Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Akebia quinata - čokoladna akebija
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Akebia quinata - čokoladna akebija
(Prenos iz arhiva)
Ker so se začele Akebije pojavljati na trgu bolj komercialno, sem se odločil da odprem novo temo. Sicer že obstaja pri olesenelih rastlinah. Ampakjaz bi jo še uvrstil sem med sadje.
Torej obstaja več vrst akebij in različnih sort. Gre za plezalko ki rodi klobasasti sadež z užitnim mesom. Rastlina tvori moške in ženske cvetove. Zraste do 6 metrov z letnim prirastom do 3 metrov. Sadimo jo na polsončno/sončno stran, raste na pergolah in podobnih stvareh, slično kiviju.
Za uspešno in dobro opašitev sta priporočeni dve različni sorti. Po okusu naj boljša čist navadna akebija quinata (vijoličasti sadež) ter kot opraševalka Alba (bel sadež).
Nazadnje urejal/a Mr.dBoo 25 Mar 2015 22:30; skupaj popravljeno 2 krat
Torej obstaja več vrst akebij in različnih sort. Gre za plezalko ki rodi klobasasti sadež z užitnim mesom. Rastlina tvori moške in ženske cvetove. Zraste do 6 metrov z letnim prirastom do 3 metrov. Sadimo jo na polsončno/sončno stran, raste na pergolah in podobnih stvareh, slično kiviju.
Za uspešno in dobro opašitev sta priporočeni dve različni sorti. Po okusu naj boljša čist navadna akebija quinata (vijoličasti sadež) ter kot opraševalka Alba (bel sadež).
Nazadnje urejal/a Mr.dBoo 25 Mar 2015 22:30; skupaj popravljeno 2 krat
Tema o njej je že odprta: http://forum.gartlc.si/gartlc-about355.html
Je cvet na sliki res od čokoladne akebije? Internet mi vrže ven slike z močno obarvanimi cvetovi.
Tule je napisanih kar nekaj zanimivosti iz izkušenj. In če nekdo iz področja, kjer temperatura lahko pade do - 20 °C svari pred invazivnostjo, bi priporočala previdnost tudi pri nas.
Tule je napisanih kar nekaj zanimivosti iz izkušenj. In če nekdo iz področja, kjer temperatura lahko pade do - 20 °C svari pred invazivnostjo, bi priporočala previdnost tudi pri nas.
Slika je prava. Pri sorti silver bels in alba so vsi cvetovi beli. Pri navadni akebiji pa se cvetovi locijo po barvi glede na spol. Ženski so vecji in purpurno vijoličasti. Tudi sadež je potem iste barve kot cvet. Sam osebno nisem poskusil plodova jih je pa zanesljiv vir v sloveniji. Najboljši okus naj bi imela čist navadna akebija. Slike so vse od sorte alba. Akebija je bila preizkušena na slovenskih tleh s strani agronomov.
Jaz sem probal. Okus zelo dober, spominja na pasionko.
A kot pravi Muha ... res je invazivna. V 3 letih je pokrila 4x2m površine ograje. Cveti omamno in bujno, gor pa je bilo samo 6 plodov.
Zaradi pomanjkanja prostora sem jo odstranil. Po štirih letih še vedno rastejo poganki iz starih korenin vse okoli.
A kot pravi Muha ... res je invazivna. V 3 letih je pokrila 4x2m površine ograje. Cveti omamno in bujno, gor pa je bilo samo 6 plodov.
Zaradi pomanjkanja prostora sem jo odstranil. Po štirih letih še vedno rastejo poganki iz starih korenin vse okoli.