Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Škropljenje - kaj, kdaj in s čim

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Mislim, da je kaolin bistvena sestavina pripravka Ulmasud B.
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

jaz imam eno malo ˝čudno˝vprašanje ...

baje je potrebno z žveplom škrofiti, ko je temperatura nad 7 stopinj celzija. Problem so baje ožigi.

Zanima me sledeče: Teh 7 stopinj je mišljeno v času škrofljenja dokler se škrofivo ne posuši ? Čez noč sedaj pade tempetarura pod 0 in ne bi rad naredil več škode kot koristi, če škrofim sadno drevje ta teden... Mislim da ne bi smelo biti težav ???

hvala Shocked
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Proti čemu pa bi sedaj škropil z žveplom???Sedaj lahko z žveplom tretiraš samo za dušo!Sedaj tretiraj z bakrom:Champion,Cuprablau,....in sicer
0,3 % mešanico,temp.ob škropljenju naj bo nad 7 st.C._________________Narava vse povrne!
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

se oproščam Embarassed moja napaka. Sem mislil z bakrom, žvepla sploh ne uporabljam (niti ne vem za kaj se škropivo uporablja). Z bakrom bom škropil ta vikend ...

Ferdo hvala za odgovor
ferdo36

V splošno informacijo.Žveplo (S) je ekološko sredstvo in se uporablja
proti pepelasti plesni!_________________Narava vse povrne!
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

ferdo36 je napisal/a:
V splošno informacijo.Žveplo (S) je ekološko sredstvo in se uporablja proti pepelasti plesni!
In proti pršicam (npr. v vinogradništvu, okrasne rastline). V vinogradništvu ga v ta namen (proti pršici) uporabimo v visoki koncentraciji ob napenjanju očes.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

In kolikšna je ta koncentracija?
Je morebiti pogojena z vrsto kulture ali pa vsaj stadijem razvoja?
Omenjaš namreč trto in okrasne rastline, kar je zelo širok prostor uporabe, kjer se ne pričakuje zgolj učinkovitost, pač pa tudi tvega za stranske učinke, agresivnost na posamezne dele rastlin (cvetje, ...), morebitno skladiščenje v rastlini ter še kaj tretjega.
Skratka, bil bi vesel, če lahko napišeš še kaj več. Mi je povsem nova informacija. Hvala. Very Happy
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Mene pa zanima, če kdo ve, koliko sta žveplo in modra galica škodljivi za živali. Na Perutninskem forumu sem namreč prebrala, da je nekdo škropil z modro galico in ima zdaj vse kokoške na smrt bolne.
ferdo36

Žveplo se proti pepelovki uporablja tudi proti pršicam in proti škrlupu in črni listni pegavosti.Karenca je od 3-7 dni,raze za vinsko trto (28)dni,zaradi motnje pri vrenju mošta.Koncentracija 0,3-0,8 %
Modra galica ni več dovoljena kot fungicid,je pa podobna Bordojska brozga ali drugi bakreni pripravki,posebno proti breskovi kodravosti.
Možno,da so kokoši bolj občutljive na baker.Kot je napisala naša članica:
Preveč še na kruhu ni dobro!!! Laughing Laughing Laughing_________________Narava vse povrne!
ferdo36

Kot zanimivost:v celi SLO v zemlji primanjkuje bakra (razen Primorske),
zato se ne bojte,da boste zastrupili zemljo.Je pa baker in tudi žveplo
strupeno za vodne organizme,zato ne škropite v bližini vodotokov,predvsem pa ne zlivajte ostankov v vodo._________________Narava vse povrne!
Odgovori