Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Obrezovanje vrtnic - splošno
Moderator: Melona
Zadnjič sem v tej, ali pa neki drugi temi o vrtnicah prebrala, da je nekdo počistil listje na vrtnicah konec jeseni. Nekaj govora je bilo tudi o tem, ali čez zimo pustiti popke oziroma cvetove ali jih odrezati.
Jaz sem listje kar pustila, ker so še decembra hotele cvetet, pa nisem sigurna, če je bilo prav. Lansko leto je bilo tako mokro, da ti listi niso bili zdravi in so bili potem celo zimo gor. Tudi popke sem pustila. Je pa sem in tja kakšen splesnel, pa sem ga vseeno odrezala.
Pretekli vikend sem pa vsem porezala zamrznjene vejice in očistila nezdrave liste. Ampak so sedaj čisto gole, ker so bili v resnici vsi listi zanič. Sicer že na veliko poganjajo in upam, da sem prav naredila.
Kako bi bilo najbolj prav naredit za vrtnice vzpenjavke? Očistiti jeseni ali spomladi?
Lep dan vam želim.
Jaz sem listje kar pustila, ker so še decembra hotele cvetet, pa nisem sigurna, če je bilo prav. Lansko leto je bilo tako mokro, da ti listi niso bili zdravi in so bili potem celo zimo gor. Tudi popke sem pustila. Je pa sem in tja kakšen splesnel, pa sem ga vseeno odrezala.
Pretekli vikend sem pa vsem porezala zamrznjene vejice in očistila nezdrave liste. Ampak so sedaj čisto gole, ker so bili v resnici vsi listi zanič. Sicer že na veliko poganjajo in upam, da sem prav naredila.
Kako bi bilo najbolj prav naredit za vrtnice vzpenjavke? Očistiti jeseni ali spomladi?
Lep dan vam želim.
Jaz sem vse sorte razen climbler in rambler polezala na višino 40 cm od tal.Porezala sem vse stranske veje,držala sem se načela,da se pusti max.4 glavne veje,stranske se poreže 2 cm vstran od glavne veje.Pa bom videla kako bo letos z cvetenjem.Plezalke so porezane po istem postopku s tem da so puščene dolge veje,stranske so porezane.
Jaz sem pa vse, razen vzpenjalk porezala čisto naravnost - tako glavne veje, kot stranske veje in vejice. Lani sem nekje to prebrala in tako naredila prvič in za tistih nekaj starih vrtnic se je dobro obneslo, kako se bo pa pri tistih od predlanske jeseni, bom pa letos videla. Višino reza sem prilagodila vsaki vrtnici posebej. Močnejše in starejše sem odrezala na dobrih 50 cm, šibkejše pa nižje, nekatere precej nižje.
pozdrav, pri meni v I. sem vse vrtnice, ker niso bile rezane od saditve 2-3 leta (samo korekcija) porezala na bubi frizuro. potrebno je bilo ojačati jih in šele naslednje leto bom upoštevala njihova nagnjenja za rez. ali bodo kaj cvetele in koliko bom videla, a zagotovo bo rastlinam pomagalo. moram še očistiti ramblerje, klimberji pa itak pridejo na vrsti po cvetenju. me je pa groza lotiti se, ker so veje dolge čez 5 metrov. roki sta itak že spraskani tako, da se bom zagnala in očedila goščavo. o jejejhej. lpvoda
PS; Draga Garden-ja, ne me kregat mislim, da je to bila dobra naložba v naprej. lepo se imej voda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS; Draga Garden-ja, ne me kregat mislim, da je to bila dobra naložba v naprej. lepo se imej voda._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Danes sem bila spet med plezalkami. Vedno znova me fascinira kako različno rast imajo. Nekatere poženejo dolge veje, ki so popolnoma toge že po enem letu in če jih ne usmeriš in privežeš takoj zdivjajo po svoje. Druge imajo mehke in voljne veje, ki jih brez težav ukrivljaš tudi kasneje.
Ekstrem se mi vsaj pri mojih zdi Adelaide d'Orleans. Jo morda ima kdo? Vsako leto požene po več metrov dolge, čisto tanke in še po treh letih čisto gibke veje. Včasih se mi zdi, da bi iz njih lahko tkala preproge. Zelo se razlikuje od ostalih tudi po rasti. Iz očes požene dolge in tanke stranske veje, ki padajo navzdol in tvorijo ob cvetenju pravi mali baldahin. res nisem vedela, kako jo porezati in sem testno nekatere veje krajšala druge pa pustila. Pa da vidim, kaj bo nastalo._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)
Ekstrem se mi vsaj pri mojih zdi Adelaide d'Orleans. Jo morda ima kdo? Vsako leto požene po več metrov dolge, čisto tanke in še po treh letih čisto gibke veje. Včasih se mi zdi, da bi iz njih lahko tkala preproge. Zelo se razlikuje od ostalih tudi po rasti. Iz očes požene dolge in tanke stranske veje, ki padajo navzdol in tvorijo ob cvetenju pravi mali baldahin. res nisem vedela, kako jo porezati in sem testno nekatere veje krajšala druge pa pustila. Pa da vidim, kaj bo nastalo._________________Svojo dušo sem odišavil z vrtnicami. Za vse življenje. (Guillaume Apollinaire)