodnim ali izhodiščnim pogojem. Se mi zdi, da je trenutni nočni mraz še preveč močan za omladno in bujno tkivo.

Počakajte še kakšen teden ali dva. Naj se rastlinice vsaj malce razvijejo (korenine kaj več, kot le cm ali dva, listki vsaj zeleni, še bolje toliko zeleni, da so biljkice uspele fotosintetizirati nekaj hrane, namreč seme, oziroma zaloga energije iz njega je zelo pičla)

Če se že vztraja, potem naj bo prehod postopen.
Nocoj je bilo pri nas -10°C.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zdaj šele dobro klijejo in še sploh nioso vse vzklile. Kot pravijo vsi počakaj, da vsaj malo odženejo in ozelenijo. Jaz sem jih potem dajala čez dan ven (pod plastično gredo na sonce), zvečer pa sem jih prestavila nazaj v hišo (če se je obetal minus).

Sama imam por v malo večjem stanju kot tvoja čebula, a ga imam še kar na toplem v hiši. Potem bo šel v plastično gredo._________________naredimo svet lepši
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

Zuf, glede na Mišo Pušenjak (knjiga Zelenjavni vrt), bi bilo potrebno delati takole:
por, čebula:
vznik 20 st. C
do 1. lista 18
2-3 listi 10
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

neogrevan ja,, ko bo ozelenela ,
če bo hladno pokrijem ponoči z agrokopreno.
trenutno ima zemlja 10 stopinj v rastlinjaku.
Na plano je pogledala redkvica,solata,grah pa še kaj bi se našlo..
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

slavc, super!

juglans, zelo dobra razlaga!

Nekako logično - seme je zrelo poleti, vzklije, ob toploti raste in nato pritisne mraz, ko je rastlina že dobro razvita.

No, slika zgoraj je stara nekaj dni - do danes jih je večina vzinknila, sicer so še vedno bele... so pa šle na sonce ven, zdaj so pa že nazaj v sobi z okoli 15°C.
jagodičnica

Odgovor Napisal/-a jagodičnica »

Jaz se jih nisem pa nič usmilila Very Happy sem semenčka vrgla v zemljo in dala plato na polico hiše na J strani. Naj raste, če bo, ko bo... enkrat bo že Laughing
Notri nimam prostora nikjer več Confused
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moja ptujska rdeča, sejana pred 19 dnevi, je takale:

Tisto na levi, ki je zvita in leži, je vnuk že presadil - izpulil in vsadil nazaj Smile

Podnevi jo nosim na sonce, kjer pa tudi piha in je vedno pod 15 stopinj. Ponoči je na kuhinjskem balkonu, ki je hladnejši od dnevne. Zunaj jo moram varovati pred vrabci. Prejšnjo setev (2 česna, čebula) so mi takole obdelali, a se vidi, da je česen spet začel rasti.

Koliko še mora zrasti, da bo godna za presajanje?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Moja je podobna. Bom počakal na konec marca.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz imam tako velik por. je pa že kar nekaj časa na terasi, v topli gredi, ki je podnevi odprta ali odkrita, ponoči pa zaprta, posodica s porom pa dodatno zaprta v PVC vrečki. Zaenkrat dobro kaže._________________naredimo svet lepši
Odgovori