Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Liči paradižnik - Solanum sisymbriifolium

Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Sars jaz imam še ene par semen. Javi naslov na zs.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Sonceluna, jaz pa se obesim na eno tvojo sadikico Laughing_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Bobolino ITAK:)
planinc

Odgovor Napisal/-a planinc »

če ima kdo še kaj viška semena liči paradižnika bi se priporočila
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

simicitane je napisal/a:
Mene pa zanima, kako izgleda litchi-tomato, ko je še majhen? Ali je podoben paradižnikovi sadiki? Ne se smejat, ampak res ne vem. Lansko leto sem kupila na e-bayu semena Litchija-tomato, in je zrasel nek paradižnik, nič vreden:). Letos sem dobila seme od ene prijazne forumašice, ampak sem ga pozabila označit:) oz. sem ga, ampak sem palčko očitno malo premaknila in zdaj ne vem kje je. Imam sicer še tri semenke, ampak jih "šparam". Zaenkrat pa so vsi sejancki podobni samo paradižnikom, ampak nekje tam naj bi bil tudi moj litchi. Koliko časa kali? Dlje kot paradižnikova semena? Hvala za odgovor.

simicitane je napisal/a:
Sem iskala temo Litchi in sem očitno spregledala, da že obstaja. Se opravičujem, če lahko administrator prestavi, ne bo nič narobe. Vmes sem gledala dnevnik in Časarja:)

figula je napisal/a:
simicitane, majhen liči paradižnik ima malo bolj okrogle listke - paradižniki imajo bolj ozke in poldogovate.
Nikar ne šparaj tistih 3 semen, kar posej. Sem sicer že skoraj vse razposlala, ampak v sili bi se pa še malo semen napraskalo, če boš rabila.

Lahko da kali malo dlje - si semena prej kaj namakala?
simicitane

Odgovor Napisal/-a simicitane »

Hvala, hvala za odgovor. Nisem jih prej nič namakala. Ampak zaenkrat res ne vidim da bi se te majhne rastlinice kaj med seboj razlikovale. Kdaj pa dobijo trnje?

OK, bom jutri namočila še tiste tri Smile. Koliko časa naj jih namakam? Dan, dva ali več?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Trnje dobijo, ko so večje - kar je prijazno od njih, da se ne popikaš pri pikiranju Laughing .
Lahko jih namakaš 24 ur, vmes nekajkrat zamenjaj vodo.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Namoči v raztopino belila (varikine) in vode v razmerju 1:5 za deset minut. To uniči vse površinske bolezenske klice in omehča semensko ovojnico.
Nato speri in namoči še v toplo (ne vročo) vodo. Ko se voda ohladi, takoj z njimi v zemljo, ki si jo predhodno zalila s toplo vodo.
Potem nekam na toplo z njimi. Vidiš poanto?

Torej, ker imajo trdo ovojnico, kalijo veliiiko dlje od paradižnika. Prvi kalčki se ponavadi pokažejo šele po kakih desetih dneh, redkokdaj prej. Kalijo zelo neenakomerno čez dolgo obdobje. Lahko da ti med vsemi tistimi paradižniki sploh še vzklili niso. Malo še počakaj.

Kalčki se vidno razlikujejo od paradižnikovih predvsem v barvi, saj so nekako prosojne barve, včasih vijolično nadahnjeni, klični listi pa so bolj okroglasti, oziroma krajši kot pri paradižniku. Pri prvem pravem listu je že opaziti močnejšo kosmatenost, vsekakor pa močno nazobčenost lista, ki jo paradižnik nima. Bodičke se pojavijo malo kasneje.

Še čisto frišna slika za lažjo predstavo:

Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
trajnica

Odgovor Napisal/-a trajnica »

Zdravo! Lepo bi prosila, če ima kdo še kaj semen za delit Embarassed
Vsako leto imamo težave s hrošči na jajčevcih in ker ne maramo strupov, bi nam takšna zelena pomoč prav prišla.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Nekaj se jih bo še našlo Smile pošlji naslov.
Odgovori