Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2015

Odgovori
Oreo

Odgovor Napisal/-a Oreo »

No sej. Sama sem tudi tako razmišljala. Edina razlaga, ki sem jo bila enkrat deležna je bila, da se v tem delu nabirajo razni pesticidi in ''odpadne'' snovi samega stroka. Kot nekakšne ledvice torej. Ampak je to bolj šibko prepričanje. Če si enkrat naučen od malega nekaj delat, je to železna navada._________________Oreo
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz stroke česna naložim v kozarec, prelijem z oljčnim oljem in hranim v hladilniku. Tak česen porabim za kuhanje. Letos sem ga imela kar nekaj, ker sem na ta način na začetku poletja shranila česen, ki ga je napadla koreninska gniloba.
Shranila sem cele stroke, kar je pri nadaljnji uporabi malo sitno, ker so stroki mastni in je tako sekljanje pocasto opravilo. Zato sem že razmišljala, da bi ga letos (če bo potreba) v oljčnem olju shranila nasekljanega, vendar ne vem, če se bo potem tudi tako dobro shranjeval (?)

Ena možnost trajnega shranjevanja je tudi sušenje česna narezanega na lističe.

Mi pojemo vse dele česna - tudi zeleni vršiček. Res ne vem, kaj bi bilo lahko narobe.

Pred nekaj leti sem poskusno vložila nekaj strokov česna v zeljnico in kisavo. Se odlično obdržijo - skisajo. Je pa res, da v zeljnici stroki potemnijo, v kisavi pa ne. Česen obdelan z mlečnokislinskimi bakterijami je še bolj lahko prebavljiv in koristen, še posebno v primeru, da flora in favna v našem črevesju nista brezhibni... Seveda pa tak - kisel česen ni posebno primeren za kuhanje._________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

brbr je napisal/a:

Pred nekaj leti sem poskusno vložila nekaj strokov česna v zeljnico in kisavo. Se odlično obdržijo - skisajo. Je pa res, da v zeljnici stroki potemnijo, v kisavi pa ne. Česen obdelan z mlečnokislinskimi bakterijami je še bolj lahko prebavljiv in koristen, še posebno v primeru, da flora in favna v našem črevesju nista brezhibni... Seveda pa tak - kisel česen ni posebno primeren za kuhanje.

Se oproščam. Zeljnica je od kislega zelja, kisava pa od .... ?

Sicer sem v jeseni dal tudi česen testno kisati, mimogrede, bil je dober, vendar pa je izgubil svoj močan okus. Recimo, da se ga je ohranilo 10%. Saj v skrajnem primeru je tudi to vredu, toda v kuhinji je poleg koristnosti na ceni še okus.

Olje in sušenje. Ja. Mastno packanje in veseli električarji. Sem izbirčen kaj ne. Embarassed

V vsakem primeru bomo nekaj nacoprali. Hvala brbr.
Oreo

Odgovor Napisal/-a Oreo »

Kaj pa če se tistega vloženea v olivnem olju preprosto stisne z zato namenjeno pripravo? Itak gre tud olivno olje zraven v vsako solato lahko.
Kar se tiče pa že narezanega vlagat, bi rekla, da je težava v kisiku. Zrak namreč težje izločiš če imaš več malih koščkov kot en večji, kompakten. In pride do oksidacije._________________Oreo
brbr

Kisava, je dodatno fermentirana sirotka, polna mlečnokislinskih bakterij.

Oreo, tale s stiskanjem sploh ni od muh Very Happy Zelo dober predlog.

