Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Posušeni pridelki v shrambi

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Posušeni pridelki v shrambi

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

letos sem posušila buče, por, itd...(glej slike). sušenje korenovk me je zamikalo predvsem zato, da dekoriram pripravljene jedi. istočasno sem ugotovila, da so izredno uporabne pri kuhi. nekaj sem imela lastne zelenjave druge sem kupila, ker me je zanimalo tudi to kako se ostale odzovejo na sušenje. zanimivo, lepo in uporabno.



kot ste opazili z rezanjem in barvanjem z naravnimi barvili (kurkumo, rdečo peso, tudi špinačo itd) pride zelo dekorativen izdelek.

eden od receptev dekoracije sem poimenovala "sračje gnezdo": na rezance posušenega pora položiš pečeno meso ini kaj drugega poleg tega.

ali "sračje gnezdo kar tako" žlica moke, žlica drobtin, sol, poper, malo mleka in malo vode, ter jajce. dobro zmešaš. mora biti kar gosto. vzameš šop porovih palčk ali žbic katere umočiš v testo tako da je sredica bolj prekrita z testom in vržeš v vroče olje. nič ne tlačiš. obrneš, daš da se pocedi na kuhinjski papir in na krožnik na katerga boš dodal ....itd itd.

vzameš ščepec tega in onega in je takoj zelenjavna juha.

poleg tega je posušena zelenjava tudi prisrčno darilo. lpvoda
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lepo izgleda, tudi mene je letos (no ja, lani) mikalo, pa mi nekako čas ni dopustil. No, bomo pa letos..................

Si pa čisto s časom, heheh, to je zdaj trendi.
cinija1
Prispevkov: 3108
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Voda enkratno! Ne samo, da je pripravno, tudi za očke je lepo. Pa domače, brez raznoraznih dodatkov.
Tudi sama sušim zeleno, peteršilj tudi gomolje, korenček naribam kot za veliko ribano kašo. Sušim rožmarin, komarček liste, šatrajko in to troje zmeljem v prah, seveda vsako posebej. Vse to je res zelo priročno. Pa sinu tudi dam, da ne kupuje v trgovini zelenjavo za juho. Imam občutek, da starejši kot je, bolj ceni vse iz domačega vrta.
Voda zakaj pa uporabiš rdečo peso? Še za kaj drugega, kot za dekoracijo?
Hvala za odgovor in lp
cinija1_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

Metuljc, kar modno se počutim ko si povedla, da je to sedaj pri hrani trend. ideja mi se je porodila pri intimni večerji v restavraciji Š..f (mimogrede zelo dobra hrana) kjer je krožnik bil dekoriran z laticami vrtnic, a tisto malo za predjed pripravljeno približno enako kot pri meni. z lastnico smo takoj prišle v stik. beseda gor in dol tako da smo dobili na pokušino še marsikaj drugega kaj nismo naročili. naslednji dan sem ji prinesla suhe buče in por. bila je navdušena nad barvami. izdelek naredi novo zamisel in tako sem padla v izkušnjo in posušila druge reči.

Cinija 1, rdečo peso sem dosedaj uporabila kot čips z ostalimi izdelki. zanimivo je, da ko jih ješ imajo tudi okus po soli, kljub temu, da jih ne solim.

drugače je surova rdeča pesa odlična. olupiš, naribaš dodaš olivno olje, sol in poper, če želiš tudi kis. kdor je prvič surovo peso na ta način sploh ne ugotovi kaj je.

tudi jaz sušim ostale začimbe a jih nič ne zmeljem. če je lisnato posušena začimba jo pred hrano strem v dlani. če je bolj trda suha snov jo za nekaj sekud dam v suho vročo ponev, rata voljna in se takoj zdrobi.

rožmarin sproti zmeljem v možnarju s poprom, čilijem in malo grobe soli. itd., itd. lepo je bilo poklepetati o hrani saj tudi oko je ne samo usta. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Voda je napisala:
"saj tudi oko je ne samo usta. lpvoda"
Nekateri pravijo, da sploh najprej jemo z očmi. Otroci imajo to še dobro ohranjeno._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sonceluna
Prispevkov: 654
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Voda odlično tole izgleda. Vredno posnemanja:)
Nauta
Prispevkov: 267
Pridružen: So Feb 15, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Pozdravljena,
mene pa zanima, kako sušiš zelenjavo? In predvsem, kako sušiš peso, čisto surovo ali kot se pojavlja v nekaterih receptih, da jo najprej blanširaš v vodi ali v sopari ?
Sprašujem, ker sem nabavila dehidrator, pa me zanimajo različne možnosti.
Zaenkrat sem sušila samo kakije, še neomedene, narezala sem jih na salamoreznico, prerezala na polovico, da sem malo pridobila na prostoru in sušila nekje 19 ur pri 42 stopinj celzija. In po istem postopku jabolka, drobna, tista, ki v jeseni ostanejo na drevesu, ker se nobenemu ne ljubi pobirat. Meni pa so bila všeč. Razz_________________Lp

Nauta
Ruby
Prispevkov: 121
Pridružen: Če Sep 11, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ruby »

Kako lepo, voda! In kako zanimiva ideja. Jaz sem lansko leto kupila sušilnik in v njem sušila predvsem začimbe. Joj, kako je cela hiša dišala po pehtranu... Mene pa zanima tisto obarvanje s kurkumo. Si jabolka nastrgala, potresla s kurkumo in potem sušila? Ali kako drugače? Kako pa sicer sušiš? Priprto v pečici? Lep pozdrav.
Darso
Prispevkov: 827
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Darso »

Krasno Voda, jaz sušim tudi kar nekaj za domačo vegeto, pa zelo veliko gobic in sadja na razne načine. Gobova juha je najbolj dobra, če imaš več sestavin npr. suhe gobe, suhe fino mlete gobe, zamrznjene gobe in sveže gobe. lp D Very Happy_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Odgovori