Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Marelica - Prunus armeniaca

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

ooooh, no prav, vam bom pa čez 8 let napisala kako je s to stvarjo pri mandeljnih (smrk, smrk)
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Še vedno ne vem, ali naj jih strem in jih shranim ali je bolje pustiti celo peško in jih shraniti?

Hvala. Smile

@figula: do prvega mandeljna na drevesu boš morala čakati vsaj do 4 leta starosti (v tvojem primeru torej še dve leti, če sem prav razumel). Takrat namreč mandelj "naredi" prve plodove. Smile

Mandljevec najbolje uspeva (rodi) ob obmorskih mestih, zaradi tega, ker cveti zelo zgodaj in je po notranjosti Slovenije možnost pozebe cvetov -> nič pridelka.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

forest727 je napisal/a:
Še vedno ne vem, ali naj jih strem in jih shranim ali je bolje pustiti celo peško in jih shraniti?
.

V naravi ni nikogar, ki bi s kladivom pomagal, pa vzklijejo. Koščica je naravna zaščita semena pred izsuševanjem, prezgodnjim kaljenjem, napadi gliv, bakterij,.....
Pusti koščice kot so in jih shrani. Potem sledi nasvetom, ki so že napisani.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

forest727, če imaš možnost poskusi posaditi celo peško plus strto peško.
Mogoče bi kakšno prej poskusno nakalil v vrečki kot delamo s semeni paprike in paradižnika Smile . Meni se je tak način zelo obnesel pri kalitvi olupljenih mango pešk - vzklije in zraste v 14 dneh (pozimi).

(saj vem, da nimam idealnih razmer za mandelj Crying or Very sad , to je bil en uspel poskus kalitve, sedaj pa bo kar bo. če sta mala dalmatinska mandlja preživela letošnji žled, sta dosti žilava Wink )
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

metuljc je napisal/a:
forest727 je napisal/a:
.

V naravi ni nikogar, ki bi s kladivom pomagal, pa vzklijejo. Koščica je naravna zaščita semena pred izsuševanjem, prezgodnjim kaljenjem, napadi gliv, bakterij,.....
Pusti koščice kot so in jih shrani. Potem sledi nasvetom, ki so že napisani.

V redu. Pocistim meso s koscice in jo shranim. Hvala! Smile

@figula: ja, bom eksperimentiral doma. Smile se pravi celo pa strto bom probal katera mi da vec uspeha. Smile
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Naše marelice Comacta so cepljene na breskev. Meni je marelica pozebla skoraj do cepljenega mesta, zato je odgnala podlaga.
S podlage sem vzel cepič in cepil na rodno breskev, da vidim kakšne plodove bo naredila podlaga.
Podlaga je letos zrasla 2m.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Sedaj imam eno severno steno viška in to bi znal biti dober prostor za marelico.

Katero sorto svetujete za gorenjsko klimo blizu Save (slana zna biti problematična)? In kje jo dobiti?

Stena je dolga ca 3,5 metra... a je smjiselno posaditi dve drevesi?
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Počeno deblo je posledica spomladanske pozebe. Marelica je zelo občutljiva na temperature pod 0 v času brstenja.
Na tej marelici sem rano očistil in zamazal, morda še rešim deblo, sicer pa ie tudi pod poškodovanim mestom že odgnala.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Hargrand - se že malo vidi roza barva... Kot da sem falil lokacijo, je sicer izpostavljena - prepišna, odprta, pozimi temeljito hladna in še deblo je bilo beljeno, vendar kot kaže zadeva starta. Bo pa po moje še ves teden pod nulo zjutraj, tako da hm.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Ja vse se že prebuja._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Odgovori