Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Spilanthes acmella - brazilska kreša, zobobolka

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ja, parkrat. Prvič na biogen delavnici = zanimiva izkušnja. Drugič po zaužitju čilija na Paradajzmaniji = ker je bil še bolj šibke moči, je kar delovalo. Tretjič takoj po zaužitju močnejšega čilija doma = nisem vedela, ali se davim od pekočine čilija ali od učinka zobobolke Confused Wink Laughing Laughing . Nevajenim čilijev priporočam, da za začetek tega ne kombinirajo, je mleko boljše. Na gube se še nisem spravila, je bila količina premajhna . Ampak za naslednje srečanje se kar pripravite: boste mislili, da je namesto mene prišla hči bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha .

V vrtu veselo raste, čeprav jo imajo grizljajoči škodljivci očitno zelo radi, ker je sproti oskubljena skoraj do golega, razen cvetov.
nejevernež

Odgovor Napisal/-a nejevernež »

V Obiju sem spomladi kupil semena in posejal. Je prišlo ven kar nekaj rastlinic. Me je pa "matral firbec" in sem probal nekaj listkov.
Okus oz. občutek v ustih je...........nenavaden Confused, kot da bi spil požirek super močne Radenske. Komaj čakam na cvetove. Twisted Evil_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Very Happy , jaz tudi čakam, da kaj zraste, zdaj so komaj dobro skalile, oziroma že delajo prve listke. Wink Koliko so pa že tvoje velike?
nejevernež

Odgovor Napisal/-a nejevernež »

Sem jih sejal že kar zgodaj, že februarja...... a sem jih imel v slabi zemlji in so rasle razmeroma počasi. Zdaj so visoke okoli 5 cm in nekatere že nastavljajo popke Very Happy_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Very Happy , to bo veselja. Naj opozorim, da rastlina ne mara mokrote in hladnejših dni, tako je bolje, če pod kako strehico.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zobobolko sem dobila od članice foruma in mi dobro dela. Še tiste grizoče zverinice, nad katerimi se je pritoževala, so precej odnehale.

Imam jo bolj kot zanimivost in je še nisem uporabila oziroma poskusila. Če tele simpatične rdeče-rumene bunkice pustim, bodo verjetno/mogoče semenile? Če rata in če bo kdo zainteresiran ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tule so lepo vidni manjši in večji popek pa cvetoča bunkica. Kdaj je seme zrelo? A mora biti bunkica čisto rjava in se začeti osipati?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

simicitane je napisal/a:

Spilanthes oleracea - Zobobolka
Mene pa zanima glede zobobolke. Lansko leto sem jo posejala, iz kar nekaj semen so vzklile samo tri, ampak kmalu so mi jih polži, prej kot v enem tednu, pojedli s koreninami vred. Letos pa razmišljam, imam še nekaj semen, cca 10, ali naj jih že kar sedaj posejem v manjše lončke ali počakam na vrt. Se pa bojim, da če jih bom sadila direktno na vrt, da spet ne bo nič, saj je po mojem, ker ni bilo neke zime, v zemlji polno polžev, in bo to njihova prva hrana, ko pridejo na plan, pa še semena so miniaturna. Kakšen predlog, nasvet, glede vzgoje te rastline.

figula je napisal/a:
simicitane, imaš talent da odpiraš nove teme, čeprav že obstajajo - spet bo imela muha delo Crying or Very sad

Tukaj teče beseda o zobobolki:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about1491.html&highlight=zobobolka
Spilanthes acmella - brazilska kreša, zobobolka

Sicer pa odgovor na tvoje vprašanje:
Vsekakor se ti bo bolj obnesla v lončku. Vse vrtne živali jo imajo zelo rade, najbrž njih tudi malo "ščemi" bhuahahaha pa se hodijo naslajat nanjo Evil or Very Mad
simicitane

Odgovor Napisal/-a simicitane »

Se opravičujem, spet, očitno imam res ta očitan "talent", najprej vedno iščem, iščem, ne vidim, potem pa se tema cudežno pojavi:)). Ah, malo sem občasno "zblojena".
Hvala za odgovor. Pa še nekaj, sem vključila sledenje, mimogrede:), a je pomembno v kakšno zemljo jo posejem? Bo zemlja za sajenje in presajanje ok ? Vem, da bi morala biti, ampak vseeno vprašam. Ali naj vseeno kupim tisto za rože?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

dobrodošla v klub zblojenih Laughing Laughing

Mislim, da bo zemlja za sajenje in presajanje OK. Za pikiranje pa ne, ker je preveč "sterilna".
Odgovori