Tanacetum cinerariifolium - dalmatinski bolhač

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Tanacetum cinerariifolium - dalmatinski bolhač

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Nekateri viri navajajo latinsko poimenovanje Chrysanthemum cinerariifolium.

Rastlina vsebuje naravni piretrin in cinerin in jo zato sadijo tudi zaradi insekticidnega delovanja na listne uši in podobno nadlogo, tudi na človeške in kožne zajedavce. Žal naj bi bil neprijazen tudi do čebel in ostalih koristnih žuželk. Vonj cvetja je podoben vratičevemu. Zraste približno pol metra v višino in ni zelo zahteven glede tal, le prevlažnih nima rad. Cveti poleti belo, s podobnim cvetom kot ivanjščice. Razširjen je ob Jadranskem morju.

Nisem našla podatka, če naj bi bil pri nas prezimen ali ne, ampak očitno mu letošnja zima ni storila hudega.

stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Oj Melona, tega si pa že dolgo želim. Če bo slučajno kaj semena, se toplo priporočam, ali pa vsaj informacijo, le ga je mogoče kje nabaviti._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Melona je napisal/a:
Nekateri viri navajajo latinsko poimenovanje Chrysanthemum cinerariifolium.

To je le sinonim, po Flori Hrvatske(v naši flori ga seveda ni) je to Tanacetum cinerariifolium.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

stara postaja - če bo iz mojega semena kaj ven prišlo - dobiš sadiko Smile
Imam namen sejati v prihajajočih dneh.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Stara postaja, a misliš, da ne bi šlo z delitvijo? Če ga spulim in ga razdelim? Ne spomnim se, kakšno korenino ima, morda kdo ve?
stara postaja

O figula, ti si zalata dušica!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Melona, voda sigurno ve - če bo kaj mimo prišla, bo povedala

stara postaja, sem ravno presaja majhne mirte Wink in sem vesela, če se bom lahko oddolžila.
Ven pa leze smilj - po moje bi lepo dopolnjeval mediteransko vzdušje, kaj praviš Wink Laughing
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Jaz sem ga sejala pred tremi tedni pa še ni nobenih znakov življenja. Upam da samo rabi mnogo časa za kalitev:)
stara postaja

Mislič laški smilj? Tisti srebrnkast grmiček z vonjem karija? Imam ga že nekaj let, pravkar sem ga porezala, ker je postal preveč domišljav._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Odgovori