Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
PTUJSKI MASLENEC visok
-
- Site Admin
PTUJSKI MASLENEC visok
(Prenos iz arhiva)
31. PTUJSKI MASLENEC
Seme sem kupila pri gospe Tilčki na Radvanjski tržnici.
Višina:
preklar, v= zelo visok, prerastel bambus
Cvetovi:
Vijolični
Stroki:
rumeni, ploščati, svilnati, 10.5cm, kasneje rdeče zeleno pisani
Semena/zrnje:
Zrnje podogovato, črno. V 100g = cca 200 zrn
Uporaba v kulinariki:
- Stročje: mehak, brez nitk, okusen – odličen za stročje
- Zrnje:
Pozen fižol. Spomladi ni nič naredil. Tudi jeseni je bilo dozorelega zrnja samo za vzorec.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije_________________naredimo svet lepši
Seme sem kupila pri gospe Tilčki na Radvanjski tržnici.
Višina:
preklar, v= zelo visok, prerastel bambus
Cvetovi:
Vijolični
Stroki:
rumeni, ploščati, svilnati, 10.5cm, kasneje rdeče zeleno pisani
Semena/zrnje:
Zrnje podogovato, črno. V 100g = cca 200 zrn
Uporaba v kulinariki:
- Stročje: mehak, brez nitk, okusen – odličen za stročje
- Zrnje:
Pozen fižol. Spomladi ni nič naredil. Tudi jeseni je bilo dozorelega zrnja samo za vzorec.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije_________________naredimo svet lepši
Moram priznat, da nimam kdo ve kakšnih izkušenj z njim. Sadila sem ga le v letu 2013 (lani ne), ko je bila suša. Sadila sem ga istočasno z drugimi fižoli, v začetku maja. Potem pa je rastel in rastel, cveteti je začel šele konec avgusta. Na njivi zaradi suše ni preživel. Tisti posajen na vrtu pa je pozno jeseni uspel dozoreti nekaj semenja, ki pa je bilo bolj kilavo, ker sem morala zaradi preteče zmrzali pobrati še ne čisto suho zrnje.
kakšen pa je za stročje, pa sploh ne vem, ker sem vse stroke hotela pripeljati do zrelosti....
Glede na to, da je tako pozen, bi ga mogoče lahko sadila tudi kasneje - no, to bodo mogoče potrdili ali ovrgli tisti, ki ga bolje poznajo._________________naredimo svet lepši
kakšen pa je za stročje, pa sploh ne vem, ker sem vse stroke hotela pripeljati do zrelosti....
Glede na to, da je tako pozen, bi ga mogoče lahko sadila tudi kasneje - no, to bodo mogoče potrdili ali ovrgli tisti, ki ga bolje poznajo._________________naredimo svet lepši
Pri nas je za fižol vedno veljalo, da se ga sadi okoli 9. maja. V glavnem: ko pribode na plano, ne sme več biti slane, oziroma, ga je treba pred njo zaščititi. Seveda mora biti tudi zemlja dovolj ogreta, da zmore kaliti. Okrog 9. maja je na primerno osončenih terenih že povsod, v senčnih in vlažnejših pa bolje, da počakamo še dva do tri tedne . To temelji na lastnih izkušnjah sejanja v kotu vrta, ki ga spomladi sonce pozno doseže. Sem pa na tistem koščku imela v sušnem letu enkraten pridelek, čeprav so vsi drugi o stročjem fižolu lahko le sanjali in ga celo na tržnici ni bilo lahko dobiti. Vsako leto od tedaj kakšno preklo postavim tudi v tisti kot.
Razmišljam, da bi recimo Maslenca lahko sejali kasneje (junija), ker čez poletje tako in tako nič ne naredi (vsaj uporabnega ne ) in mu ne kortisti, da raste že od maja. Saj verjetno je to samo butasta človeška zabloda, ampak misel mi ne da miru. Mogoče letos poskusim posadit eno preklo zgodaj, drugo kasneje, pa bom videla..._________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
Razmišljam, da bi recimo Maslenca lahko sejali kasneje (junija), ker čez poletje tako in tako nič ne naredi (vsaj uporabnega ne ) in mu ne kortisti, da raste že od maja. Saj verjetno je to samo butasta človeška zabloda, ampak misel mi ne da miru. Mogoče letos poskusim posadit eno preklo zgodaj, drugo kasneje, pa bom videla... |
Sploh ne, pametno je to. Spada očitno med one sorte, ki začnejo cveteti, ko se dan krajša. Torej je junuja prav dober termin za sajenje.