Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Helleborus - teloh

Odgovori
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Melona večina je orientalskih. Nekaj je že tudi mojih križancev, še več pa jih je še v lončkih in čakam, da še malo zrastejo preden gredo v zemljo. Seveda imam tudi vse "domače". Tudi ti so krasni, ko so v polnem cvetu. Eden je tudi na slikah zgoraj.

Ps: šesta slika Temnoškrlatni teloh (Helleborus atrorubens)_________________Robert
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Zoyba, kaj to pomeni ''mojih križancev''? Si jih opraševal ročno, sejal, ...? Hvala, ker si jih pripopal, pravi lepotci so.
zoyba

Ja Melona, malo sem "brenčal" okoli njih Smile
Ponavadi uporabim vatirane palčke. Semena poberem preden same padejo iz posušenega cveta in jih takoj posejem ter čez zimo kar pustim zunaj, da se stratificirajo (mislim, da se tako reče Confused ) Priznam pa, da pri opraševanju nisem preveč dosleden in "brenčim" od cveta do cveta Smile Tako, da staršev ne morem določiti.Verjetno ima tudi kakšen žužek svoje prste vmes (sem mislim na rilček Very Happy )_________________Robert
Uporabniški avatar
Melona

Joj, kako je to zanimivo! Upam, da svoje križance ločiš od drugih, da veš, kateri so tvoji. Še veliko uspešnega brenčanja ti želim!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

zoyba je napisal/a:
Semena poberem preden same padejo iz posušenega cveta in jih takoj posejem ter čez zimo kar pustim zunaj, da se stratificirajo

Kolikor vem, so semena teloha kaliva takoj, ko so zrela, potem se kalivost zavre in kalijo spet po stratifikaciji, včasih šele čez nekaj let (o tem mi je pripovedovala Bernarda Strgar, na podlagi lastnih izkušenj).
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

zoyba je napisal/a:
Semena poberem preden same padejo iz posušenega cveta in jih takoj posejem ter čez zimo kar pustim zunaj, da se stratificirajo (mislim, da se tako reče Confused

Kdaj je seme zrelo oziroma kdaj se ga pobere?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ko mešiček (plod) v katerem so semena postaja rjav in se začne odpirati po šivu. (odpre se le na eni strani, ne tako kot fižol, ki strok odpre ne dveh straneh).
Plod črnega teloha. Lepo se vidijo semena, ki imajo bele "dodatke", oljna telesca, ki privabijo mravlje, ki jih raznesejo, oljna telesca pojedo, semena so pretrda in jih pustijo. Podobno je pri malem zvončku (in še drugih spomladankah), kar lepo opiše Matjaž Mastnak
v Cvetličnih zgodbah 6. marca letos.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Metuljc, hvala za to povezavo. Naročila sem njegovo knjigo, res tako lepo opisuje dogajanje v rastlinskem svetu.lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
Melona

Hvala, Metuljc, za povezavo do FB Matjaža Mastnaka; ne morem se ga naposlušati in čudovito ga je brati.
zoyba

Ponavadi čez cvet v zadnji fazi sušenja poveznem "najlonko". Tako sigurno ujamem vse seme._________________Robert
Odgovori