Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

sharp je napisal/a:
Meni je pa od 90 sadik ostalo samo se 4. Ostale so vse padle Sad

Preveč vlažnosti, toplote in premalo svetlobe?
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Pozdravljen, Mehatronik, tole si kar dobro zastavil palec gor .

Imaš v planu vse čilije gojiti v plastenjaku?

LP_________________mfranc
mfranc

zuf je napisal/a:
Tukaj je en, ki se ga zelo veselim letos - http://www.rareseeds.com/pasilla-bajio-pepper/
Izbral sem ga zaradi domnevno močnejšega okusa po dimljenem. Namreč, to je razlog, da sploh gojim čilije, zelo mi prijajo namočeni v olju, daje tak čudovit okus, da je joj! Pa v olju je ostrina zame ravno pravšnja.

Zuf, a veš da je bil tudi pri meni v zelo ozkem izboru, a kaj ko ni preživel zadnjega radiranja pred nakupom Embarassed Rolling Eyes .
Sem tudi letos delal izbor sort za sušenje in dimljenje - in če ti porata kak plod viška, se priporočam za vzorčni komad Wink .

mehatronik

Odgovor Napisal/-a mehatronik »

Pod streho bom imel okoli 30 čilijev, 10 jih bo v loncih, mogoče še pa kakšen kje drugje okoli hiše, prostora imam k sreči dovolj. V rastlinjaku bodo zato, ker imam zaenkrat samo tam v planu cevi za namakanje, upam da bodo zaradi tega tudi lepše rastli.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

mfranc je napisal/a:
Bicikel je napisal/a:
En sam samcat Hungarian Wax ujčkam, tako da že kaže prvo bunkico.

Kdaj pa si ga sejal, da že napenja mišice? Wink

Mislim da za Novo leto, 2.1. sem namenoma vrgel par semenk v substrat. Glede na tvoje opise o zgodnjosti, bo kar držalo. Seveda mu privoščim še malo umetne svetlobe. Pod stropom nad oknom imamo po novem 3 led žarnice (12V 450mA - Lidl ali Hofer varianta) s toplo svetlobo okoli 3000K. Ampak, ker imamo zvečer to že itak prižgano, pač podstavim spodaj rastlinice. Ni kdo ve kaj, nekaj pa je le. Pozna se tudi toplota dnevnega prostora, ki je zaradi hladnega toka ob oknu navzdol nekoliko manjša, ampak vseeno precej bolje kot v starem delu hiše na 13stC.

Gotovo imaš tudi ti kakšnega zgodnjega aduta v rokavu Shocked
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Moje zverinice pridno rastejo in bo čas za presaditev v večje lonce - razmišljam da bi kar zemljo potground uporabil pa dodal malo perlita in organskega gnojila.

Se te zadeve dobijo v vseh trgovinah, al je treba iskat v točno določeno? Najbližji mi je Merkur...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

mfranc, seveda, ravnokar so iz krušne šli pod lučke... Teh se letos najbolj veselim, upam, da ratajo!

Neki me zanima.
Predvidevam, da v 5cm lončke seješ po par semen, izbereš najboljšo in šele kasneje presadiš?
Če se lotiš druge varjante, koliko časa približno ti zdrži ena rastlina v 5cm lončku?
Majro

Odgovor Napisal/-a Majro »

Zelenc je napisal/a:
Moje zverinice pridno rastejo in bo čas za presaditev v večje lonce - razmišljam da bi kar zemljo potground uporabil pa dodal malo perlita in organskega gnojila.

Se te zadeve dobijo v vseh trgovinah, al je treba iskat v točno določeno? Najbližji mi je Merkur...

