Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Uporabi baker,ko je temperatura nad 7 st C.Pri nižji temp. lahko pride do ožigov._________________Narava vse povrne!
ferdo36

Če koga od borovničarjev zanima,imamo 3.3.2015 ob 16h strokovno srečanje pridelovalcev borovnic v Lovskem domu v Borovnici._________________Narava vse povrne!
Lad20

Odgovor Napisal/-a Lad20 »

Kaj menite o tem gnojilu za borovnice: http://homeogarden.com/Product/Details/organske-borovnice-in-rododendroni-64

Sem mislil letos probati gnojenje s koprivovko, pa sem v trgovini opazil tole....Umetnih gnojil ne želim uporabljati, je to gnojilo ok ?
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Ferdo36,ker te žal ne bo na srečanje,te prosim tukaj za pomoč.Na zadnjem srečanju pri Babici si mi svetoval s čim naj pognojim mojo borovnico,ki so jo objedle srne.Žal mi je v tistem živ-žavu ušlo ime gnojila Embarassed .Prosim mi lahko poveš še enkrat.Sedaj,ko bo tu napisano,se bom vedno lahko vrnila sem pogledat Wink Laughing .Hvala .
ferdo36

Za gnojilo najbolje,da se oglasiš pri meni!NPK težko dobiš v malih količinah oz.je 5x dražje,amonsulfat pa ne dobiš nikjer pod 25 kg in
še to težko._________________Narava vse povrne!
igorrogi

Odgovor Napisal/-a igorrogi »

Lani jeseni mi je amonsulfat uspelo dobiti v Kranju v Slogi, 25 kg vreča, cena je bila okoli 10 EUR.
Drugje po kmetijskih zadrugah in trgovinah ga še nisem zasledil.
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Ferdo 36 hvala.se dogovoriva.
koli99

Odgovor Napisal/-a koli99 »

Ker mi je bil postopek saditve lepo razložen s pomočjo tega foruma (še posebej Izbet-a), se mi zdi tudi pravilno da prilepim slikce celotnega postopka. Mogoče bo kakšnemu ki se odloča saditi prišlo prav.

Sadike so bile sajene konec februarja, a zaradi stiske s časom objavljam slike šele sedaj.

Izkopana jama, požveplana tla:

Položena UV folija z odcednimi luknjami:

Pripravljen grobi substrat (iglice, storži, kremenčev pesek in nekaj žagovine):

Nasut grobi substrat:

Nasut fini substrat (žagovina, baltska šota, založno gnojilo, amonsulfat, kremenčev pesek):

In ker sem se malo uštel (oziroma nisem pričakoval za kakšen ogromen volumen materiala gre) bi bile borovnice posejane zelo nizko:

Zato sem se odločil da zgornji sloj (fini substrat) odstranim, ter dodam še nekaj vreč iglic in storžev. Na vse skupaj sem dodal zastirko iz žagovine:

Ko se vse skupaj malo uleže, bom spomaldi (pred poletjem) vse skupaj zastrl še z lubjem iglavcev.

Lp,

Jure
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

koli99

Lepe slikice in lepo narejeno, žal so moje izkušnje s tako ograjico slabe, po 4 -5 letih strohni na stiku z zemljo.

Substrat bi po 1/2 nasutja in na koncu lahko pohodil in zalil. Jaz močneje pohodim tudi mesto, kjer bo sadika - se obnese .
Na ta način se vse skupaj manj posede, še posebej pa sadika, a je treba navljub temu (in cca 10 cm dodatnemu grebenu) še kaka 4 -5 let dodajat substrat vsako leto, kasneje pa na 2 leti.

Tudi luknje na podnu jaz naredim bistveno večje, oziroma dam polivinil na dnu samo kake 10 cm po širini, ostalo pa je brez.

Pa zdajle spomladi, ob tej suši malo zalivaj, ne bo škodilo._________________lp
koli99

Odgovor Napisal/-a koli99 »

Ja za ograjo sem bil malce skepticen, razmisljal tudi ce bi jo impregniral. Kadar bo sla jo bom zamenjal, se mi zdi da se jo da dokaj enostavno.

Med nasutjem substrata in dejanskim sajenjem je bilo cca 2 tedna in vmes tudi nekaj dezja, tako da se je ze malce utrdila osnova. Kljub temu pa imam zagovine ogromno, tako da jo komot dodajam skozi leto.

Menis da so luknje premajhne? Upam da se bo odvecna voda izlila...

Sem ze zalival te dni in ugotovil da zagovina absorbira ogromne kolicine vode. Recimo da sem zalil prb 30 litrov vode in zagovina je bila mokra le par cm globine! Ob konkretnem dezju bo substrat vlazen sigurno kaksen teden...
Odgovori