Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ribez (rdeči in črni) - Ribes rubrum, Ribes nigrum
Malo več o steklokrilki:
Povzeto:
Povzeto:
Citiram: |
Ribezova steklokrilka Ribez je napadel škodljivec z imenom ribezova steklokrilka. To je metulj, ki na prvi pogled deluje kot podaljšana osa, saj ima na zadku štiri živo rumene pasove. Metuljčki začnejo letati v drugi polovici meseca maja in v juniju, ko odlagajojajčeca v razpoke v skorji enoletnih poganjkov. Rajši imajo črn kot drgeč ribez. Škode ne povzročajo metulji, temveč njene belkaste gosenice z rjavo glavo, ki slovijo po svoji požrešnosti. Skozi rane, povzročene z rezjo ali skozi osnovo brstov se zelo hitro zavrtajo v mlade poganjke. Hranijo se predvsem s strženom. Na ribezu v napadenih poganjkih prezimijo v obliki bub, včasih pa tudi kot gosenice. Napad ribezove steklokrilke prepoznamo po tem, da poganjki zaostajajo v rasti. Ko prizadet del zgodaj spomladi upognemo, se hitro zlomi. Škodo, ki jo naredi steklokrilka, lahko precej omejimo s pravočasnim izrezovanjem vseh napadenih in bolnih poganjkov. Rodnih poganjkov ne krajšamo. Ob obrezovanju vedno izrezujemo pri osnovi. Pravilno oblikovan ribezov grm naj bi imel eno-, dve-, tri- in štirileten les razporejen v enakomernem razmerju. |
Kravzlj je napisal/a: |
Piše da je črni ribez občutljiv na eno muho steklokrilko, ki se zaredi v stebla, če ne odrežeš čisto pri tleh. Moral sem ene veje skrajšati, pa me zanima, če se lahko obranim te muhe, če premažem rane s cepilno smolo? LP Luka |
Čez rano (odrezano mesto) daj malce debelejši sloj kambisana, zamaži tudi malo čez rob, da steklokrilki ne bo dišalo.
Drugače pa je boljše vejo črnega ribeza izrezati pri tleh._________________lp
-
- Prispevkov: 184
- Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am
Mi prosim kdo pove,kako se obreže ribez?Kako vem, katere veje so stare in katere lanske?Pa nekje sem prebrala, da se obrezuje po obiranju, tule pa jih obrezujete sedaj?
Prosim za kakšno poljudno pojasnilo, ker ... glej levo.
Hvala za pomoč!
Danes je eno leto, odkar sem se vam pridružila, naučila sem precej, torej teorija o.k. praksa pa kakor kdaj.Zelene prstke vsem želim še naprej!_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Prosim za kakšno poljudno pojasnilo, ker ... glej levo.
Hvala za pomoč!
Danes je eno leto, odkar sem se vam pridružila, naučila sem precej, torej teorija o.k. praksa pa kakor kdaj.Zelene prstke vsem želim še naprej!_________________Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
nimam pojma je napisal/a: |
Mi prosim kdo pove,kako se obreže ribez?Kako vem, katere veje so stare in katere lanske?Pa nekje sem prebrala, da se obrezuje po obiranju, tule pa jih obrezujete sedaj? Prosim za kakšno poljudno pojasnilo, ker ... glej levo. Hvala za pomoč! Danes je eno leto, odkar sem se vam pridružila, naučila sem precej, torej teorija o.k. praksa pa kakor kdaj.Zelene prstke vsem želim še naprej! |
Rdeči ribez obrezujemo tako, da na poganjku odrežemo cca 1/3 tistega, kar je zraslo lansko leto - to velja, ko je grm že dovolj visok. Takrat je praviloma tudi že dovolj gost (ponavadi 5 - 6 leto starosti).
Rdeči ribez po 5-6 letu tudi redčimo (odvisno od obraslosti). Izrežemo najstarejši poganjek pri tleh (saj bo nov zrastu). Stare poganjke prepoznamo po videzu: imajo praviloma najmanj gladko lubje, več stranskih vejic in so debeli, morda malce porasli z mahom,..
Črni ribez praviloma ne obrezujemo temveč samo izrežemo najstarejše poganjke (podobno kot pri rdečemu). Če pa že moramo kaj skrajšati (npr. da se je veja malo polomila,...) pa ravnamo, kot je v tej temi že napisano._________________lp
-
- Prispevkov: 184
- Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am
Horuk metoda obiranja + obrezovanja črnega ribeza: odrežejo vse veje, ki so močno rodile (tako da je hkrati obrezano), in jih podrgnejo čez dovolj široko mrežo.
http://www.durgan.org/2014/July%202014/21%20July%202014%20Black%20Currant.%20Processing%20for%20Juice./HTML/
http://www.durgan.org/2014/July%202014/21%20July%202014%20Black%20Currant.%20Processing%20for%20Juice./HTML/