Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Back to Eden, nov vrt, kompost, sekanci, kako začeti

Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8374
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Po moje odcejen zoC razprostreš in posušiš, za zoS pa ne vem Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

zuf, lahko ga preprosto posušiš: čez cedilo daš papirnati serviet ali sprano tkanino, odcediš in daš na peč. Jaz ga sproti tako cedim in s servieto vred vržem v Organko.Nazadnje urejal/a muha 11 Feb 2015 15:01; skupaj popravljeno 2 krat
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

ali pa na pekač, pa na krušno peč?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Na netu se najdejo informacije, da si ljudje priskrbijo odpadni zoc iz lokalov ...... ker ga sicer stran (ne vem kam) mečejo in ga z veseljem dajo vrtičkarjem. Sem že poslala moža v poizvedovanje po lokalnih obratih ... Confused
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

vsedlino od kave z malo vode, toliko da se splahne "džezvica" se je vedno uporabljalo za rože v posodah. jaz sproti izlivam kamor mi je najbližje. mislim, da je stvar ne samo v kavi katera "drobi" zemljo ampak v sladkorju kateri je slasten za predelovalce te zemlje. če bi jaz rabila več tega zoca bi se zmenila v kašni kofeteriji (ali več), da mi ga spravijo in potem dodala sladkor, zmešala z malo vode, da se ta raztopi in evo fertik takoj je tudi 100 kil. saj kave spijemo več kot turci. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

V bifetih pomoje z lahkoto dobiš. Jaz sem dobil v lokalnem.
Dobra ideja s sladkorjem! Je za uporabiti

lp_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Parangalus
Prispevkov: 158
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Parangalus »

rukola je napisal/a:

Parangalus, tole sem te hotel vprašati, ker si že pred leti govoril, da si dobil zoc od kave pri kolelgu. Tudi sam dobil možnost dobiti nekaj kg kave na teden. Zaenkrat sem bil prepričan, da si kavo bokaširal. Tako sedaj testno bokaširam v dveh kantah samo kavo.
Mislim si, da bokaširano kavo lahko dam na vrt v "neomejenih" količinah saj je to predelan organski material, ali pač ne?

Če praviš da lahko 1-2kg kavne usedline (nebokaširane) na m2 - to velja za nekaj časa (kot pri oglju) ali to velja da se lahko doda letno.

Vsekakor jo je lažje samo vdelati v zemljo kot bokaširati. Kaj praviš.
A misliš, da lahko kavo direktno kar posujem po gredi kjer je vsajen zimski česen?


Bokaširal sem jo skupaj z ostalimi odpadki, namensko sem jo ene tri pesti vsak dan samo dodajal v kanto, nikoli samo kave, vmes pa tudi sekance. No evo celo bokaširal sem jih Smile To pa zato da so se napojili s fermentacijsko tekočino,ki jo je bilo sicer preveč in je šlo vse skupaj direkt v zemljo. To mešanico sem dajal v sadilne luknje.
Samo kavo pa sem potresal po gredah, ko sem jih pripravljal za setev, vdelal v zgornjih 5 cm. Ni potrebe po predhodni obdelavi z EM. Edino na kar je za pazit je, da nimaš prevelike količine kave na kupu. Če bi imel za recimo pest ali več veliko kepo, se brez EM nebi razgradila pravilno. Nastajale bi amonijeve spojine in začelo bi smrdet, posledično bi se PH dvignil nad 10 in zakurlo bi bližnje rastline. Ista zgodba kot z vsemi z N bogatimi zadevami.
Česnu pa mogoče ni najbolje dajat neomejenih količin, nekaj že, ne sme pa dobit preveč dušika. Nekaj kave pa bo vesele prav vsaka rastlina. Tudi drevje.

Zuf, te razumem, tudi jaz največkrat ne vem kaj bi z 2 žlicama kave naredil vsakič ko perem džezvo Smile zato gre kar v lijak. Ko imaš celo kanto naenkrat je pa že vredno nekaj s tem naredit.
Če se ti kave ne da sušit (tako kot meni) jo zmrzni ali bokaširaj.
paprika
Prispevkov: 460
Pridružen: To Jul 09, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a paprika »

Oj!
V filmu je prikazan ogromen stroj za mletje zelenja,
kjer se vidi, da se melje vsemogoče rastline na zelo fino,
ne vem če ima kdo v Sloveniji tak stroj.
V filmu pri petajstih minutah se vidi ko bager vrže not veliko zelene mase
oziroma odpada iz vrtov..
kjer nekako ne prevladujejo debla veje.. Smile

A pozna kdo kompostarno ki kompostira sekance,
mlete rastlinske odpadke?
Kravzlj
Prispevkov: 759
Pridružen: To Feb 18, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Ko sem delal pri vrtnarju, smo mleli drevesa fi 30 cm. Pomoje če bi tja notri to vrgel kaj drugega, bi ravnotako pohrustalo.
Ima pa tukaj blizu, v Zadobrovi tako mašino eno podjetje. Kjer se dobi tudi sekance po 20€ se mi zdi_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jaz dam v večji plastični podstavek za rože en polivinil, na katerega zlijem zoc, nič ne cedim. Dva do tri dni zlivam gor, potem pa pustim, da se posuši. Primem vogale polivinila in pomučkam, ter stresem v škatlo. Včasih ga je več, včasih manj.
Se pa lepo posuši.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Odgovori