Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
Sam sadim čajote 3. leto. Prvo leto sem imel 2 in tudi jaz sem dodajal precej visoko oporo. Ko sem presadil čajoto v vrt pa se je rast popolnoma ustavila. Mislim, da sigurno za slab mesec, mogoče tudi več. Nato pa je čajota pognala čisto nove poganjke, dosti bolj debele. Tej poganjki so v nekaj dnevih prehiteli star poganjek, kateri je pa rasel čisto počasi in kasneje tudi propadel.
Zato sem lani začel rezat poganjke, pustim dolge lih toliko, da obdržijo kakšen listek, za vzdrževanje fotosinteze. Po presaditvi so čajote rasle na isti način kot leto prej. Pognale so nove, močnejše pognjke.
Spodaj so letošnje slike, kako obrezujem poganjke. Na njih se dobro vidi, koliko krat in kako sem že obrezoval. Palice bom dodal, ko bojo naslednji poganjki še malo večji in bojo zaradi tega padali dol, lih toliko za oporo.
Čajoti na zadnji sliki nista še pognali korenin, ostale pa so že.
Na prvi sliki pa se lepo vidijo korenine na mestu kjer izrašča poganjek.
Nazadnje urejal/a Peter 23 Mar 2015 02:39; skupaj popravljeno 1 krat
Zato sem lani začel rezat poganjke, pustim dolge lih toliko, da obdržijo kakšen listek, za vzdrževanje fotosinteze. Po presaditvi so čajote rasle na isti način kot leto prej. Pognale so nove, močnejše pognjke.
Spodaj so letošnje slike, kako obrezujem poganjke. Na njih se dobro vidi, koliko krat in kako sem že obrezoval. Palice bom dodal, ko bojo naslednji poganjki še malo večji in bojo zaradi tega padali dol, lih toliko za oporo.
Čajoti na zadnji sliki nista še pognali korenin, ostale pa so že.
Na prvi sliki pa se lepo vidijo korenine na mestu kjer izrašča poganjek.
Nazadnje urejal/a Peter 23 Mar 2015 02:39; skupaj popravljeno 1 krat
Peter je napisal/a: |
Ko sem presadil čajoto v vrt pa se je rast popolnoma ustavila. Mislim, da sigurno za slab mesec, mogoče tudi več. Nato pa je čajota pognala čisto nove poganjke, dosti bolj debele. Tej poganjki so v nekaj dnevih prehiteli star poganjek, kateri je pa rasel čisto počasi in kasneje tudi propadel. |
Peter, sumim, da je takrat v tistem mesecu delala podzemno zalogo. Kot veš naredi gomolje in čisto možno je, da si najprej ustvari zalogo, ter potem po potrebi črpa iz nje. Moja domneva pač.
Hvala za tole poročilo od neškodljivem odstranjevanju predolgih poganjkov. Verjetno je tudi bistveno, da ima v času "nakalitve" dovolj svetlobe. Svoj čas sem tudi jaz imel nekje na temnem in potem dobil en sam dolg poganjek brez listov - kot kakšen tanek beluš. Sedaj imam že 2 zunaj pod nadstreškom, da ne bezljajo in počasi ustvarjajo liste. Pri vas pa itak ni mraza.
smodisj
Jaz bi počakal še 20-30 cm in potem bi odrezal 2cm nad prvim listom.
Imaš pa čajoto precej globoko, ne zalivat preveč, da ne zgnije.
Ni pa, da moreš rezat, tega ni nihče rekel, jaz sem samo ugotavljal, da ne škodi, ker zunaj požene nove poganjke.
Bicikel
Po moje tudi, verjetno korenine opazijo precej novega prostora, gnoj, humus in se najprej razbohotijo v podzemlje. Ko se lepo namesti pa udari v višino z novimi poganjki.
Po letošnjih izkušnjah pa bomo še pametnejši.
Jaz bi počakal še 20-30 cm in potem bi odrezal 2cm nad prvim listom.
Imaš pa čajoto precej globoko, ne zalivat preveč, da ne zgnije.
Ni pa, da moreš rezat, tega ni nihče rekel, jaz sem samo ugotavljal, da ne škodi, ker zunaj požene nove poganjke.
Bicikel
Po moje tudi, verjetno korenine opazijo precej novega prostora, gnoj, humus in se najprej razbohotijo v podzemlje. Ko se lepo namesti pa udari v višino z novimi poganjki.
Po letošnjih izkušnjah pa bomo še pametnejši.
Nimam nikakršnjih izkušenj s čajotami, ker sem en komad dobil lansko leto prvič. Dosedanje delo je bilo naslednje: takoj ko sem jo dobil sem jo dal v posodo in pokril praktično do poganjka, ki se je takrat že kazal. Nisem jo nič zalil, niti do danes. Postavil sem jo v najtemnejši kot kleti, kjer je bilo pozimi 8-10 stopinj. Pred časom je pričela odganjati malo močnejše, trenutni poganjek je dolg 15 cm. Prestavil sem jo na svetlo kletno okno, kjer poganjek pridobiva lepo zeleno barvo. Ker mislim, da ima v sebi dovolj vlage za trenutno razvijanje in jo bom prvič zalil malo prej preden jo bom dal zemljo. Za oporo ji mislim dati manjše drevo akacijo, pa bomo videli če bo dekoracija uspela .
Moja čajota pa je že tam decembra nekje naredila poganjek, čeprav zavita v časopisni papir in spravljena v kleti. Tistile se je nekak posušil - odmru. Kak mesec nazaj sem jo v kleti položil v zemljo in okoli navlažil. Ko sen jo par dni nazaj šel pogledat še ni bilo sleu o novem poganjku, bila pa je na hrbtni strani prisotna rjava lisa.
Bo sploh kaj od nje al lahko začnem iskati drugo?
Hvala!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Bo sploh kaj od nje al lahko začnem iskati drugo?
Hvala!_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....