Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Koruza - Zea mays
muha, a veš da ne vem kaj bi bila ta rumena pika, še nisem prerezala koruznega zrna, kalček najbrž ni, lahko pa, da počasi rumeni kleni endosperm.
JR Design, kar lepa bera za 12 rastlin, saj pri tej sorti rabiš več rastlin, da se sploh opraši, saj ima dolgo rastno dobo in s tem tudi daljšo dobo metličenja in svilanja. Opažam, da kar dolgo traja, ko nastavi cvet za metličenje pa do prvih laskov- svilanja, pa še tako preklemansko visoka je, da je ročno ne moreš opraševat, no rabiš pravo lestev. Pri meni letos 40 rastlin. In kot pravim, bi imela kar lep uspeh takih v mlečni zrelosti, če ne bi bil medved v gosteh. Največji pridelek je bil pred tremi leti, ko je bilo toplo avgusta in še daleč v september in ravno prav mokro. Lani in predlani je trpela v suši, sploh ni začela cveteti, letos, pa je bilo premokro in prehladno, tako da tudi ni razvila pravih storžev. Ampak mi se ne damo, bom vztrajala, morda pa jo le rata malo ukrotit. Če pa ne pa tudi prav, saj če ne drugega fižol lepo uspeva na njej in tudi buče vmes imajo lepo senco in lepo uspevajo.
juglans, seveda, koruza morada je samo za barvo - antioksidante. Nisem še delala čike morade, nekako mi je bilo škoda težko pridelanega zrnja. Saj ne vem zakaj šparam. Sem pa do sedaj še zmeraj spila vodo v kateri sem kuhala storže v mlečni zrelosti. Lahko bi ji dodala ananasov sok in začimbe pa takrat ni bilo v glavi. V bio trgovinah, za kalček vem, se dobi koruzen čips iz vijolične koruze.
Recept za čiko morado: Koruza Morada 250g, 1 kos ananasa (tudi z jabolkom gre dobro), 2 nageljnovi žbici, majhen kos cimeta, 1,5-litra vode.
Vse skupaj kuhamo 1 uro, vlijemo skozi sito, naj se ohladi. Dodamo sok ene limete in sladkor po okusu. Postrežemo hladno. Zdrži nekaj dni v hladilniku. V glavnem se recepti kar razlikujejo, nekateri posebej kuhajo koruzo samo v vodi in potem dodajo sok in začimbe, spet drugi vse skupaj zmeljejo in ne precejajo.
JR Design, kar lepa bera za 12 rastlin, saj pri tej sorti rabiš več rastlin, da se sploh opraši, saj ima dolgo rastno dobo in s tem tudi daljšo dobo metličenja in svilanja. Opažam, da kar dolgo traja, ko nastavi cvet za metličenje pa do prvih laskov- svilanja, pa še tako preklemansko visoka je, da je ročno ne moreš opraševat, no rabiš pravo lestev. Pri meni letos 40 rastlin. In kot pravim, bi imela kar lep uspeh takih v mlečni zrelosti, če ne bi bil medved v gosteh. Največji pridelek je bil pred tremi leti, ko je bilo toplo avgusta in še daleč v september in ravno prav mokro. Lani in predlani je trpela v suši, sploh ni začela cveteti, letos, pa je bilo premokro in prehladno, tako da tudi ni razvila pravih storžev. Ampak mi se ne damo, bom vztrajala, morda pa jo le rata malo ukrotit. Če pa ne pa tudi prav, saj če ne drugega fižol lepo uspeva na njej in tudi buče vmes imajo lepo senco in lepo uspevajo.
juglans, seveda, koruza morada je samo za barvo - antioksidante. Nisem še delala čike morade, nekako mi je bilo škoda težko pridelanega zrnja. Saj ne vem zakaj šparam. Sem pa do sedaj še zmeraj spila vodo v kateri sem kuhala storže v mlečni zrelosti. Lahko bi ji dodala ananasov sok in začimbe pa takrat ni bilo v glavi. V bio trgovinah, za kalček vem, se dobi koruzen čips iz vijolične koruze.
Recept za čiko morado: Koruza Morada 250g, 1 kos ananasa (tudi z jabolkom gre dobro), 2 nageljnovi žbici, majhen kos cimeta, 1,5-litra vode.
Vse skupaj kuhamo 1 uro, vlijemo skozi sito, naj se ohladi. Dodamo sok ene limete in sladkor po okusu. Postrežemo hladno. Zdrži nekaj dni v hladilniku. V glavnem se recepti kar razlikujejo, nekateri posebej kuhajo koruzo samo v vodi in potem dodajo sok in začimbe, spet drugi vse skupaj zmeljejo in ne precejajo.
