Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Da se spravim iz zimskega spanja
Gun, odvisno od temperature. Če bo dovolj toplo, potem je možno, da se bodo pretegovale. Odvisno tudi koliko svetlobe bo še kasneje (velikost okna, okolica). Naredi jim odsevni zaslon, da se vsaj del svetlobe odbije nazaj na rastline. Po potrebi zvečer dodajaj umetno svetlobo, s tem boš zmanjšal pretegovanje.
gun je napisal/a: |
Pozdravljeni. Rastlince sem presadil v lončke in dal na mizo k oknu in me zanima ali se bojo preveč rastegovale kajti imam na vzhodni strani in imajo nekje do 12 ure samo direktno svetlobo? |
Gun, odvisno od temperature. Če bo dovolj toplo, potem je možno, da se bodo pretegovale. Odvisno tudi koliko svetlobe bo še kasneje (velikost okna, okolica). Naredi jim odsevni zaslon, da se vsaj del svetlobe odbije nazaj na rastline. Po potrebi zvečer dodajaj umetno svetlobo, s tem boš zmanjšal pretegovanje.
Ja verjetno bodo potem zaradi premale temperature zastale v rasti. Optimalno bi bilo vsaj 20 stopinj in veliko svetlobe. Če svetlobe ni dovolj, potem je bolje imeti nižjo temperaturo. Tisti za katere ne skrbim prav posebej (= brez dodatne osvetlitve) so pri meni na komaj 13st. Raje bi videl vsaj 15, a samo zaradi tega ne bom dodatno ogreval prostorov. Ostale v dnevni sobi prekladam kot mačka mlade, zatikam podnevi alu folijo za odsev in jim privoščim tudi nekaj umetne svetlobe, pa čeprav le nekaj ledic.
Jaz imam zdaj zunaj vse, kar je bilo v planu. Kalili so mi med 4 (Aurora) in 17-imi dnevi, vsi v istih pogojih, v topli sobi nad radiatorjem. Čiliji mi vedno skalijo hitreje od paprik, kar se mi zdi hecno
Jaz moje čilije in paprike po pikiranju vsake toliko zalijem z majhno dozo alg, ker opažam, da jim to da en dodaten zagon - čisto vse rastline, ki jih zalijem s tem, v prihodnjih dneh rastejo nenormalno hitro in eksplozivno. Potem se rast spet nekoliko upočasni in ko ponovno dolijem alge, se zgodba ponovi.
Jaz moje čilije in paprike po pikiranju vsake toliko zalijem z majhno dozo alg, ker opažam, da jim to da en dodaten zagon - čisto vse rastline, ki jih zalijem s tem, v prihodnjih dneh rastejo nenormalno hitro in eksplozivno. Potem se rast spet nekoliko upočasni in ko ponovno dolijem alge, se zgodba ponovi.