Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zimsko sejanje - Winter sowing

Odgovori
Darso
Prispevkov: 827
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Darso »

Isto jih lahko daš ven, ali po vrhu nasuješ malo fine zemlje ali pa platoje zunaj pokriješ s kopreno. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Dodani janežev ožepek, maksimilijanova sončnica, divja monarda (fistulosa). V platoje in dobijo še kopreno, kot je predlagala Darso.
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Včeraj 23. marca sem sejal paradižnike po WS metodi.

Cmru je napisal/a:
Zuf, imaš kaj ideje kako dolgo bodo z zimskim sejanjem rabili, da pridejo ven?
Sama sem jih dva tedna nazaj dala v plastične flaše in ostale primerne kontejnerčke in ven na pokrit balkon, pa ni bilo premika in sem jih včeraj dala noter. še vedno so v flašah in čakamo...
je pa žafranika po enenem tednu WS že ozelenela Smile


Ponavadi sem jih začetek marca sejal in so prišli do konca marca/začetek aprila ven.
Bom videl, če bodo tudi sedaj imeli podoben termin vznika ali bodo zakasneli.

Potrpljenje.

Crmu, glede na to, da si jih šele včeraj dala notri, jih lahko daš nazaj ven. En tak zanimiv občutek je, ko pokukajo ven na prostem... se splača počakat. Smile

Določene ostale stvari so veliko hitrejše!

Hruške imajo pri meni že prve prave liste, sejal pa sem jih pred zimo.
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

No, pri meni je pa skalila Koeleuteria paniculata iz lanskoletne zimske setve. Juhu.
Tudi lesnike so hitre. V na prostem stoječih loncih ravno sedaj masovno rinejo na prosto.

Res je, paradižnik po tej metodi (zimska setev) potrebuje kakšne tri ali štiri tedne, med tem pa paprika še več.
Letos je izjema neka rdeča ozka makedonska paprika, ki je skalila hkrati s paradižnikom.
bobolino
Prispevkov: 2342
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Moje zimsko sejanje je kar uspešno dosedaj. Vzklili peteršilj, koriander, črnika, par vrst križnic, nočne frajle, nekaj začimb, pa stoletna čebula. Pa bi se še kaj našlo, ne vem zdaj na pamet. Mi pa ni skalilo seme belokranjske čebule, ki je bilo posamezno sejano v plato. Kar mi je zanimivo._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

juglans je napisal/a:
Letos je izjema neka rdeča ozka makedonska paprika, ki je skalila hkrati s paradižnikom.

Resno? Paprik še sploh nisem tako sejal... Kdaj si pa dal v zemljo in na prosto?
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8368
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Meni so spet (pre)hitro vzklile zimsko sejane koruze, paradižniki si bodo pa očitno vzeli čas._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Cmru
Prispevkov: 113
Pridružen: Pe Mar 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Cmru »

Še moje poročilo o WS:
Pred cca dvema tednoma sem dala na pokrito teraso na južno stran hiše:
paradižnik (Novosadski jabučar, Heinz, mešanica s Kitajske), žafranika, okrasni koper (tako je pisalo na ovitku, bil darilo), kamilica, sivka, hibiscus (v firmi pobrano seme z grma Very Happy ), gozdne jagode (oziroma jagode z okusom gozdnih jagod, kot mi je razložil prijatelj, ki je dal seme), rožlin,
sadila sem v plastenke 1,5l (voda, Fruc - te so OK za obdelavo, ker imajo tršo plastiko) 5l in 2l kanto od jedilnega olja, 2l kantico od mehčalca z mlečno plastiko a se dobro vidi skozi.

čez vikend dodam še grmičasti slez, ognjič, sladko koruzo, pa še dva pakeljca mam pripravljena a se hudiča ne spomnim kaj...

A za bučke je še prezgodaj da jih dam WS?_________________Dies diem docet
Cmru
Prispevkov: 113
Pridružen: Pe Mar 14, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Cmru »

že našla zapis o bučah in WS na primernem forumu..._________________Dies diem docet
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ni čisto zimsko sejanje... Je pa zimska priprava - stratifikacija.

Ob novem letu sem dal na vlažno in hladno semena rešeljike, sladkornega javora, antonovke, caragane, erynga, svilnice, evodije... Skratka raznega drevja in grmičevja in čebeljih cvetlic.

Semena so bila v navlaženi mivki, v piknik pvc lončkih, pokritih s folijo, zategnjeno z elastiko. Ena serija v hladilniku, druga serija v omarici na prostem (proč od sonca, padavin in vetra).

Zdaj sem jih vzel ven in tisto, kar sem našel in je bilo videti OK, razdelil v cvetlične lončke in dal na toplo. Odležali so torej tri mesece.

Kaj sem pri tem opazil - če še komu prav pride.

- Zapiranje s folijo je OK. Vse je ostalo vlažno. Ponekod celo preveč, kajti...

- ... V hladilniku so bile težave. Tudi po moji krivdi, ker mivka ni bila 100% čista mivka, temveč zraven še kaj zemlje (svojčas so v to vtaknjena prezimovala sadna drevesa in trte). Tako se je ponekod pojavila plesen.

- Pri zunanji seriji se v enaki podlagi plesen ni pojavila.

- Ne gre pretiravati z vlaženjem. Par lončkov je dobilo preveč vode in ko sem jih izpraznil, niso dajali razveseljivega vonja.

- V zunanji seriji so nekatere zadeve vzklile - sladkorni javor, evodija, caragana; v hladilniku samo javor.

- Nekaterih semen enostavno ne najdem. Dajanje zelo majhnih semen v mivko, ki vsebuje povrhu tudi kaj črnega, mogoče ni ravno super ideja. (Zdaj po hiši delajo gnečo krožniki z mivko, ki se suši, da bi v njej morda še kaj odkrili.)

Toliko zaenkrat, zdaj pa bomo videli, kaj se bo uspešno razvilo.
Odgovori