Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vzgoja pod umetno svetlobo
Zdravo Stara postaja! Ti bom javila, ko pridem domov. Bom prebrala, kaj pise na embalazi. Cena je bila okoli stirideset evrov. Kje pa je bilo kupljeno, ne vem, ker me je oce presenetil. Sem jamrala, da bi jaz to imela. Kupil mi je leseno stojalo in stiri led palcke, dolge se priblizno stirideset centimetrov in se vsaka pisebej pritrdi na strop. Zraven ima daljinca in lahko spreminjas vec kot deset barv.
Te popoldne kaj poklicem, da malo poklepetava! Lepo se imej!
Te popoldne kaj poklicem, da malo poklepetava! Lepo se imej!
-
O,hvala Venus.
Jaz imam tisti sobni rastlinjak s štirimi etažami in zelenim plaščem, ki pa ga ne uporabljam, ker je dovolj toplo brez in mi otežuje dostop do rastlin. Imajo pa premalo svetlobe, razen prve vrste tik ob balkonskih vratih. Tako bi bila taka razsvetljava dobra rešitev._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Jaz imam tisti sobni rastlinjak s štirimi etažami in zelenim plaščem, ki pa ga ne uporabljam, ker je dovolj toplo brez in mi otežuje dostop do rastlin. Imajo pa premalo svetlobe, razen prve vrste tik ob balkonskih vratih. Tako bi bila taka razsvetljava dobra rešitev._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Hvala za odgovor. Bom jih pustila pod lucko od sestih do polnoci. Potem pa spat! Nimam pa moznosti, da bi jih podnevi osvetljevala, ker jih nimam v kleti. Imam jih v dnevni sobi ob oknu. To, da prvo potrebujejo modro in kasneje vec rdece pa vem. Samo zarnice, ki jih prodajajo za vzgojo rastlin so roza barve. Zato sem vprasala, ce jim ze sedaj dam vijolicno svetlobo. Lp
Ne ukvarjam se z umetno osvetljavo mojih rastlin, ampak, iz akvarijev vem, da je ponavadi ena žarnica za naše oči (ki daje nam vidno rumenkasto belo svetlobo in našim očem naravne barve rib, rastlin in ena, ki sveti roza, morda z nadihom vijolične, ki daje rastlinam svetlobo valovnih dolžin, primernih za fotosintezo.
Moja semena bodo še kak dan počakala, potem bodo pa deležna naravnega svetlobnega režima. Mi je najbolj enostavno, pridelek pa vseeno je, tri dni sem ali tja.
Moja semena bodo še kak dan počakala, potem bodo pa deležna naravnega svetlobnega režima. Mi je najbolj enostavno, pridelek pa vseeno je, tri dni sem ali tja.
Vsako leto imam težave z tankimi stebelcami in pretegnjenimi sadikami čilijev pa paradižnika, čeprav so na okenski polici in potem ko gre zadeva na vrt je pol polomljeno ob vetriču .. Druge rešitve kot uporaba dodatne umetne svetlobe ne vidim, saj pretegnjene sadike jemljejo veselje... Tu pa se zatakne ok sem prebral obe temi o flourescentnih in led nekaj stvari mi je jasnih...
Led sem nekako ugotovil da je še najbolje kupit 3W led +elektroniko in zadevo sam sestavit...Samo letos sem se to spomnil skoraj malo pozno...
Površina za osvetljevat je nekje max. 90x40cm.....
Sedaj pa led sem gledal kaj takega http://www.ebay.com/itm/40W-LED-Plant-Grow-Lights-SMD-352PCS-led-chips-RED-BLUE-Hydroponics-For-Plants-/251955547055?var=&hash=item3aa9b88baf:m:m5SEsFnW7bfRWJvDo4yE6Cg
Je gdo poizkusil kaj takega kako se obnese oz kako površino pokrijem z tem...
Razmišljam pa tudi o 90cm T5 fluo+odbojnik-v tem trenutku se mi zdi dobra izbira+zadevo imam v sobi(rač.+postelja) in led zna bit moteča...Muči me okoli moči in ali bo dovolj 1...
Zadevo bi tako uporabljal dodatno zjutraj in zvečer da malo raztegnem dan-če prav razumem na rabi bit prižgano skozi dan..
Kak predlog mojstrov?
Led sem nekako ugotovil da je še najbolje kupit 3W led +elektroniko in zadevo sam sestavit...Samo letos sem se to spomnil skoraj malo pozno...
Površina za osvetljevat je nekje max. 90x40cm.....
Sedaj pa led sem gledal kaj takega http://www.ebay.com/itm/40W-LED-Plant-Grow-Lights-SMD-352PCS-led-chips-RED-BLUE-Hydroponics-For-Plants-/251955547055?var=&hash=item3aa9b88baf:m:m5SEsFnW7bfRWJvDo4yE6Cg
Je gdo poizkusil kaj takega kako se obnese oz kako površino pokrijem z tem...
Razmišljam pa tudi o 90cm T5 fluo+odbojnik-v tem trenutku se mi zdi dobra izbira+zadevo imam v sobi(rač.+postelja) in led zna bit moteča...Muči me okoli moči in ali bo dovolj 1...
Zadevo bi tako uporabljal dodatno zjutraj in zvečer da malo raztegnem dan-če prav razumem na rabi bit prižgano skozi dan..
Kak predlog mojstrov?