Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bokaši kompostiranje
1. Nisem strokovnjakinja na tem področju, res ne.
2. če so v nečem težke kovine, bodo tam ostale, pa kakorkoli že delujejo mikroorganizmi tam.
3. To, da pa se na Zemlji mikroorganizmi (konkretno bakterije in najbrž tudi arheje), ki znajo razgraditi skoraj vse kemijske snovi, je dejstvo. Ni pa rečeno, da so povsod na Zemlji.
4. Kemikalijam, ki jih je človek v zadnjem stoletju sintetiziral in tako ali drugače prihajajo v naravo, nikakor ne moremo uiti, pa kjerkoli smo in karkoli počnemo.
5. Lahko se jim izognemo delno, če ne uporabljamo (oz. uporabljamo malo, po zdravi pameti, recimo) množice čistil, mil, gelov, praškov, krem, vodic pred/po britju, mask za obraz, barv za lase, lakov za nohte, losionov, če hočete tudi zdravil, pa množice dodatkov za podaljšanje svežine, obstoj barv, boljšo vlečljivost testa,.............uh, saj ne zmanjka.
6. Del tega sveta so tudi razni izdelki za vrt, tretiranje rastlin, škodljivcev, bolezni,.......temu se v večini primerov lahko izognemo.
7. Ni pa pozabiti, da so tudi stotine in tisoči kemijskih snovi, ki so povsem naravne, saj jih sintetizirajo rastline (živali so, z izjemo beljakovinskih strupov, na tem področju precej "nebogljene"), ki so nam škodljive, strupene, smrtno nevarne. In jim rečemo strupi.
8. In ne nazadnje: mnoge snovi lahko postanejo alergeni, pa se tega ne zavedamo. V časih, ko je svet ena mala vas, ko v dnevu ali dveh pride hrana čez pol sveta, se vsak dan srečujemo s snovmi (a res moramo jesti mango, papajo, liči,...), ki jih v naši evolucijski zgodovini nismo srečali in nanje nismo "navajeni". In imamo mnogo možnosti, da postane ena (ali več) od njih za nas alergen. In preobčutljivostne reakcije (alergije) niso nujno le nekaj neprijetnega, a nedolžnega. Lahko so smrtno nevarne.
9. Kaj sproža čedalje več primerov avtoimunih obolenj (kar je pravzaprav preobčutljivostna reakcija imunskega sistema na telesu lastne molekule), še ni čisto jasno.
10. Kaj vem, ampak ob vsem tem jaz osebno ne bi komplicirala zaradi nekaj olupkov agrumov, ki so škropljeni šele v skladišču, da se jim podaljša čas, ker jih ne napadajo predvsem plesni (menda pa se čedalje več uporablja v te namene spet voske). Kako je z bananami, ne vem, gotovo so olupki s čim tretirani.
11. Še vedno pa velja, da so najhujši strupi naravni: aflatoksini (mikotoksin), botulin,.....prve lahko srečamo na lupini povsem bio sadja, kjer se veselo razvija škrlup. Hma, a ni potem bolje pojesti integrirano pridelano sadje, ki je brez tega strupa, pa vsebuje pač kaj drugega.
12. Človek včasih pomisli, da je bilo Rimljanom pred 2000 leti lažje, večine tega niso vedeli, pa v mojih letih je bila krepka večina že dolga leta pod rušo.
13. Skratka: moj pogled je: srednja pot je najboljša pot, skrajnosoti so vedno nevarne, so preblizu roba, se hitro zdrsne čez.
14. (le zato, da ne končam z za nekatere nesrečno številko). Upam, da sem (ampak vem, da nisem) namlela kaj za silo uporabnega vsaj za koga.
2. če so v nečem težke kovine, bodo tam ostale, pa kakorkoli že delujejo mikroorganizmi tam.
3. To, da pa se na Zemlji mikroorganizmi (konkretno bakterije in najbrž tudi arheje), ki znajo razgraditi skoraj vse kemijske snovi, je dejstvo. Ni pa rečeno, da so povsod na Zemlji.
4. Kemikalijam, ki jih je človek v zadnjem stoletju sintetiziral in tako ali drugače prihajajo v naravo, nikakor ne moremo uiti, pa kjerkoli smo in karkoli počnemo.
5. Lahko se jim izognemo delno, če ne uporabljamo (oz. uporabljamo malo, po zdravi pameti, recimo) množice čistil, mil, gelov, praškov, krem, vodic pred/po britju, mask za obraz, barv za lase, lakov za nohte, losionov, če hočete tudi zdravil, pa množice dodatkov za podaljšanje svežine, obstoj barv, boljšo vlečljivost testa,.............uh, saj ne zmanjka.
6. Del tega sveta so tudi razni izdelki za vrt, tretiranje rastlin, škodljivcev, bolezni,.......temu se v večini primerov lahko izognemo.
7. Ni pa pozabiti, da so tudi stotine in tisoči kemijskih snovi, ki so povsem naravne, saj jih sintetizirajo rastline (živali so, z izjemo beljakovinskih strupov, na tem področju precej "nebogljene"), ki so nam škodljive, strupene, smrtno nevarne. In jim rečemo strupi.
8. In ne nazadnje: mnoge snovi lahko postanejo alergeni, pa se tega ne zavedamo. V časih, ko je svet ena mala vas, ko v dnevu ali dveh pride hrana čez pol sveta, se vsak dan srečujemo s snovmi (a res moramo jesti mango, papajo, liči,...), ki jih v naši evolucijski zgodovini nismo srečali in nanje nismo "navajeni". In imamo mnogo možnosti, da postane ena (ali več) od njih za nas alergen. In preobčutljivostne reakcije (alergije) niso nujno le nekaj neprijetnega, a nedolžnega. Lahko so smrtno nevarne.
9. Kaj sproža čedalje več primerov avtoimunih obolenj (kar je pravzaprav preobčutljivostna reakcija imunskega sistema na telesu lastne molekule), še ni čisto jasno.
10. Kaj vem, ampak ob vsem tem jaz osebno ne bi komplicirala zaradi nekaj olupkov agrumov, ki so škropljeni šele v skladišču, da se jim podaljša čas, ker jih ne napadajo predvsem plesni (menda pa se čedalje več uporablja v te namene spet voske). Kako je z bananami, ne vem, gotovo so olupki s čim tretirani.
11. Še vedno pa velja, da so najhujši strupi naravni: aflatoksini (mikotoksin), botulin,.....prve lahko srečamo na lupini povsem bio sadja, kjer se veselo razvija škrlup. Hma, a ni potem bolje pojesti integrirano pridelano sadje, ki je brez tega strupa, pa vsebuje pač kaj drugega.
12. Človek včasih pomisli, da je bilo Rimljanom pred 2000 leti lažje, večine tega niso vedeli, pa v mojih letih je bila krepka večina že dolga leta pod rušo.
13. Skratka: moj pogled je: srednja pot je najboljša pot, skrajnosoti so vedno nevarne, so preblizu roba, se hitro zdrsne čez.
14. (le zato, da ne končam z za nekatere nesrečno številko). Upam, da sem (ampak vem, da nisem) namlela kaj za silo uporabnega vsaj za koga.