Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Odgovori
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

Romeo.

Tiste PJEŽANKE fige, GUNJAČE BELE in ČRNE.Te nazive prvič slišim za te enorodke. Sigurno obstajajo tudi drugi sinonimi ,a si jih verjetno prezrl.Preglej možne nazive. .No Istra je polna fig, tako sem si iz kraja Peroj zrihtal tud več enorodki, med drugim tudi Laščico, katero sem na mojem koncu iskal brez uspeha.To je figa enorodka , ki se zvrne, da jo dež ne odpre in zakisa.To bi potrebovale vse fige, a je le nekaterim to dano. Ravno grem v akcijo za Giant Zoccolan, kot triindvajseto različico fig v mojem asortimanu.
lp. Vinkoz
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

vnkoz, pježanka je (bela) zelo sladka figa in jo imajo domačini najraje. so pa še belica (bela) in crnica (črna) in te so ponavadi dvorodke. razširjene so po vsej Istri. kako se pravzaprav imenujejo je zelo težko ugotoviti saj so na Istreskem področju že stoletja, če ne tisočletja in so avtohtone samonikle fige. sicer je res, da marsikatera samonikla figa ne naredi plod in ji pravijo divjak. vse te fige se ločijo tudi po listih, a žal jaz jih prepoznam samo ko mi domačin pokaže razliko.

Romeo pozdrav, a sva soseda? lpvoda

PS: kaj pomeni...da se zvrne, da jo dež ne odpre in nezakisa..._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

voda je napisal/a:
vnkoz, pježanka je (bela) zelo sladka figa in jo imajo domačini najraje. so pa še belica (bela) in crnica (črna) in te so ponavadi dvorodke. razširjene so po vsej Istri. kako se pravzaprav imenujejo je zelo težko ugotoviti saj so na Istreskem področju že stoletja, če ne tisočletja in so avtohtone samonikle fige. sicer je res, da marsikatera samonikla figa ne naredi plod in ji pravijo divjak. vse te fige se ločijo tudi po listih, a žal jaz jih prepoznam samo ko mi domačin pokaže razliko.

Romeo pozdrav, a sva soseda? lpvoda

PS: kaj pomeni...da se zvrne, da jo dež ne odpre in nezakisa...

Voda, verjamem , da so bile v Istri fige že pred Kristusom. Potrebno si je nato naliti čistega.Torej je o Pježanki govora o Beli petrovki, o dvorodkah bela in črna mi je znano. Z obliko listov sem se dalj časa
ukvarjal, da mi je to področje zelo blizu.
Samonikle Fige, to so samosevci, ki naredijo v nadaljevanju samo prepih v poznavanju fig.
Kaj pomeni, da se figa zvrne in jo dež ne odpre in zakisa. To je značilnost Laščice, katera ob prehodu iz tehnološke v užitno zrelost doživi prav to.Se upogne navzdol.
lp.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Obozujem fige, sveze in suhe. Zato bi rada letos posadila eno figo primerno za susenje. Prosim za nasvet, kaj naj izberem._________________CARPE DIEM
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

vinkoz hvala za razlago. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Bavarska je lepo prespala zimo in kaže preživele začetke plodov.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi moja bavarka ima letos obilo nastavkov za plod. Kolikor sem jo opazovala, so se pričeli kazati šele marca. Prej je bolj izgledalo kot speči brst. Sedaj se pa vidno debelijo. Bom videla, če bo letos prvič kaj od prvega rodu.
kamelca

Odgovor Napisal/-a kamelca »

Meni so se v bližini (ene 10m stran) stare fige 'nasejale' 3 nove rastline. Eno sem mislila posaditi v lonec in jo odnesti na Dolenjsko. Res sem se bala, da ne bi preživela vsega snega in nizkih temperatur 'tam dol' Wink

Pa sem hotela vprašat, če bi klasična figa (taka kot je 1. slika na 1. strani tega foruma) preživela v loncu. Mogoče, da se jo čez zimo umakne v zavetnejši prostor. Ali predlagate zasaditev zunaj in raje primerno zaščito (s kopreno) za zimski čas?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Leto ali dve preživi, potem jo posadiš v zemljo, na sončno in zavetno lego. Če uspevajo pod Bohorjem, na skoraj 600 m nad morjem, bodo tudi kje drugje.
kamelca

Odgovor Napisal/-a kamelca »

Super! Metuljc, hvala. Res upam, da bo preživela. To bi bila največja sreča za obdarovanko - da se bi enkrat najedla fig z domačega drevesa :-)
Odgovori