Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kateri grm bi bil tole?

Posnetki so nastali avgusta 2010 v okolici Svetega Duha pri Škofji Loki, na zelo vlažnem terenu.
Malo mislim, če je navadna krhlika Frangula alnus ._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Kar prav misliš.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Oj, Metuljc, si me prav razveselila.
Skorja krhlike namreč da zelo lepo, intenzivno rjavo rdečo barvo, če jo fermentiram. In sem jo že dobila, ampak kaj, ko jo je treba nabirati spomladi, ko je grm muževen, takrat pa nima listov, da bi ga prepoznala. Zdaj na svojih sprehodih "mečem oči naokrog" in skušam detektirati tale neugleden grm pa si še lokacijo zapomniti Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Te dni sem brskal po gozdu in nabiral preperelo listavko ter iglice za bodoče AB.

Skratka, naletel sem na zanimive reči, ki so po mojem mnenju neke gobe. Po obliki in delno tudi notranjosti me spominjajo na ....... , vendar me bega votla (dobesedno, čeprav v minimalni dimenziji) sredina, belo obarvan robni del, vzporedno pa odsotnost zanjih značilnega in močnega vonja. Mah vse je čudno.

So pa zadevice rastle v rahlem, zgornjem delu zemlje, pretežno v t.i. listavki ali iglicah. Vse so bile neposredno na ali pa tik ob koreninah. Verjetno da "zreli" primerki so imeli notranjost povsem črno. Premer "kroglic" od 1 do 3cm.

Torej ? Smile
Jasminka

Odgovor Napisal/-a Jasminka »

Po slikah sodeč bi lahko bila kakšna zasušena prašnica.
Primerjava s takšnimi.

http://www.gobe.si/Mikologija/Lycoperdon

Ali pa imajo vonj po tartufih?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Ni prašnica, je pa tale.

Zrnata košutnica, strupena za ljudi, užitna za živali. Resnica, saj je bilo pod smrekami precej razrito, na teh mestih pa sem našel te gomoljčke.

Hvala Jasminka za koristno usmeritev. Kako malo je včasih potrebno za odgovor.
originalnilist

Odgovor Napisal/-a originalnilist »

Katere rožice so to:

orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Druga je jetrnik (Hepatica nobilis) in tretja je vetrnica (Anemone nemorosa). pozdrav_________________
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Prva je mandljevolistni mleček ali kolesnik (Euphorbia amygdaloides), druga je seveda jetrnik, tretja podlesna vetrnica, ker je pri nas več vetrnic. Ta ima rumene prašnike.

Pomlad si mi prinesla, hvala.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Sem vedela, da metuljc bo rešila tudi prvo zagonetko.
Anemone nemorosa pa je izraz za podlesno vetrnico. pozdrav_________________
Odgovori