A-A, če razumem pravilno, cveti morada kasneje od "domače" koruze in se tako izognemo križanju. Ali je to resnica? Namreč, všeč bi mi bilo, če to drži, ker sem polovico njive zasejal z ržjo in bi spomladi sejal na povaljano zelenje. Trdinko, fižol, kapusnice in še vse sorte, pridružil pa bi še Morado.
Sicer pa, ko že omenjaš, da jo vzgajaš že nekaj let. Se ti zdi, da se kakorkoli spreminja zaradi križanja. Če je seveda v bližini kakšno koruzno polje.
Glede na to, da opozarjaš kako visoka zraste, je verjetno nagnjena k nagibanju, ... in jo je verjetno res pametno saditi tako, da se jo lahko malce poveže med seboj. Ker drugače bo potrebna prekelj.
Pa hvala za recept. Sem sprva kliknil na "slike" in so vame planile vsesortne plastenke ter kozarci z vijolično pijačo. Sem jo kar čutil na jeziku, ravno prav (kar preveč) sladko in kislo, podobno kot kokta. Šele kasneje se je oglasil racio. Ou ja, počasi, počasi.
Skratka, bi poizkusil, pa karkoli že rata.
Sicer pa, ko že omenjaš, da jo vzgajaš že nekaj let. Se ti zdi, da se kakorkoli spreminja zaradi križanja. Če je seveda v bližini kakšno koruzno polje.
Glede na to, da opozarjaš kako visoka zraste, je verjetno nagnjena k nagibanju, ... in jo je verjetno res pametno saditi tako, da se jo lahko malce poveže med seboj. Ker drugače bo potrebna prekelj.
Pa hvala za recept. Sem sprva kliknil na "slike" in so vame planile vsesortne plastenke ter kozarci z vijolično pijačo. Sem jo kar čutil na jeziku, ravno prav (kar preveč) sladko in kislo, podobno kot kokta. Šele kasneje se je oglasil racio. Ou ja, počasi, počasi.
Skratka, bi poizkusil, pa karkoli že rata.
juglans, dobro zgleda ja, upam da se ti dobro obnavlja slina in racio rad priskoči na pomoč emociu, saj bo še dolga do pridelka. Dobiš.
Te hibridi po barju, ki jih gledam v bližini nas, cvetijo zelo zgodaj, pa tudi sosedova rumena trdinka, zagotovo cveti mesec prej, tako da do križanja ne bi smelo prihajat. Spreminja se zaradi križanja ne, lahko pa zgubljam kvaliteto zaradi premalo rastlin. Zaenkrat sem spravljala tiste zgodnje storže in večje bolj polne. A nekje sem prebrala, da to ni najbolje saj se počasi izrodi, se ne spomnim več točno kaj se začne slabšati. Prav zato bi bilo idealno, da nas jo goji več in si potem premešamo malo zrna.
Visoka je ja, ni nagnjena toliko k nagibanju saj je zelo kompaktna, se pa ob vetru rada lomi in to bolj pri koreninah. Če jo povežemo v vigvam je malo bolje in če jo zraven še preraste fižol, ki se ovija iz ene na drugo koruzo je že skoraj idealno.
Te hibridi po barju, ki jih gledam v bližini nas, cvetijo zelo zgodaj, pa tudi sosedova rumena trdinka, zagotovo cveti mesec prej, tako da do križanja ne bi smelo prihajat. Spreminja se zaradi križanja ne, lahko pa zgubljam kvaliteto zaradi premalo rastlin. Zaenkrat sem spravljala tiste zgodnje storže in večje bolj polne. A nekje sem prebrala, da to ni najbolje saj se počasi izrodi, se ne spomnim več točno kaj se začne slabšati. Prav zato bi bilo idealno, da nas jo goji več in si potem premešamo malo zrna.
Visoka je ja, ni nagnjena toliko k nagibanju saj je zelo kompaktna, se pa ob vetru rada lomi in to bolj pri koreninah. Če jo povežemo v vigvam je malo bolje in če jo zraven še preraste fižol, ki se ovija iz ene na drugo koruzo je že skoraj idealno.
Sem dolžna še poročilo o tejle lepotici, Glass Gem, ki zraste tam okoli 2,5 m in ima tudi do pet storžev na rastlini in celo več stebel. Pa prvi storžek, ko sem pokukala me je zelo razveselil. Je dobra za praženje, moko in kokice.
Pa še nekaj slik:
Še filmček o koruzi Glass Gem
Pa še nekaj slik:
Še filmček o koruzi Glass Gem