Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vzpenjalka za Ljubljano

Moderator: Melona

Ruby

Odgovor Napisal/-a Ruby »

Zdravo,

Jaz imam Ilse Krohn. Prav veliko izkušenj nimam, ker jo imam šele kakšno leto. Je pa resnično lepa, celo leto je noro cvetela... Kupila sem jo tule http://www.vrtnarstvo-breskvar.si/.
filifero

Odgovor Napisal/-a filifero »

Hvala Ruby! Bom sel pogledati. Disi?
Kakop ravnate kadar na isto mesto posadite drugo vrtnico?
Ruby

Zelo lepo diši, ampak bolj nežno. Meni se zdi posebna, ker ima tako zavihane konce cvetnih listov. Poglej spodaj, in koliko popkov; kot rečeno, celo leto je cvetela.

filifero

Zelo lepa, dost mejhna se mi zdi.
Kako je sla cez zimo?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Za IK pri Kordesu kaže vse zvezdice za prezimno trdnost. Kar je več kot Laguna, pa je naša na vetrovnem vogalu hiše in se ne sekira. Tako da bi moralo biti OK.

http://www.kordes-rosen.com/gartenrose-ilse-krohn-superior

Na helpmefind.com sicer govorijo o tem, da bi bila koristna zaščita pred pomladno pozebo, ni pa navedeno, v kakšnem klimatskem pasu.

http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.3370.0

Cona 6b je navedena tudi za Frederic Mistral in ta gre v MS dobro skozi brez posebnih ukrepov.

Kordesove vrtnice ima ponavadi Kalia, danes sem bil v MS in so rekli, da bodo letos tudi in da pomladanska zaloga pride sredi marca.
filifero

Hvala crtj, na helpmefindju sem tudi jaz prebral. Pomembno je le to, da ne dobi crnih madezev po zimi. Lamarque jih ima veliko in posamezne veje so izsusene. Zraven imam Perennial blue in je super zelena.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kakor razumem po googlanju, črne pege niso nemogoče, vendar to dobro prenaša in se listi obnovijo.

Kordes je usmerjen prav v trpežnost in baje testira sorte tako, da rastejo na njivi brez posegov. Vendar so naše Kordesice (15+) lani vse bile do neke mere pegaste - ker je bilo takšno odbito leto. V normalnih pogojih tega ni.
Ruby

filifero je napisal/a:
Zelo lepa, dost mejhna se mi zdi.
Kako je sla cez zimo?

Ja, majhna; bi rekla, da je imela kakšnih 60 cm, ko je bila posajena lansko leto spomladi. Čez leto se je močno zgostila in zrasla. Sedaj ima, kaj pa vem, 6 - 8 glavnih vej. Ena izmed njih je visoka 1,5 metra, druge so krajše. Sicer pa ima crtj še kako prav. Bilo je čisto noro leto. Ves ta dež... Meni je, vse kar imam - vrtnice, breze, marelico... - zajela plesen. Katastrofa. Ves čas sem sproti trgala rumene listke s pikicami, če katerega nisem opazila, se je posušil. Tudi veje so bile na udaru. Sedaj opazujem kaj se bo zgodilo... Nisem je še porezala, oziroma odstranila vsega, kar je zima polomila in pozeblih, posušenih, plesnivih listov. Moram pa reči, da vse kaže, da se bo pobrala. Cel kup brstov ima. Tudi na tisti veji, za katero sem menila, da bo šla zagotovo preč...
filifero

Lani je moja Lamarque bila krasna. Nobene bolezni ni imela. Super zdrava.

Kako pa ravnate kadar na isto mesto posadite drugo vrtnico?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Sadim v veliko kartonasto škatlo in noter dam novo zemljo.
Odgovori