Perlit in org. gnojila to? Perlit se dobi, a nikar ga ne kupuj v trgovinah za vrtnarstvo, ker so cene navite do neba! Jaz sem ga kupil v kalcerju, ca 10€ za 100l, če me spomin ne vara. Imate pa nekoga v bližini Ljubljane, samo ime naj ti drugi povedo, ker se ne spomnim. Gnojila pa imaš vsepovsod - kalia, mercator tehnika, merku,bauhaus, ... ravno danes bom kupil, dve strani nazaj omenjeno, organsko gnojilo na osnovi alg od Plantelle za nekaj manj kot 5€ v Mercator Tehniki, kljub temu da že imam eno (umetno) tekoče gnojilo. Nekako še vedno bolj zaupam organskim + mislim da je možnost da rastline "zažgeš" s prepogostim dognojevanjem pravtako manjša z organskimi.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Špela je napisal/a:
Bicikel uporabljam tisto, kar je pri roki, tudi zgoraj omenjena Plantella mi je dobro služila. Sicer pa se rjave alge(ali angleško "kelp") dobi v precej oblikah, tudi kot prehransko dopolnilo za ljudi, tako da ni enega pravega načina za uporabo Smile

Špela hvala za razlago. Si me spomnila na kelp, ki ga ponujajo tudi pri zastopniku za Neem proizvode. Tole je bila lansko leto odprta tema za skupinski nakup -> http://forum.gartlc.si/gartlc-about2797.html
mfranc

Zuf, ravno včeraj zvečer sem šele sejal paprike, čilije in jajčevce za na vrt.

Večino res v 5 cm (obvezno v kvadratne, s tem izkoristim čisto ves prostor v kalilniku), tja je šlo do šest semen, več semen je šlo v večje lončke.
To je čisto moja odločitev, lahko se seje z večjo ali manjšo gostoto! Sploh, kdor prepikira sejančke takoj, ko imajo samo klične liste, ali pa recimo šele prvi par pravih listov, lahko dela setev z večjo gostoto.
Sam že dolgo prakticiram presaditev takrat, ko imajo sejančki vsaj dve razvite etaže listov, tako že vidim, katera sadika zaostaja in jo izločim.

- Pravzaprav sem po končanem delu videl, da bi lahko vzel še malo večje lončke ... Wink

""koliko časa približno ti zdrži ena rastlina v 5cm lončku?"" huh, saj veš da je to odvisno od veliko faktorjev, tako pavšalno bi rekel da do 10 cm, največ do 15 cm.
Sem se pa že pred leti prvo navadil paziti, da rastline presajam prej kot je lonček nabit s koreninami, ko praktično zmanjka prostora za substrat. Take, invalidne sadike lahko tudi kupimo in se res v nadaljevanju ne razvijajo dobro.

Sedaj pa, če se le da, ne skoparim z velikostjo lončkov. Jah, pri meni je to ponavadi večni kompromis z razpoložljivim prostorom Rolling Eyes .

Ravno rastline v rastni dobi rabijo več prostora in hrane (verjetno je primerjava z mladoletniki čisto v redu).

Kaj se mi dogaja že vsa leta; primer, imam pet enakih sadik, rabim samo dve in dve sadiki posadim v večja lončka, ostale čakajo na odhod od hiše.
Dve vidno prehitevata ostale; potem pa se zgodi tudi to, da ostale sadike ostanejo doma dalj časa kot sem računal in sem jih prisiljen presaditi, ravno zaradi vzroka, navedenega zgoraj. Ponavadi jih dam tudi v večje lončke kot sta moji izbrani sadki, saj je logično da jih presajam že bistveno večje kot so bile moje pred recimo nekaj tedni. Nakar začnejo prehitevati moji izbrani sadiki in ko gredo od hiše, so lahko bistveno večje kot moje - v kolikor jih pred odhodom ne zamenjam Cool Laughing . Ponavadi pa seveda kmalu zopet presadim moje Wink .

Torej z velikostjo lončkov ne škrtarit, pa tudi za plodovke ne velja "zlato pravilo", da se rastline presajajo v eno številko večje lonce; vsaj dve številki naj bo večji.

Odgovori