Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Dinamični akumulatorji hranil in priprava rastlinskih gnojil

Odgovori
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

andreja62, sem narobe razumela pa sem onako iz prakse povedala mogoče komu prav pride. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

andreja62 je napisal/a:
...zlomil bogato obloženo paradižnikovo vejo. Se je držala samo na 2 mm. Stolkla sem list gabeza in ga pomešala z oljem...

Pri celjenju paradižnika je gabez in olje odveč, saj paradižnike tudi cepijo tako da odrežejo poševno in skupaj povežejo in se zraste. Paradižnik je rastlina, ki ima veliko življenske volje, sklepam.


figula je napisal/a:

= encimi .... fermentirano zelenje in sadje skupaj ..... proces brez kisika, reagent sladkor ....poenostavljen rezultat: rastlinski encimi, ....

Nekaj poskušam s tem ampak, recept je kao 1/3 enote sladkorja, 1 enota sadja(zelenjave) in 10 enot vode.
To pomeni, da v 5litrsko kantico gre max 400gr sadnih odpadkov (1/3*400+400+400*10=4,5lit), kar se mi zdi zelo malo.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Rukola, cepljenja paradižnika ne moreš primerjati z zlomljeno vejo, polno plodov. Se mi zdi.

Cepljenje poteka, ko je rastlina v polni fazi rasti in porablja vso energijo za gradnjo sama sebe.
Ko pa je odrasla, hrani cvetove in plodove. Koliko energije pride do njih skozi pretrgano steblo? Misliš da se racionalno odloči: najprej bom tole svojo vejo zaflikala, potem bom pa še plodove nahranila Shocked Confused Rolling Eyes Smile .

Za encime pa takole:
900 g organske mase
300 g sladkorja/molase
3000 g vode
nimam sedaj svojih zapiskov s seboj in se žal tudi ne spomnim ali sem vodo tehtala v g ali merila v l Laughing .

pripris zuf: Bio-encim ima posebno temo, kjer izveste več - http://forum.gartlc.si/gartlc-about3290.html
rukola
Prispevkov: 367
Pridružen: Po Jun 24, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a rukola »

figula je napisal/a:
...Misliš da se racionalno odloči: najprej bom tole svojo vejo zaflikala, potem bom pa še plodove nahranila.
Ne, in tudi ne mislim, da se vpraša "a imamo kaj gabeza in olja da se zacelim in če nimam pa se pač ne bom zacelila. Celi se vedno, z gabezom ali brez, s plodovi ali brez. Še celo predstvaljam si, da olje lahko bolj škodi kot koristi. Največjo problem je rastlinco (obteženo) naravnat in imobilizirat, ostalo vse naredi sama.

Je pa tak način razmišljanja (da se rastlinci pomaga kot kakšni osebi) posrečen in lahko najde rešitve, ki jih drugače ne bi.


figula je napisal/a:
takole:
900 g organske mase
300 g sladkorja/molase
3000 g vode

Hvala.
Vidim, da sem deleže narobe računal . Mad
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

rukola je napisal/a:
Še celo predstvaljam si, da olje lahko bolj škodi kot koristi. Največjo problem je rastlinco (obteženo) naravnat in imobilizirat, ostalo vse naredi sama.

Se strinjam. Olje kvečejmu zamaši vodovodne cevi v žilah, po katerih se pretaka voda z minerali od korenin proti listom. Listi pa so tisti, ki hranijo plodove, saj v listih nastaja glukoza in iz nje druge, za rast potrebne snovi.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Tukaj pri nas poganjajo koprive. Bo kmalu čas za en koprivov FPJ, kaj?! Smile Se mi zdi, da kar vriskajo od rastnih hormonov in hranil.
---

FPJ (fermented plant juice - fermentirani rastlinski sokovi)
To je en izmed najboljših načinov za rastlinska gnojila!
Več o tem receptu si preberite malo v prispevku od figule - TUKAJ.
Pripravek je priročen, ne smrdi, se uporablja v malih koncentracijah in ga imamo lahko za celo sezono.

---

Kopriva (Urtica dioica) je odličen vir dušika, organskega železa, magnezija, mangana, fosforja, kalija, kalcija, selena in cinka, eteričnih olj, amonijaka, vitamina A, C in D. Vsebuje tudi rastlinske kemične snovi beta karotene, betain, ferulično kislino, lecitin, in likopen.

Odlična kot gnojilo za rastno dobo. Najboljši so mladi vršički, uporabna pa je seveda cela rastlina.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Nazadnje urejal/a zuf 28 Apr 2017 09:54; skupaj popravljeno 2 krat
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Veš kaj, prvi, mladi vršički so najboljši v juhi ali kot špinača in jih je greh uporabiti za kaj drugega. No, morda še za kakšno pito zeljanico (kao burek),..... ne smem povedati (ne me kregat)
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

zuf, pa le natakni rokavice, ker te bodo sicer nasekale Confused , še ko so stolčene in pocukrane, so malo hude Laughing Laughing
tajana
Prispevkov: 1372
Pridružen: Pe Maj 30, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a tajana »

Metuljc se strinjam. Prve mlade koprive uporabim za spinaco, pa za smothi in tudi za juho. Potem pa bom preizkusila naredit tudi pripravek - gnojilo. Zal pri nas se ne odganjajo._________________CARPE DIEM
Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Meni je lani ostalo nekaj malega pripravka iz namočenih kopriv. Ali je smiselno pri kakšni zelenjavi, ki mi raste v rastlinjaku sploh uporabit to gnojilo zdajle spomladi? Zanima me časovno, ali ni prezgodaj in tudi ali je ta pripravek še ok, ali raje počakam na nove koprive?
Odgovori