Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Helleborus - teloh
Melona večina je orientalskih. Nekaj je že tudi mojih križancev, še več pa jih je še v lončkih in čakam, da še malo zrastejo preden gredo v zemljo. Seveda imam tudi vse "domače". Tudi ti so krasni, ko so v polnem cvetu. Eden je tudi na slikah zgoraj.
Ps: šesta slika Temnoškrlatni teloh (Helleborus atrorubens)_________________Robert
Ps: šesta slika Temnoškrlatni teloh (Helleborus atrorubens)_________________Robert
Ja Melona, malo sem "brenčal" okoli njih
Ponavadi uporabim vatirane palčke. Semena poberem preden same padejo iz posušenega cveta in jih takoj posejem ter čez zimo kar pustim zunaj, da se stratificirajo (mislim, da se tako reče ) Priznam pa, da pri opraševanju nisem preveč dosleden in "brenčim" od cveta do cveta Tako, da staršev ne morem določiti.Verjetno ima tudi kakšen žužek svoje prste vmes (sem mislim na rilček )_________________Robert
Ponavadi uporabim vatirane palčke. Semena poberem preden same padejo iz posušenega cveta in jih takoj posejem ter čez zimo kar pustim zunaj, da se stratificirajo (mislim, da se tako reče ) Priznam pa, da pri opraševanju nisem preveč dosleden in "brenčim" od cveta do cveta Tako, da staršev ne morem določiti.Verjetno ima tudi kakšen žužek svoje prste vmes (sem mislim na rilček )_________________Robert
zoyba je napisal/a: |
Semena poberem preden same padejo iz posušenega cveta in jih takoj posejem ter čez zimo kar pustim zunaj, da se stratificirajo |
Kolikor vem, so semena teloha kaliva takoj, ko so zrela, potem se kalivost zavre in kalijo spet po stratifikaciji, včasih šele čez nekaj let (o tem mi je pripovedovala Bernarda Strgar, na podlagi lastnih izkušenj).
zoyba je napisal/a: |
Semena poberem preden same padejo iz posušenega cveta in jih takoj posejem ter čez zimo kar pustim zunaj, da se stratificirajo (mislim, da se tako reče |
Kdaj je seme zrelo oziroma kdaj se ga pobere?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ko mešiček (plod) v katerem so semena postaja rjav in se začne odpirati po šivu. (odpre se le na eni strani, ne tako kot fižol, ki strok odpre ne dveh straneh).
Plod črnega teloha. Lepo se vidijo semena, ki imajo bele "dodatke", oljna telesca, ki privabijo mravlje, ki jih raznesejo, oljna telesca pojedo, semena so pretrda in jih pustijo. Podobno je pri malem zvončku (in še drugih spomladankah), kar lepo opiše Matjaž Mastnak
v Cvetličnih zgodbah 6. marca letos.
Plod črnega teloha. Lepo se vidijo semena, ki imajo bele "dodatke", oljna telesca, ki privabijo mravlje, ki jih raznesejo, oljna telesca pojedo, semena so pretrda in jih pustijo. Podobno je pri malem zvončku (in še drugih spomladankah), kar lepo opiše Matjaž Mastnak
v Cvetličnih zgodbah 6. marca letos.
-