Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2015

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

42 days še nisem imela, niti Kimberly in Moldavski Div in me zanimajo rezultati. Je kateri nastavil cvetove pred Bloody Butcherjem?

Moji niso več pod lučko. Zadnje čase je bilo zoprno, ker so rasli različno hitro in je bil problem z nastavljanjem luči. Prenizko ne sme biti, previsoko pa tudi ne. No, saj dan je že daljši.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Ti bom jutri preverila, na katerem so cvetovi. Nisem bila pozorna. Jaz imam te orjake še vedno pod lučko čez dan, še kakih 5 do 10 cm imajo prostora v višino, potem neham lučkat._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Plamenka, če ne bi imela datuma na sliki, ti človek skoraj ne bi verjel Smile, bravo palec gor
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ojoj, od same zavisti sem se skrčila na velikost atoma Wink Laughing Laughing .

Moji, sejani 14. 2. so še čisto ubogi.

Naredila sem poskus: uporabila sem Asef zemljo za setev, sejala v lončke iz časopisnega papirja, na dno vsakega položila razcefran kosem neoprane ovčje volne, vse skupaj pa tesno naložila v banjico, na dno katere sem natresla za slab centimeter perlita. Zalivala sem malo z vrha, malo na dno.

Rezultat: Vzklili so v 1 tednu potem je šlo pa zelooo počasi. Vse skupaj se ni nikamor premaknilo. Ne paradižniki, ne paprike in čiliji, ki so jim delali družbo. Do včeraj so komaj uspeli nakazati prave liste, pa še to ne vsi.

Včeraj sem imela vsega poln kufer in sem se, čeprav ni bil dan za plod, lotila presajanja, da rešim, kar se še rešiti da. In ugotovim, da kar je majkalo zgoraj, so nadomestili spodaj Surprised . Koreninice košate in dobro razvite, skoraj pri vseh so že pogledale skozi papir, bodisi na dnu ali pri strani, Gruda se je kompaktno držala skupaj in če sem hotela ločiti dve sadiki, sem jo lahko kar pretrgala po sredini, brez otresanja zemlje.

Po vsej moji laični logiki bi morale sedaj po presaditvi eksplodirati. Komaj čakam.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Jaz sem ugotovila, da je najbolj pomembno pri tem, da vzgojimo čimbolj zgodnje paradižnike to, da jih vedno pravočasno pikiramo in presajamo.

Če damo sorto kot tako na stran, nič ne pomaga, če seješ zgodnjo sorto zgodaj, potem jih imaš pa dolgo nabasane v enem malem lončku skupaj (probala na lastni koži).

Torej res takoj, ko lahko, pikirati v en normalen lonček in presaditi takoj, ko se vidi na dnu lep preplet korenin v večji lonček. Do sajenja na vrt bi tako morali biti presajani vsaj tri če ne celo štiri krat.

Ogromno prednost imajo seveda tisti, ki imajo poleg tega še lučke. Tukaj se pa res pozna razlika!

Jaz sem pred leti primerjala Kimberley in Stupice in je Kimberley pod istimi pogoi bil za nekaj dni zgodnejši pa še za malenkost boljšega okusa je bil in imel tanjšo kožico. Vse skupaj je pač prevagalo, zato pri meni pač ostaja edino ta zgodnja sorta..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Je užitek gledati in brati. palec gor_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Plamenka,

saj se jih boš prehitro preobjedla Smile .
Vsekakor pa veliko priznanje. Jaz imam šele prvič presajene v pollitrske kozarce. Razmišljam, če jih bom morala presadit v večje, ko berem vaše poste, pa ne vem, če imajo litrske kozarce Rolling Eyes .
Razmišljam tudi, če se zemlja Neuhaus res toliko pozna; letos stebelca niso tenka, ampak primerno debela. Res pa je tudi, da je sadika sama v loncu.

Irena
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Po svojih (skromnih) možnostih si ne prizadevam toliko za zgodnost pridelka kot za krepkost sadik, da so potem v vrtu bolj trdožive. Tole o večkratnem presajanju mi je pa novo. Bom upoštevala pri tistih nekaj paradižnikih, ki si jih mislim vzgojiti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
nxyz

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Ko sem pikirala sem presadila v 2dcl prozorne lončke in sedaj se povsod spodaj ob robovih vidi že polno korenin, najbrž pravi čas, da presadim v večje lonce? Nikoli jih še nisem potem v večje kozarce presadila, verjetno so bile zato manjše sadike na koncu?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Kimberly moram res enkrat stestirati v primerjavi s Stupice, da vidim, kateri bo pri meni bolj zgoden. Ker je pri nekaterih na primer Bloody Butcher bolj zgoden od Stupice, pri meni pa obratno.

Ivčk, meni Stupice po okusu tudi ni ne vem kaj, samo zaradi zgodnosti ga imam vsako leto. Le čisto prvi plodovi so zelo okusni. Wink

Irena, ne bom se jih prehitro preobjedla, brez skrbi. Wink Ampak prvi so najboljši in naj bo to čimprej, da bom lažje dočakala glavno sezono.

Te ta zgodnje imam po dva skupaj posajena v lonce s premerom 26cm, kasneje, ko bodo zunaj, bodo šli v lonce s premerom 40cm, jih pa verjetno niti ne bom obdržala celo sezono, ker bo potem dovolj drugih.
Tiste za glavno sezono sem ponavadi imela v pollitrskih loncih, letos so pa v 630ml, ker pollitskih nisem dobila. Po dve sadiki skupaj v enem lončku. Zdaj so še čisto majhni - par cm in upam, da zdržijo do konca aprila, ko gredo večinoma v rastlinjak, nekaj komadov pa v lonce.

Je kdo že gojil Subartic Plenty? Me zanima, kako zgoden je bil.
Odgovori