Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Vinska trta - Vitis
Obrezovanje vinske trte - v posnetku je razložena razlika med šparoni, rezniki in čepi ter osnove oblikovanja. Za osnovo čisto dovolj.
malo povzetka obrezovanja domačih brajd (ne pride v poštev v vinogradih):
tri vrste lesa:
- eno letni les
- dvoletni les
- starina
- šparon: ima 6-12 očes (odvisno od sorte) - zmanjšujemo lahko v krajše penjavce
- reznik: ima 2-3 očesa
- čep: samo eno oko
Roden les je enoletni les ki izrašča iz dvoletnega lesa. Lahko je tudi roden les direktno iz starine. Ni nujno obrezovanje šparon->reznik->čep, lahko samo čep iz šparona. Enoleten les, ki izrašča iz starega lesa je slabše roden ali neroden in ga pri rezi puščamo za
vzdrževanje gojitvene oblike.
Najprej porežemo vse kar je suhega. Potrebno je pustiti prostor šibi. Vsakih 4-6 let je potrebno trto pomladiti - odrežemo stare šparone in jih nadomestimo z novimi (že prej mislimo na to). Ne smemo pustiti preveč reznikov.
Pri rezi čepov, reznikov, penjevcev ali šparonov odrežemo rozgo 1 do 1,5
cm nad zadnjim očesom, rahlo poševno od očesa,pri zgodnji rezi naj bo rez okrogel, prav tako se pri
tej rezi izogibajmo velikim ranam.
Ob šparonu pustimo tudi neobrezan reznik na dolžino šparona.Ko povežemo šparon pustimo
neobrezan reznik prosto štrleti v zrak.V mesecu maju po nevarnosti spomladanske pozebe,ga
skupaj z mladicami in lepo vidnimi grozdiči tudi odrežemo.Ta neobrezan reznik lahko
predstavlja zlato rezervo,če se nam pri vezi zlomi šparon ,lahko pa ga v primeru
spomladanske pozebe povežete in tako omilite naravno nesrečo.Pri zelo bujnih trtah ,lahko na
trti brez težav pustite neobrezana dva reznika.
Še nekaj napotkov:
- šparon iz starega šparona je bolj roden kot šparon iz lanskega reznika,kjer so običajno
rozge zelo bujne
- rodni les, ki izhaja iz dvoletnega lesa, ta pa iz starine (lanski čep) je do 40% manj
roden kot dvoleten,ki izrašča iz triletnega lesa.
- Če izrašča šparon nad osnovno žico nujno potrebuje ob sebi tudi reznik, v primeru, ko
je zasnova šparona pod osnovno žico ga lahko krajšamo na velikost čepa, ali ga v
celoti tudi opustimo.
- Ko hočemo starejšo trto znižati moramo skrajšati šparone in zmanjšati ali v celoti tudi
opustiti število reznikov na trti in deloma z udarcem ali zarezovanjem prizadeti trto na
tisti višini dela,kjer želimo vzpodbuditi rast mladik iz spečih oči.
- Na trti nimamo nikoli več reznikov , kot šparonov
- Na reznikih trta prej in bolj bujno odžene, zaradi tega imamo lahko škrbaste šparone in
zakrnela očesa na šparonih(konkurenca)
- Pretirana “glava” na trtah deluje kot zamašek, ki ovira prosto pot rastlinskim sokovom
in s tem povzroča zastajanje hranil in izredno bujne poganjke na reznikih in glavi,ki
povzročajo zakrnelost oči na šparonih.Skrb vinogradnika je v nenehnem pomlajanju in
obnavljanju, tudi starega lesa na trti.
- z rezjo prvenstveno določamo število rodnih mladik, šele nato množino grozdja
- skrb za dosledno odganjanje vseh rodnih oči in kasneje tudi za njihovo normalno rast,
je pogoj za količinsko bogat in kakovostno nadpovprečen pridelek,
Povejte če sem kje kaj narobe napisal, da ne širim krive vere.
Še nekaj virov: eden in drugi
tri vrste lesa:
- eno letni les
- dvoletni les
- starina
- šparon: ima 6-12 očes (odvisno od sorte) - zmanjšujemo lahko v krajše penjavce
- reznik: ima 2-3 očesa
- čep: samo eno oko
Roden les je enoletni les ki izrašča iz dvoletnega lesa. Lahko je tudi roden les direktno iz starine. Ni nujno obrezovanje šparon->reznik->čep, lahko samo čep iz šparona. Enoleten les, ki izrašča iz starega lesa je slabše roden ali neroden in ga pri rezi puščamo za
vzdrževanje gojitvene oblike.
Najprej porežemo vse kar je suhega. Potrebno je pustiti prostor šibi. Vsakih 4-6 let je potrebno trto pomladiti - odrežemo stare šparone in jih nadomestimo z novimi (že prej mislimo na to). Ne smemo pustiti preveč reznikov.
