Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kumato
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Kumato
(Prenos iz arhiva)
To je edin črn paradižnik, ki ga lahko najdemo v trgovini. Semena niso v prosti prodaji, ker je klubska sorta. Rečeno je bilo tudi, da je hibrid. Je pa to bil nateg, ker vsem, ki so posejali semena iz kupljenega paradižnika, je zrasel enak paradižnik, ki je vse lastnosti ohranil tudi v naslednjih generacijah.
Sadike se takoj ločijo od vseh drugih sort. So šibkeje rasti, počasneje rastejo in kar je najbolj značilno je, da imajo steblo vedno v celoti svetlozeleno. Vsak drug paradižnik, še razvije druge barve na steblu, ta pa ne. Plodovi so zelo trdi, kar ni presenetljivo za paradižnik, ki je bil vzgojen za obstojnost v trgovini.
Okus se močno razlikuje glede na pogoje. Lahko je brez okusa ali pa razvije prijetno paradižnikovo aromo. To lahko potrdim tudi iz lastnih izkušenj. 2012 sem ga prvič gojil in je bil zelo povprečen. 2013 ga zato nisem gojil. Letos pa sem posejal par semen in obdržal eno sadiko. Sedaj pa obžalujem, da si nisem pustil dveh. Letos je odličnega okusa, kar me močno preseneča glede na sezono. Prav tako ga je do sedaj pustila plesen na miru. 2012 pa sem imel težave z alternarijsko pegavostjo.
Za primerjavo velikosti je zraven WHite Currant.
Sadike se takoj ločijo od vseh drugih sort. So šibkeje rasti, počasneje rastejo in kar je najbolj značilno je, da imajo steblo vedno v celoti svetlozeleno. Vsak drug paradižnik, še razvije druge barve na steblu, ta pa ne. Plodovi so zelo trdi, kar ni presenetljivo za paradižnik, ki je bil vzgojen za obstojnost v trgovini.
Okus se močno razlikuje glede na pogoje. Lahko je brez okusa ali pa razvije prijetno paradižnikovo aromo. To lahko potrdim tudi iz lastnih izkušenj. 2012 sem ga prvič gojil in je bil zelo povprečen. 2013 ga zato nisem gojil. Letos pa sem posejal par semen in obdržal eno sadiko. Sedaj pa obžalujem, da si nisem pustil dveh. Letos je odličnega okusa, kar me močno preseneča glede na sezono. Prav tako ga je do sedaj pustila plesen na miru. 2012 pa sem imel težave z alternarijsko pegavostjo.
Za primerjavo velikosti je zraven WHite Currant.
Včeraj me je premamil Kumato in sem vzel polkilsko pakungo; za gušt in lušt .
Danes sem ga "testiral" in sem bil zelo zadovoljen z njim, seveda glede na zimski čas, ne glede na to, da je zorel v Španiji. Lahko kar takoj rečem, da je bolj okusen od našega Lušta!
Malo sem prelistal splet, ga relativno kar hvalijo. Nekje so ga celo pohvalili, da je precej zgoden? .
Nekako ga tudi priporočajo za kuho, oziroma peko ...
Htf_lover, kako visoko pa ti je zrastel?
Verjetno bom prihranil kak semenček, za vsak slučaj, če bi našel kak prostor za eno paradajzevko .
LP
https://www.youtube.com/watch?v=jiqWhhjHQds_________________mfranc
Danes sem ga "testiral" in sem bil zelo zadovoljen z njim, seveda glede na zimski čas, ne glede na to, da je zorel v Španiji. Lahko kar takoj rečem, da je bolj okusen od našega Lušta!
Malo sem prelistal splet, ga relativno kar hvalijo. Nekje so ga celo pohvalili, da je precej zgoden? .
Nekako ga tudi priporočajo za kuho, oziroma peko ...
Htf_lover, kako visoko pa ti je zrastel?
Verjetno bom prihranil kak semenček, za vsak slučaj, če bi našel kak prostor za eno paradajzevko .
LP
https://www.youtube.com/watch?v=jiqWhhjHQds_________________mfranc
jutro, kumato tudi jaz vzgajam iz kupljenih. zelo sem zadovoljna z okusom ploda kateri je vedno velik premera 6 cm. lupina je pri vseh "črnih" paradajzih bolj trda od rdečih in so zaradi tega bolj odorni. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Prispevkov: 20
- Pridružen: Ne Jul 27, 2014 2:00 am
Letos sem ga slučajno gojil, ker sem bil radoveden kaj bi zraslo iz trgovinskega semena. Okus tistega v trgovini je bil namreč zelo dober. Presenetljivo je zelo bujno rastel, podobno kot volovsko srce, ampak je očitno veliko bolj odporen na glivična obolenja. Ga je "dobilo" ampak nikakor ne tako kot volovca. Pa tudi okus je bil zelo dober, čeprav letos nisem nič gnojil (bi pa moral). Samo počakati je treba, da se omehča. Zraste pa praktično enako velik kot je bil tisti v trgovini. Presenetila me je tudi večja vsebnost sladkobe in prijetnih kislin. Skupaj z močnimi barvili mu daje zelo dober, poln okus. Priporočam._________________Bolje sedeti na dveh stolih, kot na enem kolu.