Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Trajnice za terase

crtj-admin
Site Admin

Trajnice za terase

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
NellyPT

Odgovor Napisal/-a NellyPT »

Spoštovani!
Na stara leta sem kupila majceno stanovanje na prvem nadstropju z 10 m dolgo in 1,5 m, široko teraso. Obožujem rožice ampak sedaj imam preveč pomislekov in kriterijev in tako ne vem kako naj uredim svojo teraso.
Namreč, stanovanje pod mano ima široko teraso. To pomeni, da na robu terasne ograje ne smem imeti rožice katere bi veliko smetili sosedi pod mano. Druga ključna zadeva je, da sem že stara in sama in nimam moči posode vsako jesen vlačiti dol in prazniti v kompost ali pa jih nekjer shranjevati, po tem pa spomladi spet polniti in vleči ponovno gor. Rada bi pa da je lepo, racionalno pa z čim manj dela.Tako sem premišljevala, da bi v cvetlična korita nasadile npr jagode ali akj podobnega. Na obe strani ograje pa bi zasadila neko plezajočo se trajnico katero bi razpeljala po robu---torej, z zunanje strani teh cvetličnih posod v katere bi dala jagode (npr). Imela sem v mislih vrtnico. Jagode bi že šle, ko bi ona pognala iin prekrila terasni tob. Ampak, ta vrtnica nej ne bi bila preobčutljiva in po možnosti naj bi cvetela celo sezono, pa da bi imela tenke vejice da bi bile primerne za takšen prostor---ampak, vem da vrtnice niso tako preprosta zadeva. Lani (prvo leto v tem stanovanju) sem posadila en koktail paradižnik in ga razvejala po steni med mojo in sosedovo teraso. Verjetno je čebele niso najdle saj je cvetelo, plodovi pa se niso ravno nastavljali.
Torej, pojma nimam! Od zelenjave mi je pomemben samo paradižnik in nekaj solate--kaj bi lahko vmes zataknila v korita in bi še ukrasno delovala. Sadje takšno, da je racionalno in da se od tega tudi lahko najem. Zato sem mislila na jagode. Prej sem jih imela na vrtu in z njimi ni veliko dela. Rožice pa takšne, da ni veliko dela z njimi, ker to ne zmorem več. Prosila bi nasvet, ki bi zadovoljil teh osnovnih kriterijev. Hvala_________________Nelly
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljena Nelly
Meni se obnese paradižnik, ki mu k nogam posadim baziliko in peteršilj. Pa čilije nizke grmičke imam v koritih za rože. Papriko mini chimes orange, ki je tudi nižja in polna, hrustljava. Je okras in pridelek.
Hermeliko imam na balkonu že 4 leta v istem teglcu, v isti zemlji. Nobenega drugega dela ni z njo, kot suha stebla na zimo odstraniš ali pa spomladi. Pa zelen ognjeni dež je zelo hvaležen in nobenega dela z njim. Za enkrat se ne spomnim več.
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz imam, poleg ostalega, zahtevnejšega, v enem ozkem plastičnem koritu v balkonskem koritu pehtran, ki mi je lepo prezimil že dve zimi, peteršilj, ki ga pistim, da prezimi in imam zgodaj spomladi že svežega, kasneje ga izpulim in nasadim novega. Zraven sadim kakšen ognjič za barvno popestritev.
Zemlje v koritu nisem menjala, samo rahljam, da je zračna, in dodajam novo. Pa skrbim, da ni premokro v koritu._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
NellyPT

Hvala. Na hermeliko nisem mislila, je pa dobra ideja. Zelišča pa toliko malo porabim, da ni omena vredno, Ljute paprike sploh ne uporabljam. Rada vidim da mi je zasaditev racionalna. Razen zelenjave, rada bi imela--če je možno, tudi kakšno sadje. Vem da obstojijo mini jablane--ampak tistih 1-2 jabolk kaj bi pojedla, bom raj kupila, a zaradi te pesti češenj katere bi lahko tako vzgojila pa mi se ne izpčala matrati se, saj češnje obožujem in jih jem "na tone".
Rada bi pa imela tudi lepih rožic.
Ker vedno kaj novega prinesejo na trg, mogoče so tudi za moje potrebe že izmislili kaj primernega._________________Nelly
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Pozdravljena Nelly, zelišča ti bodo tudi privabljala čebele, lahko nasadiš, meto, meliso, materino dušico, sivko, žajbelj, rožmarin, vmes pa malo solate, kakšen paradižnik, čebulo, jagode, trajno rukolo in rožice (tulipane, narcise, zvončke, kakšno plezalko - clematis, močvirski hibiskus, mini vrtnice, turške nageljne), okrasno travo,... s tem nimaš toliko dela, enkrat počistiš in je. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
NellyPT

Na čebele sem pozabila! Hvala da ste me spomnili!
Čebulnice poznam--in jih imam ampak one so samo za zgodnjo pomlad. Klematis rad ima hladne korenina in hoče globok prostor za svoje korenina--to sem že poskusila. Mogoče je le kakšen trik, saj klematis mi je vedno bil všeč_________________Nelly
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

NelyPT, pomagalo bi tudi, če bi napisala, kakšna je lega terase oz. kakšna je izpostavljenost soncu. Je ta terasa nekje na morju, v osrednji Sloveniji ali pod Karavankami? Je balkonska ograja propustna za svetlobo ali betonska?

Dalje predpostavljam, da bi šlo tudi brez vsakoletne menjave zemlje, če je v dovolj velikih loncih ali koritih. Kupiš eno od kvalitetnih (Neuhaus, Asef, Klassman)daš drenažo na dno, potem pa vsako leto le gnojiš in dopolnjuješ. V velike lonce sadiš lahko marsikaj, za kar smo doslej menili, da bo uspevalo edinole na vrtu.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pozdravljena Nelly.

Od rož ti predlagam različne sedume in hermeliko. Sploh Sedum sieboldii je zelo lep po habitusu, nekoliko povešav, cveti proti jeseni in zelo privablja čebele in čmrlje. Enako je s hermeliko, le da ima ta pokončno rast in velike liste, s čemer nekoliko razrahljaš strukturno monotonost. Od spomladanskih trajnic bi bil zelo vzdržen floks (Phlox subulata), alisum (Allysum montana, saxsatile) za začetek. Nato, kasneje v prihodnjih letih boš ugotovila specifiko tvoje terase in prilagodila asortima.
Za poletno in nezahtevno cvetenje bi jaz sadil klasične pelargonije. Se ne povešajo in cvetje se ne osipa tako močno. Odcvetele cvetove boš dosegla brez akrobatskih sposobnosti in ne bi smelo biti težav s spodnjimi sosedi. Tudi niso občutljive na vročino in morebitno sušo.

Seveda pa ne pozabi na balkonski paradižnik, jagode, kakšno flanco solate, ...

... in predvsem na raziskovalnega duha. Težko je namreč podati nasvet, ki bo 100% uporaben.
NellyPT

Na začetku sem napisala, da je terasa dolga 10 m , široka 1,5 meter. To je terasa iz črnih desk na alpskem bloku za hribom na kateri je grad na Bledu. Gleda na jugozahod. Sonce prisije do mene nekjer okoli podneva--na terasi je že bilo včeraj okoli 11 ure. Na samo teraso ne morem dati ravno veliko. Večji problem so robovi ograje. Tam je že originalno izgrajena polica za posode.Problem pa je, da so takšne posode standardizirane in so preveč plitve. Tiste globlje pa ne grejo v to "polico" ki je namenjena rožam._________________Nelly
Odgovori