Pri rezi čepov, reznikov, penjevcev ali šparonov odrežemo rozgo 1 do 1,5
cm nad zadnjim očesom, rahlo poševno od očesa,pri zgodnji rezi naj bo rez okrogel, prav tako se pri
tej rezi izogibajmo velikim ranam.
Ob šparonu pustimo tudi neobrezan reznik na dolžino šparona.Ko povežemo šparon pustimo
neobrezan reznik prosto štrleti v zrak.V mesecu maju po nevarnosti spomladanske pozebe,ga
skupaj z mladicami in lepo vidnimi grozdiči tudi odrežemo.Ta neobrezan reznik lahko
predstavlja zlato rezervo,če se nam pri vezi zlomi šparon ,lahko pa ga v primeru
spomladanske pozebe povežete in tako omilite naravno nesrečo.Pri zelo bujnih trtah ,lahko na
trti brez težav pustite neobrezana dva reznika.
Še nekaj napotkov:
- šparon iz starega šparona je bolj roden kot šparon iz lanskega reznika,kjer so običajno
rozge zelo bujne
- rodni les, ki izhaja iz dvoletnega lesa, ta pa iz starine (lanski čep) je do 40% manj
roden kot dvoleten,ki izrašča iz triletnega lesa.
- Če izrašča šparon nad osnovno žico nujno potrebuje ob sebi tudi reznik, v primeru, ko
je zasnova šparona pod osnovno žico ga lahko krajšamo na velikost čepa, ali ga v
celoti tudi opustimo.
- Ko hočemo starejšo trto znižati moramo skrajšati šparone in zmanjšati ali v celoti tudi
opustiti število reznikov na trti in deloma z udarcem ali zarezovanjem prizadeti trto na
tisti višini dela,kjer želimo vzpodbuditi rast mladik iz spečih oči.
- Na trti nimamo nikoli več reznikov , kot šparonov
- Na reznikih trta prej in bolj bujno odžene, zaradi tega imamo lahko škrbaste šparone in
zakrnela očesa na šparonih(konkurenca)
- Pretirana “glava” na trtah deluje kot zamašek, ki ovira prosto pot rastlinskim sokovom
in s tem povzroča zastajanje hranil in izredno bujne poganjke na reznikih in glavi,ki
povzročajo zakrnelost oči na šparonih.Skrb vinogradnika je v nenehnem pomlajanju in
obnavljanju, tudi starega lesa na trti.
- z rezjo prvenstveno določamo število rodnih mladik, šele nato množino grozdja
- skrb za dosledno odganjanje vseh rodnih oči in kasneje tudi za njihovo normalno rast,
je pogoj za količinsko bogat in kakovostno nadpovprečen pridelek,
Povejte če sem kje kaj narobe napisal, da ne širim krive vere.
Še nekaj virov: eden in drugi
Sem vprašal par dni nazaj pri njih, že prepozno, razprodano.
Vzel sem reliance in vanesso pri sadikanadom.si, pa bomo videli, kakšna roba je to. Dodatno še venus pri Fajn timu, ker imam ravno fraj eno tako precej zaščiteno, bolj suho mesto.
Upam, da bosta reliance in vanessa tokrat bolj uspešni, nekaj let nazaj v prvi rundi že po prvi zimi ni nič ostalo. Verjetno bom dal kar v mrežo.
Od brezpečkatih je doslej dobro preživela in se razvila samo millenium, ki pa še ni rodila (zdaj bo 4. vegetacija).
Vzel sem reliance in vanesso pri sadikanadom.si, pa bomo videli, kakšna roba je to. Dodatno še venus pri Fajn timu, ker imam ravno fraj eno tako precej zaščiteno, bolj suho mesto.
Upam, da bosta reliance in vanessa tokrat bolj uspešni, nekaj let nazaj v prvi rundi že po prvi zimi ni nič ostalo. Verjetno bom dal kar v mrežo.
Od brezpečkatih je doslej dobro preživela in se razvila samo millenium, ki pa še ni rodila (zdaj bo 4. vegetacija).
crtj je napisal/a: |
Sem vprašal par dni nazaj pri njih, že prepozno, razprodano. Vzel sem reliance in vanesso pri sadikanadom.si, pa bomo videli, kakšna roba je to. Dodatno še venus pri Fajn timu, ker imam ravno fraj eno tako precej zaščiteno, bolj suho mesto. Upam, da bosta reliance in vanessa tokrat bolj uspešni, nekaj let nazaj v prvi rundi že po prvi zimi ni nič ostalo. Verjetno bom dal kar v mrežo. Od brezpečkatih je doslej dobro preživela in se razvila samo millenium, ki pa še ni rodila (zdaj bo 4. vegetacija). |
O, kar nekaj brezpečkatih naj ne bi na kolikor toliko zaščiteni legi v večinskem delu Slovenije ( ne mislim Planice ali Babnega polja) imelo preživetvenih problemov. Recimo Himrod ali pa Venus. Tega zadnjega imam in se bujno razvija.
Še nekaj za ljubitelje trt.
Cepljenke so prvi dve leti dokaj slabo odporne na mraz (cepljeno mesto).
Zato se svetuje zasipanje sadik prvi dve zimi.
Jaz se bom prvemu zasipanju izognil s poznim sajenjem preko 90 sadik; naslednji teden. Po sajenju jih bom ovil v časopisni papir.
Sadike, ki sem jih sadil na začetku sem čez zimo zasipal._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Cepljenke so prvi dve leti dokaj slabo odporne na mraz (cepljeno mesto).
Zato se svetuje zasipanje sadik prvi dve zimi.
Jaz se bom prvemu zasipanju izognil s poznim sajenjem preko 90 sadik; naslednji teden. Po sajenju jih bom ovil v časopisni papir.
Sadike, ki sem jih sadil na začetku sem čez zimo zasipal._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Millenium je letos končno obrodil. Vse kot v teoriji - zelo veliki, močno nabiti grozdi, beli, brezpečkati, dober okus. Vse je res. Zelo zadovoljen.
Sicer hudo bujna rast vsako leto in riziko pomladi, ker se hitro začnejo odpirati lističi; vsako leto jih precej posmodi kasnejši mraz.
Nero rodi po urniku. Začel je že pred dvema letoma, čeprav je bil sajen hkrati kot millenium. Dober kot vedno. Črno pečkato grozdje. Prijetna namizna sorta.
Regent bi moral biti zrel sredi septembra, pa je skoraj že. Črno, pečkato, drobne jagode, tako da pridejo pečke precej do izraza. Baje priznano kot sorta vinske kvalitete, čeprav je interspecifični hibrid. Vseeno uporaben tudi za zobanje.
Frumoasa alba, ki sploh ni frumoasa alba, ker ni niti bela niti brezpečkata: nimam pojma, kaj to v resnici je. Tistih nekaj grozdov lani je bilo črnih, pečkatih in okusnih. Letos pa je tako, da so na istem grozdu nekatere jagode zrele, nekatere še totalno nezrele, mnogih pa sploh ni (grozd nekako prestreljen). Neka čudna sorta. Ampak okus je dober, ko potem rata.
Sicer hudo bujna rast vsako leto in riziko pomladi, ker se hitro začnejo odpirati lističi; vsako leto jih precej posmodi kasnejši mraz.
Nero rodi po urniku. Začel je že pred dvema letoma, čeprav je bil sajen hkrati kot millenium. Dober kot vedno. Črno pečkato grozdje. Prijetna namizna sorta.
Regent bi moral biti zrel sredi septembra, pa je skoraj že. Črno, pečkato, drobne jagode, tako da pridejo pečke precej do izraza. Baje priznano kot sorta vinske kvalitete, čeprav je interspecifični hibrid. Vseeno uporaben tudi za zobanje.
Frumoasa alba, ki sploh ni frumoasa alba, ker ni niti bela niti brezpečkata: nimam pojma, kaj to v resnici je. Tistih nekaj grozdov lani je bilo črnih, pečkatih in okusnih. Letos pa je tako, da so na istem grozdu nekatere jagode zrele, nekatere še totalno nezrele, mnogih pa sploh ni (grozd nekako prestreljen). Neka čudna sorta. Ampak okus je dober, ko potem rata.
Pri meni prvič v omembe vredni količini končujeta zorenje modri muškat in venus, ki se tudi grozno hitro razraščata. Palatina pa ubožno, brez sadežev vegetira, mislim, da ji težave povzroča voluhar. Zelo dobra sta po mojem tako modri muškat s tipično muškatno aromo kot venus, ki ima tudi zanimivo aromo, predvsem je pa, ker nima pešk in je zelo sladek, zanimiv za otroka.
Zgodnji campbell naj še ne bi dozorel, vseeno sem poizkusil potemnjeno jagodo ( lepi veliki grozdi, s srebrnkastim poprhom) in je kot požlahtnjena varijanta izabele. Literatura pravi labruskne arome. Edino za regent nisem prepričan, če sem se prav odločil, da sem ga sadil. Pravijo, da je odličen za ekološko vino in da ima veliko antioksidantov. Pri meni ima zelo drobne jagode in se nakazuje, da bo ostal, podobno kot lani, kiselkast in brez izrazite arome. No, sicer ima še mesec časa, da me demantira.
Zgodnji campbell naj še ne bi dozorel, vseeno sem poizkusil potemnjeno jagodo ( lepi veliki grozdi, s srebrnkastim poprhom) in je kot požlahtnjena varijanta izabele. Literatura pravi labruskne arome. Edino za regent nisem prepričan, če sem se prav odločil, da sem ga sadil. Pravijo, da je odličen za ekološko vino in da ima veliko antioksidantov. Pri meni ima zelo drobne jagode in se nakazuje, da bo ostal, podobno kot lani, kiselkast in brez izrazite arome. No, sicer ima še mesec časa, da me demantira.