Juglans, tudi česen v olju spremeni okus. Predlam ti, da drugo leto , ali pa že letos (takoj, ko bo mogoče) posadiš Anko (no verjetno se dobro skladišči še kakšna sorta, a nimam izkušenj) in jo neguješ na biodinamični način. Ti lahko garantiram, da jo boš brez problema obdržal vsaj do pozne pomladi, če že ne do poletja._________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

brbr iskrena hvala za napotek. Po BD metodi že sedaj vzgajam (kolikor pač uspem), sem pa do sedaj delal eno napako. Česen in čebulo sem pobiral iz njive, ko je bila cima že popolnoma suha. Na predavanju Fanči "Navdih" ( heheh, se oproščam) sem pa izvedel, da je bolje, če so "stebla" še sveža ali zelena.
Pravila je, da ob takšnem pobiranju čebula in česen dlje časa vzdrži.
Sicer česen pri meni še ne odganja, med tem ko čebula že po malem, se pa pri česnu pojavlja gniloba.Morebiti je bil vzrok tudi dež in na koncu okuženost z rjo.

Anko v resnici imam posajeno manjšo količino (testno) poleg nekega drugega, ki enako naredi peske.

Zanimivo je tudi to, da sedaj ptujski jesenski še ne kaže toliko težav z gnitjem. Je pa bil ves enako vzgajan, eden poleg drugega.
brbr

Juglans, čudno se mi zdi, da bi začel gniti šele zdaj, če bi bil okužen že od poletja... Nekje sem prečitala, da sicer med skladiščenjem lahko zmrzne, vendar pa mu škodi, če se potem odtaja in kasneje ponovno zmrzne...
Kaj pa, če bi ga prebral in še zdravega poskusno prestavil na drug prostor, kjer ne bi bilo takega nihanja temperature?

Ja tudi od časa pobiranja je odvisno skladiščenje. A mislim da, če je prepozno pobran, začne prej odganjati, ne pa gniti.

Tudi pri meni je bil proti koncu rjast, a se zaenkrat dobro drži. Sem ga pa tudi malo prepozno pobrala, ker serm čakala, da dozorijo zarodni čebulčki. No, letos ga bom pobrala bolj zgodaj in bom čebulčke dosušila v senci..._________________naredimo svet lepši
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojla
Danes sem posejala semenke od nekega zelo debelega česna. Od enega zrna, ki mi ga je dala snaha iz Prekmurja (ki je tudi dobila nekaj zrnov in nima pojma od kod sicer izhaja), sem v dveh letih pridelala tole, kar boste videli na sliki. Nekaj takih za lešnik velikih sem pa posadila jeseni. Držali so se tega velikega sredinskega. So pa vsi poglanli steblo in cvet. Danes sem prčkala ven z nohti tiste semenke. Take črne kot pri čebuli. To sem posejala in bom videla kaj bo ratalo iz tega.
.

Sem pa posejala isto v 30cm dolgo stiroporasto korito semenke ptujske rdeče čebule. Sem pa pridelala tudi ptujsko rjavo, katero bom sejala direktno na gredo, da bom imela male čebulčke za leto 2016.

Lepo pozdravljeni_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

juglans je napisal/a:
No, nekaj ga bom vseeno vložil, ...

Pred leti , ko je bil česen še po 200 sit kila Shocked sem ga vložil 5kg.

Česen se olupi. Blanširaš ga točno 1 min. (en del v krop, malo počakaš da zopet zavre in 1 minuto vretja potem takoj ven v mrzlo vodo in naslednja pošilja v krop)
Nato tak blanširan česen vložiš enako kot kumarice z žličko gočičnih semen. Ker je blanširan ostane bel. Če je kakšen česen premalo blanširan bo postal modre barve (Okus in užitnost mu barva ne spremeni, je pa neprijeten na pogled).

Tak vložen česen izgubi svoj prvotni okus in dobi popolnoma drug okus, primeren za uživanje ob narezku.

Obstaja tudi varianta, da surov česen zložiš v kozarec in zaliješ s kisom za vlaganje. Tak postane modre do rjave barve, ima spet drug okus in je po navodilu recepta za uživanje dober čez 4-5 let. Sem probal, pa mi je blanširn bolj všeč.
brbr

No, Anka se je začela počasi prebujat, kar nekaj rastlin jedilnega česna česna že gleda iz zemlje, zarodni čebulčki pa še ne..._________________naredimo svet lepši
Odgovori