Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Volna v vrtnarjenju

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

bravo, lpmami - sedaj pa vem, od kod se mi je ta misel v glavo prikradla in kdo je "kriv" zanjo Laughing Laughing
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Figula, ali si kaj delala tiste volnene bunke ali gnezda, za katere si dala povezavo lani 24. oktobra? Meni se zdi IDEJA zelo dobra, me pa skrbi, da lahko pri zalivanju iz tega odteka ali vsaj neprijetno kaplja umazana tekočina. Tako da bi bilo verjetno bolj uporabno za na vrt ali travnik, sadovnjak._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
figula

Nisem še delala tistih bučk.
Se meni tudi dopadejo Smile . Če se ne zalivajo prekomerno - verjetno ne bi smelo kapljat, kaj pa vem. Če mi bo ostalo kaj volne, take bolj čiste Laughing , bom vsekakor poskusila da jo najprej operem in potem kaj zacopram.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Ja, če bo oprana, bo lepše videti, seveda pa se s tem izgubi ena od funkcij volne - primarno gnojenje. Umazana voda pa bo kapljala tudi skozi čisto volno, od zemlje.
Pa še to: ko se volna enkrat osuši, in predvidevam, da se bo zunaj osušila, se težko omoči - voda gre kar mimo volnenih vlaken.
Skratka - čim prej bo treba poskusiti. Tu bolj računam na vas, druge, kot nase Embarassed_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Jaz sem jo danes dala v eno malo toplo gredo.
Sem pa še pod ovčjo volno dala mrežo proti voluharju.
Ne vem ,ampak imam kar nek občutek da bi jo porabil za kakšno gnezdo??

Dala pa jo bom tudi v posode kjer bodo potem paradižniki.Me ne skrbi če bo kaj umazanega teklo,saj so lonci ob hiši in ne na terasi.
Bom pa poročala.

V rastlinjak pa sem jo dala že lani.Tam so trenutno najlepši radiči ._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Figula, kot si napisala "bom vseeno jo poskusila, da jo najprej operem..." bom napisala kaj se je meni zgodilo.

Sem dobila od ene gospe eno štreno domače, neoprane volne (zelo je smrdela), da bi štrikala zokne. Sem se odločila, da jo operem. Štreno sem na več mestih na vozel zavezala z tisto prožno zeleno zadevo za privezovanje, ki se da lepo odtrgat. Ko potegnem ven iz stroja, sem mislila , da me bo kap. Kar sem zvezala se je vse odvezalo in je nastala takšna kuštra, nemogoče razvozlat. Ne, ne bom se sekirala, odnesem v organske odpadke. Drugi dan jo potegnem ven in jo razrežem na cca 5 cm dolge konce.
---------
Sedaj pa sprašujem, oziroma rabila bi nasvet, kako jo najbolje uporabiti.

Hvala za odgovor
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

cinija1, najbrž so pri tej gospe prali volno na ovci. Med pranjem in striženjem so jo pa spustili v hlev. Doma smo vedno izbrali kak lep dan, zjutraj smo jih oprali (4 ovce oprati ni tak problem), do popoldanskega striženja so se lepo posušile in volna pri predenju in pletenju ni nikoli smrdela. Tisto, kar se ni dalo dobro oprati (pod trebuhom) je šlo na gnojni kup.

Te oprane koščke ravno tako lahko daš na dno posode, zakoplješ na vrt ali daš na kompost, le obnašali se bodo malo drugače, kot nespredena volna, ker vlakna niso več razpršena.
Nazadnje urejal/a muha 07 Mar 2015 15:04; skupaj popravljeno 1 krat
figula

cinija1, hvala za opozorilo, a sem jo mislila "na roke mencat" Laughing Laughing . Čeprav spet ne mencat, da se mi kjub hladni vodi ne spolsti.
Ti bi verjetno svojo volno sedaj na kolovrat dala in spredla Rolling Eyes da bi dobila nit za zokne Cool

Misliš lpmami, da bi jo mogla toliko spirat, da bi še ves lanolin stran spravila - potem bi bila res pusta, hmmmm ....

Ko bo čas, se bom igrala Wink
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Muha najlepša hvala za odgovor
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

figula je napisal/a:
Misliš lpmami, da bi jo mogla toliko spirat, da bi še ves lanolin stran spravila - potem bi bila res pusta, hmmmm ....

Zakaj bi pa ti spravila ves lanolin ven - a misliš, da bi potem imela boljšo omočljivost ali kaj drugega?
Jaz pri neoprani striženi volni precej gledam tudi na to, da je z njo čim manj dela Embarassed
Čeprav me malo mika, da bi jo delno sfilcala za kakšno posebno uporabo v vrtu Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori