Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

Bicikel uporabljam tisto, kar je pri roki, tudi zgoraj omenjena Plantella mi je dobro služila. Sicer pa se rjave alge(ali angleško "kelp") dobi v precej oblikah, tudi kot prehransko dopolnilo za ljudi, tako da ni enega pravega načina za uporabo Smile
mehatronik

Odgovor Napisal/-a mehatronik »

Lep pozdrav!
Nekaj časa že spremljam forum, pa sem se sedaj odločil, da se registriram in ker sem letos sezono začel z čiliji bom tukaj tudi začel s prvo objavo.
V bistvu sem še v tej stroki precej zelen, prejšnje leto sem imel na njivi samo nekaj sadik paradižnika, ki je glede na moja pričakovanja precej dobro uspeval, tako da sem letos komaj čakal (malo preveč), da posejem prva semena. Ker nisem ravno velik ljubitelj paradižnika, bo letos večino prostora zavzela paprika in bolj blage oblike čilija...mmmm... Čisto neučakan sem dal prva semena v zemljo že 24. 1, prve znake življenja v zemlji pa zagledal 29. 1 (Beni highlands), naslednjih nekaj dni pa je vzklila večina semen, edini bolj pekoči (Bhutlah(rjavi)), pa na žalost ne kaže velike volje do življenja, od 13. semen sta dokaj solidno preživela samo 2.
na seznamu so trenutno:

1 - MEDUZA (15) // vzklila so vsa semena
2 - CHILLI BOMBS (11)
3 - ANAHEIM (9)
4 - ČILI ELEFANT (13) // 100% kaljivost, raste najlepše
5 - BHUT JOLOKIA LEMON (4)
6 - BENI HIGHLANDS (5)
7 - CORNALETTO PICCANTE CALABRESE (14)
8 - BHUTLAH (2)
9 - JALAPENO (11)
10 - RED HABANERO (9)
11 - PENIS ČILI (5)

4 dni v zemlji:

Po tednu dni v improviziranem kalilniku (kartonasta škatla, 40W žarnica in termostat) so še nekaj dni uživali v podaljšanem dnevu pod lučko in radiatorjem.

Poleg čilijev je verjetno uživala tudi naša starejša gospa

Po pogledu sodeč ji je bilo prejšnje ležišče res bolj všeč

Na srečo so vsi preživeli, nekateri z rahlimi poškodbami, ampak predvidevam da ni nič hujšega

Med vikendom so vsi čiliji dobili nove, malo večje lončke, za drugo leto vem, da če jih bom sadil tako zgodaj, jim moram privoščiti malo globje, letos se bodo pa vsaj za kakšen mesec morali zadovoljiti z temi.

Beni highlands:

Chili bombs:

Počitnice pa sem namenil gradnji njihovega bodočega bivališča

V četrtek je dobilo še obleko,

v petek pa malo lepotnih popravkov in nekaj, da čez poletje ne bodo žejni

vzklila pa je že tudi paprika iz ebaya, kaljivost okoli 90%

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

mehatronik, zelo lepo! Rastlinjak mi je zelo všeč.

Tudi pri meni po 7 dneh na plano kukajo Roccoto in ostali, večina paprik in jajčevcev pa je že ozelenelo.
Pa kaj bi o jajčevcih in paprikah! Smile

Tukaj je en, ki se ga zelo veselim letos - http://www.rareseeds.com/pasilla-bajio-pepper/
Izbral sem ga zaradi domnevno močnejšega okusa po dimljenem. Namreč, to je razlog, da sploh gojim čilije, zelo mi prijajo namočeni v olju, daje tak čudovit okus, da je joj! Pa v olju je ostrina zame ravno pravšnja.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Spiridon je napisal/a:
@Bicikel, kako pa izgleda ta Okrasna Eika čili?

Takole: http://forum.gartlc.si/gartlc-about308-0-asc-120.html - glej moje slike iz 1. septembra.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Zelo lepo @mehatronik, naj vam še naprej tako dobro uspeva! up

LP
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

Bicikel je napisal/a:
Spiridon je napisal/a:
@Bicikel, kako pa izgleda ta Okrasna Eika čili?

Takole: http://forum.gartlc.si/gartlc-about308-0-asc-120.html - glej moje slike iz 1. septembra.

Hmmm... slike uporabnice @Labia vidim, vaših pa ne prikaže. Če se prav spomnim za nazaj, a so to oni grmički čilijev podobni sorti Meduza?

LP
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tudi jaz ne vidim tvojih fotk, Bicikel.
Bicikel

Ja, tudi meni jih ne prikaže. Mogoče zato, ker nisem bil reistriran uporabnik in so se ohranili samo linki. Bom probal restavrirat, če bo šlo. Sicer pa nekja se verjetno vidi na pomanjšanih, a ne?

Spiridon, natančnega imena ne vemo, ga p aprijateljica goji že vrsto let. Tudi mFranc ga ni vedel razvrstiti, zato smo ga uvrstili med okrasne. Imaškakšno povezavo do sorte Meduza? Bom pogledal in primerjal.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bicikel, si jih odstranil iz Shrani.si?
Bicikel

Ne nisem nič odstranjeval. Sem napisal sporočilo administratorju na shrani.si, pa bom videl kaj lahko naredi. Drugače pa je tema za leto 2014 zaklenjena in ne morem popravljat.
Odgovori