Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci

Moderator: Melona

Odgovori
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Hvala!
Sem že brala (ok res, da pred časom) in moram reči, da sem se kar malo izgubila (oz. nisem razumela).
Sedaj sem pa dobila idejo, da si bom lepo natisnila in nato naredila izpiske. Pa še barvam in podčrtujem lahko. Very Happy Sem take sorte učenka, ki rabi vse označeno.
Zdaj, ko si omenila, gre res za črno pegavost. Rolling Eyes
Vrtnice so po mojem no name. Ena je še posebej prekrasna in je stara več kot 100 let. Kakšna stara kmečka sorta.
Obljubim, da letos objavim tudi kaj fotk.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Katera FFS sredstva in v kakšni količini lahko dobimo brez predložitve potrdila o opravljenem tečaju?

Seznam
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Piretrinski preparati so odlični insekticidi,samo ne pretiravajte,ker lahko hitro pride do rezistence.Proti plesnim pa so odlični triazoli (...zol).Vsa ta sredstva so nestrupena ali malo strupena.Strogo upoštevajte karence in način tretiranja,najbolje pozno zvečer._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Cecile Brunner je danes dobila lok, po katerem se bo pela. Od jeseni je pognala po tri metre dolge veje in je bil zadnji čas, ker že veselo poganja. Očitno je Cl.

Opazila sem, da imajo njene veje neke take čudne lise. Kaj bi bilo to? Je možno, da je zaradi mraza? Dve veji sta pomrznili skoraj do tal in prav ti dve sta najbolj lisasti. Tudi ostale so, ampak veliko manj.

Sončna

Odgovor Napisal/-a Sončna »

Melona, tudi mene to zanima.Ker sem ravno včeraj opazila, da je moj Adam skoraj ves tak in me skrbi, če bo preživel. lani posajen,prekrasno zrasel, cvetel celo sezono. Na žalost pa ga je letošnja orkanska burja zelo poškodovala, zlomila eno vodilnih vej. In ta druga vodilna je sedaj taka Sad
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

tudi pri meni se znajde kaka s takim steblom. Kot da bi pegavost napadla tudi steblo._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Berem po netu, da lahko črna pegavost prizadane tudi veje, ja. Prav grozljivo izgleda.
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Po vsaki zimi se srečujem s takimi poškodbami, ki jih na vejah pusti zimski mraz. Ni listna pegavost, ampak pozeba.
V večini vse tako poškodovane veje porežem.
Druga oblika poškodbe zaradi mraza so razpokane veje, ki pa se, če počeno mesto ni preveliko lepo zarastejo oz. zacelijo.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Rene, kako so se tebi obnašali grmi, ki si jih škropila le s kisom ali mlekom?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Glede tega pojava sem zaradi navzkriznih informacij neodlocena, pri meni take veje cisto normalno uspevajo dalje.
Sem ze brala, da je kdo te lise pripisal crni listni pegavosti, vecina tistih, katerih obrezovanje sem gledala, pa pravi, da to ni bolezen ampak pojav na veji, povezan z genetiko, ki se pojavlja predvsem na modernih sortah.
Jaz take veje pustim, se mi pa zdi, da so moje lise bile manj temne, bolj vijola kot crne, in vecje.

Pri meni Cecile ni imela nikoli nobene bolezni, niti pege crne listne pegavosti, stebla pa so bila vseeno flekasta.

Enake pege ima po steblu vsako leto Caprice pa je popolnoma zdrava._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Odgovori