Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kokosova vlakna - palmina šota v vrtnarstvu
-
- Site Admin
Kokosova vlakna - palmina šota v vrtnarstvu
(Prenos iz arhiva)
DIPLOMSKO DELO
Še tukajle bom opisala moj način uporabe:
Količina na korito - takole od oka: za 15 korit tistih srednjih (mislim, da so 60 cm dolgi), 3 metrska korita in še kakšen lonec zraven porabim 4 - 5 polkilogramskih kock. Na dno dam najprej zdrobljeno lončevino, čez 1 cm vlažne šote, nato substrat, nato posadim. Šele, ko je posajeno in zalito dam povrh še 1 cm šote. Spodnji sloj je lahko debelejši, sama malo šparam s šoto, vrhnji pa nima smisla da je več, kot toliko, da dobro prekrije zemljo. Prva zalivanja z vrha naj bodo previdna, da voda ne odplakne posušene šote, kasneje se lepo sprime z zemljo in previdnost ni več potrebna.
Če je šota na dnu posode, je tudi izpiranja zemlje iz lonca manj, ker šota deluje kot filter.
Nazadnje urejal/a muha 24 Jan 2014 12:43; skupaj popravljeno 1 krat
Še tukajle bom opisala moj način uporabe:
Količina na korito - takole od oka: za 15 korit tistih srednjih (mislim, da so 60 cm dolgi), 3 metrska korita in še kakšen lonec zraven porabim 4 - 5 polkilogramskih kock. Na dno dam najprej zdrobljeno lončevino, čez 1 cm vlažne šote, nato substrat, nato posadim. Šele, ko je posajeno in zalito dam povrh še 1 cm šote. Spodnji sloj je lahko debelejši, sama malo šparam s šoto, vrhnji pa nima smisla da je več, kot toliko, da dobro prekrije zemljo. Prva zalivanja z vrha naj bodo previdna, da voda ne odplakne posušene šote, kasneje se lepo sprime z zemljo in previdnost ni več potrebna.
Če je šota na dnu posode, je tudi izpiranja zemlje iz lonca manj, ker šota deluje kot filter.
zuf je napisal/a: |
Še en nasvet za razširitev kokosovih kock - uporabite toplo vodo (vlakna se hitreje razširijo). Hladna voda ne deluje ravno dobro. Kocko postavite v vedro in zalivajte s toplo vodo, ko se dovolj razširi se neha dodajat voda. Lp. |
Po moje ja. Jaz jo bom vsekakor vmešala v substrat za paprike, ki jih bom gojila v loncih. Tam okoli 10 do 20 %, več ne. V ene lonce bom dodala vermikulit, v druge to šoto in bom primerjala, kako se obnaša posamezna mešanica.
To, da ta šota ne razpade hitro, je res. Ko jeseni ali naslednjo pomlad praznim korita, je sloj na dnu po videzu še popolnoma nespremenjen.
Je pa s to šoto še en hec. Lani sem prebrala nekje na internetu, da zelo diši kužkom. Bi znalo biti res, ker naš kužon z veliko vnemo liže zemljo po obrobku, kjer sem več let potresala ostanke zemlje iz korit, pomešane s temi vlakni. Da ne omenjam, da moram betonsko korito, kamor tudi vmešavam šoto, jeseni pokriti z deskami, da mi ne je zemlje iz njih .
PS: sem našla v svojih zapiskih: pisalo je v reviji Rože in vrt. Pravijo, da psi neizmerno ljubijo kokosova vlakna, ki pa jim povzročajo prebavne motnje. Zato od takrat dalje ostanke zemlje iz korit dajem tja, kamor kuža nima stalnega in nemotenega dostopa.
To, da ta šota ne razpade hitro, je res. Ko jeseni ali naslednjo pomlad praznim korita, je sloj na dnu po videzu še popolnoma nespremenjen.
Je pa s to šoto še en hec. Lani sem prebrala nekje na internetu, da zelo diši kužkom. Bi znalo biti res, ker naš kužon z veliko vnemo liže zemljo po obrobku, kjer sem več let potresala ostanke zemlje iz korit, pomešane s temi vlakni. Da ne omenjam, da moram betonsko korito, kamor tudi vmešavam šoto, jeseni pokriti z deskami, da mi ne je zemlje iz njih .
PS: sem našla v svojih zapiskih: pisalo je v reviji Rože in vrt. Pravijo, da psi neizmerno ljubijo kokosova vlakna, ki pa jim povzročajo prebavne motnje. Zato od takrat dalje ostanke zemlje iz korit dajem tja, kamor kuža nima stalnega in nemotenega dostopa.
zuf je napisal/a: |
Ne pozabit na šoto, ki je dokaj poceni glede na volumen. Ker mi navadna ni preveč všeč bom poizkusil s kokosovo šoto. Imam občutek, da se bo obnesla tako dobro kot listavka (listna šota). |
Kokosova šota je zelo dobra za razvoj korenin. Uporabljam jo že dolga leta pri lončnicah in se je dobro izkazala. Zadržuje vlago in ostaja zračna. Ne spaca se tako, kot navadna šota. Pa še pH nevtralna je.
Zuf, jo boš nabavil v večjem pakiranju? Ker kilsko še vseeno pride kar drago v primerjavi z baltsko v 250 litrskih balah.
Večinoma jo dobiš v obliki kilogramskih opek . Letos so jih vidim podražili.
lpmami je napisal/a: |
Zuf, kaj pa te odvrača od navadne šote? Kokosova šota pa mene ne navduši. Sicer poznam samo tole, stisnjeno v tablete. To sploh ni šota, ampak so kokosova vlakna, kot tudi piše v francoščini (cocofibre). Zelo hitro in zelo dobro nabreka, torej vpija veliko vode. Na otip (namočena) je zelo zelo pusta. Verjetno pa res dobro rahlja zemljo. |
Nad tem najbrž nisi navdušena, ker se te tabletke marsikomu zelo slabo obnesejo.
Nad navadno šoto nisem navdušen, ker jo ropamo na drugem koncu sveta, ali pa tudi blizu, saj je vseeno - uničujejo se celotni ekosistemi, nekaj podobnega kot črpanje nafte, če malo pretiravam.
Kokosova šota oz. vlakna pa je stranski produkt, vse skupaj je bolj trajno naravnano, obnovljivo.