Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Viola odorata - dišeča vijolica in druge vrste vijolic

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Viola odorata - dišeča vijolica in druge vrste vijolic

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Dišeča vijolica - Viola odorata
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

To je za moj nos eden najlepših vonjev, če ne prav najlepši, kar sem jih kdaj vonjala. Zaznam ga na daleč, ponavadi prve cvetove prej zavoham, kot vidim.

Pri meni se razraščajo slabše kot vrtnarske različice, žal. Skrbno pazim, da kakšne pomotoma ne izpulim.

Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Jaz jih imam kar nekaj. Nekaj jih gre v zeliščni liker, večino pa pustim. Za seme .)
Če kdo rabi lahko dobi sadiko.
Je kdo opazoval, da so ene temnejše, ene pa svetlejše?_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kravzlj, če imaš dišeče, se priporočam za kakšno sadiko. Pri nas rastejo samo nedišeče - tiste svetlejše, in pa bele, ki tudi ne dišijo.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Muha, tudi jaz jih imam veliko.Če ne bo bližje, povej, pa ti pošljem štajerske!_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi pri meni so se kar udomačile (če bo pomanjkalnje rastlinic za menjavo). Cvetejo pa prve izmed vijolic (sem mi zdi) -tiste svelejše so pri meni kasneje.
Imam tudi kar nekaj kupljenih sadik raznih sort vijolic, ki tudi še ne zvetijo. Posajene pa so pod Kolkvicijo, ki jih je preveč senčila. letos smo grm pošteno sfrizirali, tako upam, da se bodo tudi te vijolice bolj razrastle. Imam pa tudi eno Muhibo, ki je prava lepotica - z večjimi belimi cvetovi._________________naredimo svet lepši
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Se moram malo popravit - tudi svetlo vijolične že cvetijo, ostale pa nastavljajo popke._________________naredimo svet lepši
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Tiste bele z večjimi cvetovi iam tudi jaz. Sčasoma postanejo nadležnekot plevel, nebrzdano se širijo in zasejejo._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

hm, ste me shecale z vijolicami Laughing
Nama z mamo so tudi kar preč prišle Crying or Very sad . Vas bom imela na očeh, ko se bo kaj menjalo Wink

Ste prebrale kako so uporabne? Lahko jih damo v kis (menda dajo belemu kisu tako lepo viola barvo), v olje za mazila, v čaj proti prehladu ..... cvetove in listke Wink

V soboto sem po našem gozdu lazila za njimi, pa jih še ni Sad .

Ko sem bila majhna, me je mama naučila eno pesmico:
Obšla sem vso okolico,
da našla bi vijolico.
O, tu je ena,
o veselje,
izpolnile so se mi želje.
Odgovori