Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Če po pravici povem,je tudi mene zmedel napis 100% gnojilo,ob iskanju substrata za sajenje in pripravo sadik.V dilemi sem bila tudi ob nakupu zemlje od Biobrazde,ker naj bi bila primerna za rože.
Enkrat sem preverjal specifikacijo, posamezne sestavine pri substratih Neuhaus, pa se res minimalno razlikujejo med sabo. Vedno so nosilna komponenta bela in črna šota, kot makro elementa, vse ostalo pa v mikro količinah. Tako da za naše "amaterske" potrebe res ni tak greh jemati drugačne njihove substrate za naše plodovke. Pravi za plodovke je N2, za presajanje pa N3; bi pa sam za setev substratu N8 dodal nekaj mivke, pa mogoče manjšo količino mivke ali perlita za presajanje. Ni pa pod mus .
Se pa N8 ne da primerjati z raznimi zemljami za rože, ki jih prodajajo v večjih centrih in so skoraj praviloma ena velika packarija; predelani komunalni odpadki.
Hvala ti Melona. Ti povem, da samo za rože pa res ne bi take zemlje kupila, bi kaj cenejšega. No, sem pomirjena. Hvala še enkrat in lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Jaz dodam N8 mivko ,pa malo vermikulita, pa nekaj dolgotrajnega gnojila v kroglicah ,,,plodovke so le požrešne jim hitro zmanka hranil, sploh če hitro sadimo, kot jaz
Hvala vsem. Pa ne da bi n e privoščila mojim rožicam dobre zemlje. Pač za rože sem vedno malo mešala:staro zemljo presejem, dodam kompost iz kompostnika, pa malo briketov biogrene, pa krtine, pa jajčne lupine in eno vrečo ali dve kupljene zemlje take za cca 5,6 evrov. Hvala vsem lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
lLani sem kupila substrat za presajanje v eni od kmetijskih trgovin in našla v njem 2 večja. zelo mastna siva polža s črnimi pikami. Predvidevam, da je bila cela vreča okužena z jajčeci teh posebnih polžev, ki jih še prej nisem nikdar videla in sem celo vrečo zemlje odvrgla v bližnji večji potok. A bi jo morala vrniti nazaj v zadrugo?
Če po pravici povem,je tudi mene zmedel napis 100% gnojilo,ob iskanju substrata za sajenje in pripravo sadik.V dilemi sem bila tudi ob nakupu zemlje od Biobrazde,ker naj bi bila primerna za rože.
saj to je bolj kot gnojilo kot substrat
Hja, bi se dalo debatirati o tem. jaz osebno se ne strinjam, da ga promovirajo kot gnojilo. Bi se pa strinjal, če bi ga označili kot poživilo! Meni se v 5 cm razdelkih in manj odlično obnese kot substrat. Kar je več primešam šoto/listavko.
Ga, ampak tudi pri klitju semen zelo pomaga, ker je mikrobiološko bogat in semena skočijo ven! Ni šans, da prekuriš z njim, saj zaradi mikrobiologije, rastline vzamejo toliko, kolikor potrebujejo in niso prisiljene v infuzijo.